Η Πα.Δ.Ε.Ε. στην Αθήνα (Μέρος IΙΙ)

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πρώτα-πρώτα να ζητήσουμε συγγνώμη για  την λανθασμένη αναγραφή του ονόματος του κ. Βασίλη Πριμικήρη στο χθεσινό βασικό θέμα της Panhellenic Post.  Αργά το αντιληφθήκαμε και το διορθώσαμε, για το αρχείο.  Απολογούμαστε γι αυτό, χωρίς να αποτελούν επαρκή δικαιολογία οι κοντά 40 βαθμοί Κελσίου, ούτε, φυσικά, τα «μπάνια του λαού»!..

Επί της ουσίας, τώρα. Διαβάσαμε προσεκτικά τις προϋποθέσεις και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, όπως τις εξέφρασε ο κ. Πριμικήρης, υπεύθυνος του κυβερνώντος κόμματος για τον Απόδημο Ελληνισμό, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε.

Μία πρώτη  παρατήρηση: Ειδικότερα το ζήτημα της ανασύνταξης του ΣΑΕ, η άποψη του κ. Πριμικήρη πως αποτελεί «κρίσιμο ζήτημα» για τον Απόδημο Ελληνισμό, δεν απηχεί σήμερα την πραγματικότητα. Με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2007 και εντεύθεν, το ΣΑΕ ουσιαστικά είναι «νεκρό» και ουδόλως απασχολεί πλέον την ομογένεια η ανασύστασή του. (Χαρακτηριστικό ότι στην δημόσια διαβούλευση που είχε θέσει το σχετικό –και μόνο μέχρι στιγμής- νομοσχέδιο για ανασύσταση του ΣΑΕ, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας, ελάχιστοι ομογενείς είχαν ενδιαφερθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους).

Δεύτερη παρατήρηση: Είναι  γνωστό ότι ο διορισθείς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού  (ΓΓΑΕ) κ. Μιχάλης Κόκκινος, στα πλαίσια του αναβαθμισμένου ρόλου του οργάνου,  συντάσσει δικό του νομοσχέδιο για την επανίδρυση του ΣΑΕ. Στην ενημέρωση που έκανε ο ίδιος τόσο στην Γεν. Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. όσο και στην επίσκεψη μελών του ΔΣ στο γραφείο του, τους μίλησε γι αυτό και, προφανώς, τους ενημέρωσε για το περιεχόμενό του. Από όσα είναι σε θέση να γνωρίζει η ΡΗΡ, οι θέσεις του κ. Κόκκινου δεν ταυτίζονται απολύτως με εκείνες του κ. Πριμικήρη. Για παράδειγμα, ο κ. Πριμικήρης διακήρυξε στους ομογενείς πολιτικούς την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, η Εκκλησία να μην έχει καμία ανάμειξη με το ΣΑΕ.

Αντίθετα, στο Σ/Ν που ετοιμάζει η ΓΓΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ,  η Εκκλησία όχι μόνο έχει ανάμειξη, αλλά συμμετέχει και στο ΔΣ του ΣΑΕ!

Αλλά εάν σε ένα τόσο καθοριστικό για τη φυσιογνωμία του ΣΑΕ ζήτημα οι απόψεις ακόμη και σε θέματα σύνθεσης του ΔΣ,  είναι εντελώς αντίθετες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπερισχύσει η κυβέρνηση του κόμματος ή το αντίθετο.

Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μνημόνια και μέτρα. Μιλάμε για τον Απόδημο Ελληνισμό. Και όταν κόμμα και κυβέρνηση διαφωνούν μεταξύ τους, πώς ο κ. Πριμικήρης υποστηρίζει ότι «εμείς, στο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμαστε την πολιτική μας ως εθνική πολιτική για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) τότε και μόνον τότε όταν θα είναι αποκομμένος  αν θέλετε, από κηδεμονίες  κομματικές, θρησκευτικές, θα έχει δηλαδή πλήρη ανεξαρτησία»;

Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα κυβερνά αυτόν τον τόπο ή η εκλεγμένη κυβέρνηση; Κάποιος πρέπει να το απαντήσει αυτό το ερώτημα.

