Η Πα.Δ.Ε.Ε. στην Αθήνα (Μέρος I Ι)

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μία σημαντική απόφαση που έλαβε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε.) στην 10η Γενική της Συνέλευση, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, είναι αναμφισβήτητα η αλλαγή του Καταστατικού της και ιδιαίτερα η δυνατότητα που δίδεται πλέον να συμμετέχουν στο Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε. τρείς Έλληνες βουλευτές, μέλη της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την Διασπορά (sic) και ένας Κύπριος Βουλευτής ως αντιπρόσωπος της Κυπριακής Βουλής.

Η πρόθεση από πλευράς των ελληνικής καταγωγής πολιτικών είναι διαυγής. ‘Όπως δήλωσε στην ΡΗΡ ο π. Πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Πανταζόπουλος: Θα μπορούμε, έτσι, να συνεργαζόμαστε απευθείας, όχι το δικό μας ΔΣ ξεχωριστά, μετά να πάει να μιλήσει κάποιο μέλος με κάποιον …γιατί έτσι,  άμα συμμετέχουν η ελληνική και η κυπριακή Βουλή και συζητούμε τα θέματα, θα είμαστε  πιο επιτυχημένοι και πιο γρήγοροι σ΄ αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Δηλαδή τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε θα τους επιτυγχάνουμε πιο γρήγορα γιατί  θα παρακάμψουμε τη γραφειοκρατία, στείλε ένα γράμμα εδώ, τηλεφώνησε εκεί κλπ.».

Ειλικρινής ευχή η διεύρυνση αυτή του ΔΣ να αποβεί χρήσιμη και επωφελής για τους στόχους και τους σκοπούς της Ένωσης. Υπάρχει, όμως, φόβος, ότι παρά το πολυετές από πλευράς των ομογενών «αίτημα», αυτό ούτε σε όλες του τις προεκτάσεις μελετήθηκε ούτε η απόφαση θα βοηθήσει αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης. Το αντίθετο, πιθανότατα,  θα συμβεί. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος επανάληψης ενός νέου ΣΑΕ…

«Εμείς για χρόνια τώρα λέμε στους εκάστοτε Προέδρους της Βουλής  -και δεν είχαμε βρει τον τρόπο- να συμμετέχουν και Έλληνες στο ΔΣ. Μας έλεγαν σωστά ότι δεν ήθελαν τα εσωκομματικά να μπουν στο ΠαΔΕΕ», είπε με αποκαλυπτική ειλικρίνεια ο κ. Πανταζόπουλος στην ΡΗΡ. Το ερώτημα είναι, επομένως, πως, με ποιο τόπο θα προστατευθεί η Ένωση από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Έπειτα, με ποια κριτήρια θα επιλέγονται οι τρείς Έλληνες βουλευτές της διακομματικής Επιτροπής για να συμμετάσχουν στο ΔΣ της Πα.Δ.Ε.Ε;  Σήμερα τα κόμματα στη Βουλή είναι 6. Αύριο ίσως γίνουν και περισσότερα… Ποιοι και με ποιες διαδικασίες θα αποκλείουν κάποια κόμματα από του να συμμετέχουν και αυτά με αντιπρόσωπό τους στο ΔΣ; Αν, π.χ. μείνουν εκτός Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δεν θα αναβιώσει η θεωρία των άκρων;

Βέβαια, όπως είπε ο κ. Πανταζόπουλος, τα τρία μέλη της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό  και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Βουλής, θα συμμετέχουν στο ΔΣ της ΠΑΔΕΕ, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Σαν παρατηρητές.  Αυτό, όμως, καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν θα μεταφέρουν «κομματική γραμμή», κάτι που ξεκάθαρα φάνηκε και από την τοποθέτηση του υπεύθυνου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Απόδημο Ελληνισμό, Βασ. Πριμικήρη, στην ομιλία του στην Συνέλευση για το θέμα του ΣΑΕ και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου. Εξήγησε το πως το κόμμα  του αντιλαμβάνεται τα δύο αυτά ζητήματα… Ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) η οποία έτσι κι αλλιώς δείχνει να έχει άλλη άποψη και άλλα να προωθεί…

Από τη στιγμή, δηλαδή, που δεν υπάρχει από τη γενέτειρα εθνική πολιτική στο ζήτημα «απόδημος ελληνισμός», η συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών θα επιφέρει κομματικοποίηση της Ένωσης … Στην καλύτερη δε περίπτωση, θα ενέχει τον κίνδυνο «καθοδήγησης» και «ποδηγέτησης».

Φάνηκε αυτό με σαφήνεια από την αντιμετώπιση των ομογενών πολιτικών από τους θεσμικούς εκπροσώπους μέσα στο Κοινοβούλιο.

‘Επειτα, έχουν μελετηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις της «πρόσμιξης» και Ελλήνων/Κυπρίων σε μία Ένωση ελληνικής καταγωγής πολιτικών του κόσμου; Δεν θα θεωρηθεί π.χ. ότι η Ένωση δεν συναπαρτίζεται από «πολιτικούς που εκτός από την ιδιότητα τούς ενώνει και η κοινή καταγωγή», αλλά έχοντας στις τάξεις της και Έλληνες πολιτικούς, προσλαμβάνει συγκεκριμένο εθνικό προσανατολισμό και, συνακόλουθα, αυτό δεν θα αποδυναμώνει το λόγο της στα διάφορα Κοινοβούλια του κόσμου, αφού ενδέχεται να θεωρηθεί «ειδικού σκοπού»; (Στην Αμερική αυτό το λένε “εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένης χώρας” και εγγράφεσαι σε ειδικούς καταλόγους…)

Τέλος, και από ελληνικής πλευράς, δεν θα ήταν περισσότερο χρήσιμη και σαφώς αποτελεσματικότερη η Ένωση, εάν παρέμενε ανεξάρτητη και αυτοτελής οργάνωση; Εάν αυτό που λείπει είναι η στενότερη συνεννόηση και η αμεσότερη επικοινωνία των δύο πλευρών, πόσο δύσκολο είναι αυτό, στην εποχή της τεχνολογικής «έκρηξης» να αρθεί; Γιατί π.χ. δεν «εγκαινιάζεται» μια στενότερη και σταθερή επαφή – συνεργασία του Προέδρου του ΔΣ της Πα.Δ.Ε.Ε. με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Διασπορά (sic) ώστε να εκλείψουν όποιες τεχνικής φύσεως δυσκολίες υπάρχουν;

Καλόπιστα ερωτήματα θέτουμε. Απαντήσεις δεν προσδοκούμε…

Και θα επανέλθουμε.