Η Λήμνος στην… «καρδιά» της Μελβούρνης

Σε λίγες μέρες τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Λήμνος-Καλλίπολη

Το Μνημείο Λήμνος-Καλλίπολη, προς τιμήν των κατοίκων της Λήμνου και των Αυστραλών νοσοκόμων που υπηρέτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ANZAC στην Καλλίπολη το 1915, ολοκληρώθηκε και στις 8 Αυγούστου θα γίνουν τα επίσημα αποκαλυπτήριά του.

Ο γλύπτης, Peter Corlett OAM, δίπλα στο άγαλμα της νοσοκόμας Matron Grace Wilson, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του. Η Matron Grace Wilson ήταν μία από τις Αυστραλές νοσοκόμες που υπηρέτησαν στη Λήμνο

Ο γλύπτης, Peter Corlett OAM, δίπλα στο άγαλμα της νοσοκόμας Matron Grace Wilson, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του. Η Matron Grace Wilson ήταν μία από τις Αυστραλές νοσοκόμες που υπηρέτησαν στη Λήμνο

Το άγαλμα που αναπαριστά μία νοσοκόμα και έναν Αυστραλό στρατιώτη φιλοτεχνήθηκε από τον διακεκριμένο γλύπτη Peter Corlett, και για την υλοποίησή του βοήθησε όλη η παροικία της Μελβούρνης, ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στην Επιτροπή Μνήμης Λήμνου-Καλλίπολης και δύο ομογενών πρώην πολιτικών, των κ.κ. Λι Ταρλάμη και Γιάννη Πανταζόπουλου.

Η ημέρα που επιλέχθηκε για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος δεν είναι τυχαία. Η 8η Αυγούστου είναι η μέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που οι πρώτες Αυστραλές νοσοκόμες έφτασαν στη Λήμνο.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα λάβει χώρα στις 11.00 το πρωί και είναι ανοικτή στο κοινό.

Στην τελετή αναμένεται να παραστούν, εκτός από πολιτικά πρόσωπα, ηγετικά στελέχη της παροικίας μας, διπλωματικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας στην Αυστραλία, αλλά και απόγονοι των νοσοκόμων που υπηρέτησαν στη Λήμνο.

Το άγαλμα έχει στηθεί στην πλατεία του Foote Street, στην περιοχή του Albert Park που βρίσκεται απέναντι από το Γυμνάσιο Albert Park Secondary College και το Κέντρο Τέχνης, Gasworks Art Village.

Εκτός από το άγαλμα, στο Μνημείο Λήμνος-Καλλίπολη συγκαταλέγεται και πλακέτα στην οποία είναι γραμμένα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, τα χωριά απ’ όπου πέρασαν οι Αυστραλοί στρατιώτες που βρέθηκαν εκεί.

Αναφερόμενος στα επερχόμενα αποκαλυπτήρια, ο κ. Λι Ταρλάμης, πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Λήμνος-Καλλίπολη, που μόχθησε για να υλοποιηθεί το Μνημείο, είπε ότι τόσο γι’ αυτόν (σημειωτέον αίρει την καταγωγή του από τη Λήμνο), όσο και για τα υπόλοιπα στελέχη και μέλη της Επιτροπής αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική.

«Είναι η στιγμή που η σφραγίδα της Λήμνου και της προσφοράς της στο ιστορικό γίγνεσθαι της Αυστραλίας μπαίνει ανεξίτηλη στον φυσικό χώρο της Αυστραλίας. Είναι μία στιγμή που άργησε πολύ» είπε χαρακτηριστικά.

«Η περιοχή Albert Park, έχει μία ιδιαίτερη θέση για όλους τους Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία κατά τις δεκαετίες ’50 και ’60, στο κοντινό Princess Pier, έφτασαν με τα υπερωκεάνια και αυτή η περιοχή ήταν η πρώτη εικόνα που είχαν από τη νέα χώρα στην οποία έφτασαν. Γι’ αυτό η ανέγερση αυτού του αγάλματος εδώ έχει μία ιδιαίτερη συμβολική αξία. Θα υπάρχει εδώ για να υπενθυμίζει ότι η σχέση των Ελλήνων και της Αυστραλίας δεν άρχισε μέσα από το μεταναστευτικό κύμα της μεταπολεμικής περιόδου αλλά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε ο γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης, ιστορικός και φιλέλληνας, Jim Claven.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι περίπου 4.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες νοσηλεύθηκαν στη Λήμνο με τη συνδρομή 96 Αυστραλών νοσοκόμων. Το νοσοκομείο εκστρατείας είχε στηθεί στο χωριό Σαρπί, καθώς και σε πλοία. Δυστυχώς, 148 Αυστραλοί και 76 Νεοζηλανδοί στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους και άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί. Οι σοροί τους ενταφιάστηκαν σε δύο συμμαχικά νεκροταφεία στη Λήμνο, στο Πορτιανού και στο Μούδρο.