Τρίτη παρατήρηση: Υπογράμμισε ο κ. Βας. Πριμικήρης στην Γεν. Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε.: «Το ΣΑΕ δεν πρόκοψε διότι δεν δόθηκε ο κατάλληλος χαρακτήρας από την αρχή, όπως θα έπρεπε.  Μέχρι τώρα το ΣΑΕ  ήτανε ένα εισηγητικό όργανο, τριτοβάθμιο, ας το πούμε έτσι. Η  ανώτατη βαθμίδα της αυτοοργάνωσης των Ελλήνων της Διασποράς (sic)  και το οποίο είχε εισηγητικό χαρακτήρα. Εάν δεν έχει  και διεκδικητικό χαρακτήρα, δηλαδή να δίνει  απαντήσεις να διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα των Ελλήνων της Διασποράς (sic) δεν μπορεί να επιτύχει». Και πρόσθεσε: «Για να πετύχει, η πρόταση που κάνουμε εμείς, είναι πως πρέπει εκτός από γνωμοδοτικό εισηγητικό χαρακτήρα να έχει και διεκδικητικό…”

Προφανώς οι σύμβουλοι του κ. Πριμικήρη δεν έχουν υπόψη τους το Νόμο 3480/2006 (ΦΕΚ 161/Α’/2.8.2006 ) που διέπει μέχρι σήμερα τη θεσμική λειτουργία του ΣΑΕ.

Νόμος 3480/2006

(ΦΕΚ 161/Α’/2.8.2006 )

«Αρθρο 1

Σκοποί – Αρμοδιότητες –Έδρα

  1. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 108 παρ. 2 του Συντάγματος, είναι γνωμοδοτικό, εισηγητικό, διεκδικητικό και υποστηρικτικό προς την Ελληνική Πολιτεία όργανο και έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού»…

Επομένως, η «κορώνα» του υπευθύνου για τον Απόδημο Ελληνσμό του ΣΥΡΙΖΑ πως: «Για να πετύχει, η πρόταση που κάνουμε εμείς, είναι πως πρέπει εκτός από γνωμοδοτικό εισηγητικό χαρακτήρα να έχει και διεκδικητικό» αποδεικνύεται άνθρακες… Ανέκαθεν ήτανε και διεκδικητικός ο ρόλος του ΣΑΕ.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΟΥ ΣΑΕ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΟΡΓΑΝΟ…

Όταν «διεκδικείς» για λογαριασμό της Ομογένειας, δεν μπορείς ταυτόχρονα και να «υποστηρίζεις» την ελληνική πολιτεία…

Όταν, για παράδειγμα, η Ομογένεια είναι κατά της σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια, δεν μπορεί η ηγεσία του ΣΑΕ να πληρώνει διαφημιστικές καταχωρήσεις στον ξένο Τύπο προπαγανδίζοντας ως ΣΑΕ, για λογαριασμό της ελληνικής Πολιτείας, τη σύνθετη ονομασία!!! Ούτε όταν διεκδικείς δικαιότερο φορολογικό σύστημα για τους ομογενείς, μπορείς να υπερασπίζεσαι ταυτόχρονα και το φορολογικό καθεστώς που τους έχει επιβάλει η ελληνική πολιτεία, «φόρος από το πρώτο Ευρώ»…

Έχει σημασία αυτό; Τεράστια. Γιατί εάν δεν κατάλαβες τι ήτανε αυτό που οδήγησε στο μαρασμό και στην αποτυχία το ΣΑΕ, πώς θα το κάνεις εσύ καλύτερο;

Βεβαίως υπήρξαν και άλλες  αιτίες για τις οποίες το ΣΑΕ απέτυχε.

Θα συνεχίσουμε αύριο.