Ηχηρή προειδοποίηση από Moody’s και τι… βλέπει για τον Ιανουάριο του 2016!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ αφήνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, που χαρακτηρίζει “credit negative” τη νέα νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή και αφορά τους μετόχους και τους ανασφάλιστους καταθέτες.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η ευρωπαίκή Οδηγία που ενσωματώνεται στο ελληνικό Δίκαιο και προβλέπει δυνατότητα κουρέματος καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου προς κάλυψη κεφαλαικών αναγκών των τραπεζών, περιλαμβάνει επιβαρύνσεις για όλους τους τύπους μη ασφαλισμένων καταθέσεων.

Όπως επισημαίνεται, αν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες χρειασθούν πάνω από 25 δισ. από 25 εκατ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους και το κούρεμα των μη προστατευόμενων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ) θα καταστεί αναγκαίο.

Η έκθεση στον κίνδυνο είναι κοινή για τους μετόχους και τους μεγαλοκαταθέτες, ενώ εκτεθειμένα είναι και τα ομόλογα, εκτιμά η Moody’s, σε μία περίπτωση που τελικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειαστεί πάνω από τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν, μέχρι το τέλος του 2016. Σε αυτή την περίπτωση, ένα κούρεμα σε ανασφάλιστες καταθέσεις αλλά και μετοχές, είναι πολύ πιο εύκολο με τη νέα νομοθεσία.

Η κεφαλαιακή επάρκεια Tier 1 των τραπεζών βρέθηκε στο 12,8% τον Μάρτιο του 2015, αλλά υπάρχουν ρίσκα για την επάρκεια κυρίως από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και πάνω από το 40% την περίοδο 2015-2016, από το 35% στα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι το γεγονός ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών υπόκεινται στον αναβαλλόμενο φόρο.

ΠΗΓΗ: BLOOMBERG