Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 27 Ιουλίου 2015

Η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, η νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, αλλά και η πώληση της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου είναι τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες της Δευτέρας προβάλλουν επίσης την έναρξη των ανασκαφών για εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού Νοράτλας, στην εξαγγελία νέας κίνησης για στήριξη των δύο ηγετών για λύση του Κυπριακού, καθώς και των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που πρέπει να εγκριθούν από την Κυβέρνηση πριν το τέλος Αυγούστου, βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων.


Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πολιτικό `deal` με Ισραήλ για Αφροδίτη», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην επίσκεψη που πραγματοποιεί την Τρίτη στην Κύπρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και προσθέτει ότι στο κύριο πιάτο θα είναι τα θέματα ενέργειας με τις δύο πλευρές να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάληξη συμφωνίας συνεκμετάλλευσης αναφορικά με το κοίτασμα Αφροδίτη. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Μουσταφά Ακιντζί ότι είναι νωρίς να γίνεται λόγος για πρόοδο στα κεφάλαια του εδαφικού και του περιουσιακού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η δημιουργία μιας νέας πρωτοβουλίας από νέους επιστήμονες, με το όνομα Ομάδα Κύπρος, θα εξαγγελθεί τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια στήριξης της προσπάθειας των δύο ηγετών για λύση του Κυπριακού.

«Η Σημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέο Τετ-α-Τετ» και γράφει ότι υπό το βάρος έντονων αντιδράσεων της πλειοψηφίας των κομμάτων, εφ` όλης σχεδόν της ύλης, σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται σήμερα Δευτέρα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού την Τρίτη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με τρισάγιο αρχίζουν τη Δευτέρα οι ανασκαφές για εντοπισμό της Ατράκτου του ελληνικού Νοράτλας που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου 1974.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ψηλά ο πήχης με το Ισραήλ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι στις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό στη Λευκωσία ψηλά στην ατζέντα θα είναι το θέμα της ενέργειας και της ασφάλειας.  Αλλού γράφει ότι το μέλλον του τριετούς προγράμματος της Ελλάδας κρίνεται από τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Τρίτη με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καυτός προμηνύεται ο Αύγουστος για τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί το μνημόνιο για την Κύπρο, αφού μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να εγκριθεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και τη μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.

Υπό τον τίτλο «Ο κούκος αηδόνι στοίχισε η Uniastrum», η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι πάρτι με μίζες εκατομμυρίων φαίνεται να έκαναν κάποιοι τις «καλές» εποχές της Τράπεζας Κύπρου με την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum, ο επίλογος της οποίας γράφτηκε την περασμένη βδομάδα με την πώληση της  ρωσικής τράπεζας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι κήρυξε τον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος η Τουρκία αλλά άνοιξε μέτωπο με επιδρομές κατά στόχων στη Συρία, το Βόρειο Ιράκ και εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Σε άλλη είδηση η «Χ» αναφέρεται στη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί σήμερα και γράφει ότι οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν στα θέματα που διαφωνούν.

 

ΚΥΠΕ