Σάλος απ΄τις αποκαλύψεις – Politico: Πώς λειτουργούσε η ομάδα Βαρουφάκη στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και Ελληνοαμερικανός καθηγητής

Αθήνα

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν το πρωί 5 δικηγόροι σχετικά «με τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο plan B που σχεδίαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης».

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη θύελλα που προκάλεσαν τα όσα είπε περί «υποκλοπής» των ΑΦΜ από το Taxis παίρνει ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, Μ. Χατζηθεοδώρου, αντιλαμβανόμενος τις ευθύνες που υπάρχουν και το μπλέξιμο (ακόμη και ποινικό) που έχει δημιουργήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.Ο κ. Χατζηθεοδώρου, ο οποίος τοποθετήθηκε επί ημερών Βαρουφάκη στο Taxis και προέρχεται από το Columbia, με ανακοίνωση του δηλώνει κατηγορηματικά ότι «όλα τα δημοσιεύματα περί κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών είναι απολύτως ψευδή.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης και προσωπικά ο νυν Γενικός Γραμματέας, δεν έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της.
Τονίζεται επίσης, ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει θεσπίσει διαδικασίες αυστηρών προδιαγραφών που εγγυώνται την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και καθιστούν αδύνατες τέτοιου είδους επεμβάσεις από οποιονδήποτε».

Το Politico

Αντάλλασσαν πληροφορίες με κρυπτογραφημένα email, ο κύκλος διατηρούνταν αυστηρά στενός και συναντιούνταν μακριά από τα ελληνικά κυβερνητικά κτίρια.

Ετσι λειτουργούσε η μυστική ομάδα εργασίας που δημιούργησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης για να προετοιμαστεί για μία έξοδο από το ευρώ, σύμφωνα με το Politico.

Τα μέλη της ήξεραν ότι η αποστολή τους ήταν ευαίσθητη, δηλώνει ένας από αυτούς στο Politico, αλλά δεν ήταν μία ανέντιμη εργασία, συμπληρώνει.

«Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το τι κάναμε, εκτός από το ότι γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να παρερμηνευθεί», είπε ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος συντόνιζε την ομάδα για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η εντολή που είχε η ομάδα ήταν να προσπαθήσει να βρει απαντήσεις σε ένα σύνολο εξοργιστικών ερωτημάτων, τα οποία σύμφωνα με τον Γκαλμπρέιθ περιελάμβαναν:

Πού θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή της η κυβέρνηση αν αναγκαζόταν να ανέβει αυτό το βουνό;

Ζητήματα όπως ποια είναι τα αποθέματα καυσίμων;

Τι συμβαίνει με τα τρόφιμα;

Για πόσο θα διαρκούσαν οι ιατρικές προμήθειες;

Τέτοια πράγματα, τα οποία βέβαια δεν μπορούσαμε να ανακαλύψουμε γιατί αν αρχίσεις να ρωτάς, καταλήγεις να προειδοποιείς τον κόσμο ότι ετοιμάζονται πλάνα. Ομως οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να κάνουν αυτά τα ερωτήματα».

Η φύση των συζητήσεων απαιτούσε μυστικότητα.

«Το βασικό ήταν ότι κανείς δεν ήταν χαλαρός για το τι έλεγε στον οποιονδήποτε», είπε ο Γκαλμπρέιθ. Πρόσθεσε ότι η ομάδα αποτελούνταν από «4-5 άτομα», αν και μόνο ο ίδιος και ο Βαρουφάκης κατονομάστηκαν. Οταν ρωτήθηκε αν αυτή η μυστική ομάδα χρησιμοποιούσε λέξεις- κωδικούς, γέλασε.

Οπως έγραψε στο blog του πρώην υπουργού ο Γκαλμπρέιθ τη Δευτέρα, ο ίδιος εργαζόταν αμισθί, χάρη στη φιλία του με τον κ. Βαρουφάκη «και το σεβασμό μου για το θέμα του ελληνικού λαού». Ο Αμερικανός οικονομολόγος και η σύζυγός του έχουν κάνει διακοπές μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη και την Δανάη Στράτου, στην Αίγινα.

Βαρουφάκης και Γκαλμπρέιθ έγιναν καλοί φίλοι όταν ο Ελληνας οικονομολόγος έκλεισε διετή συνεργασία για το University of Texas το 2013. Ο Γκαλμπρέιθ είχε γνωρίσει και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Οστιν με τη σύζυγό του, κατά την παραμονή του κ. Βαρουφάκη εκεί.

Ομως, η μυστική ομάδα ήταν υπό την ηγεσία του κ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γκαλμπράιθ.

«Δεν είχα απευθείας επαφή με τον Αλεξη (Τσίπρα) μετά από τα τέλη Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Αμερικανός. «Δουλεύαμε υπό τον Γιάνη (Βαρουφάκη) και εκεί τελείωνε το θέμα σε ό,τι μας αφορούσε. Δεν προσπαθούσαμε να εμπλακούμε με οποιοδήποτε τρόπο στις πολιτικές συζητήσεις στην Ελλάδα. Ηταν απλά ζήτημα παρασκηνιακής προετοιμασίας σε περίπτωση που η χώρα αναγκαζόταν να βρεθεί σε μία θέση στην οποία δεν ήθελε να είναι».

Σύμφωνα με τον Γκαλμπρέιθ, η μυστική ομάδα εργασίας δεν εμπλεκόταν με τα σχέδια για το «χακάρισμα» των ΑΦΜ των Ελλήνων.

«Ηταν κάτι διαφορετικό από αυτό το άλλο ζήτημα που προκάλεσε πολύ θόρυβο», είπε.

Η κα Βούλτεψη

Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την υπόθεση Βαρουφάκηκατέθεσε η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη.

Σε δήλωσή της τονίζει ότι «σειρά δημοσίων δηλώσεων, αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ καταδεικνύουν ότι στο υπουργείο των Οικονομικών και μετά από εντολή του πρώην υπουργού των Οικονομικών είχε εκπονηθεί σχέδιο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, από μια μυστική ομάδα με επικεφαλής τον Αμερικανό καθηγητή κ. ΤζέιμςΓκαλμπρέιθ».

Και σημειώνει ότι:

 • Τόσο η ύπαρξη της εν λόγω ομάδας όσο και το εν λόγω Σχέδιο ουδέποτε ήλθαν σε γνώση των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού.
 • Η ομάδα που εκπονούσε το εν λόγω Σχέδιο τελούσε υπό τον συντονισμό του καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος και το επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του.
 • Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι το Σχέδιο εκπονήθηκε κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού.
 • Οι πράξεις και οι παραλείψεις του κ. Βαρουφάκη προκάλεσαν βλάβη στην αξιοπιστία της χώρας μεσούσης της διαπραγμάτευσης.

«Επειδή τα γεγονότα μετά τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ως την επιβολή τωνcapital controls στις 28 Ιουνίου, βάζουν σε σκέψεις σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται να απαντήσει:

 • Εάν ισχύουν ή όχι όσα ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Γκαλμπρέιθ συνομολογούν;
 • Εάν ο Πρωθυπουργός γνώριζε ή όχι την ύπαρξη και την αποστολή της συγκεκριμένης ομάδας.
 • Πότε ακριβώς άρχισε να «εργάζεται» η συγκεκριμένη ομάδα και πότε ολοκλήρωσε τις εργασίες της;
 • Εάν είχε προσωπική ενημέρωση για την πορεία των «εργασιών» της και εάν έλαβε γνώση του πορίσματος που εξέδωσε και ποιο ήταν το περιεχόμενό του;
 • Εάν ισχύει ο ισχυρισμός του πρώην υπουργού Γ. Βαρουφάκη ότι η ομάδα δημιουργήθηκε κατ’ εντολή του ίδου του Πρωθυπουργού;
 • Εάν ισχύει ο ισχυρισμός Βαρουφάκη ότι η ομάδα άρχισε να «εργάζεται» από το Δεκέμβριο του 2014 και μάλιστα κατ’ εντολή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ;
 • Εάν επρόκειτο για ομάδα μελέτης επιπτώσεων ή για ομάδα σχεδιασμού αντιμετώπισης των επιπτώσεων, όταν πλέον θα είχαν προκύψει οι «έκτακτες συνθήκες»;
 • Αν πράγματι επρόκειτο για συνήθη σχεδιασμό «έκτακτης ανάγκης», για ποιο λόγο δεν ανακοινώθηκε η δημιουργία και η σύνθεση της ομάδας και του επικεφαλής της, αντίθετα η ύπαρξή της κρατήθηκε απολύτως μυστική;
 • Εάν ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί για την προετοιμασία «παράλληλου συστήματος» και IOUs;
 • Αν ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί, σκέφτηκε μήπως το σχέδιο θα μπορούσε να αποκαλυφθεί και να προκαλέσει βλάβη στις διαπραγματεύσεις, με κίνδυνο να φθάσουμε στο Grexit;
 • Με ποια θεσμική νομιμοποίηση ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας ο κ. Γκαλμπρέιθ;‘.