Ο Ελληνοαυστραλός που λάτρεψε το Mt Buller

πηγή:neoskosmos.com
ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΠΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο μήνας αυτός ήταν ιδιαίτερος για τον Γιώργο Αϊβάτογλου. Εδώ και 53 χρόνια είναι ιδιοκτήτης ενός από τα πιο γνωστά καταστήματα ειδών σκι στο γνωστό κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο Mt Bulla και ο τοπικός Δήμος τον τίμησε για την πολύχρονη προσφορά του στην τοπική κοινότητα.

O Γιώργος Αϊβάτογλου (εδώ με την σύζυγό του Μαργαρίτα) και τα εγγόνια του.

O Γιώργος Αϊβάτογλου (εδώ με την σύζυγό του Μαργαρίτα) και τα εγγόνια του.

Το 1962, ο 24χρονος τότε Γιώργος Αϊβάτογλου εγκατέλειψε την όμορφη πόλη της Έδεσσας στη Μακεδονία και ταξίδεψε με το “Πατρίς”. Έφτασε στη Μελβούρνη χωρίς να γνωρίζει ούτε μία αγγλική λέξη, με καθόλου χρήματα και με μόνο εφόδιο την εργαλειοθήκη του.

Τις πρώτες τέσσερις πρώτες νύχτες στη πόλη κοιμήθηκε στο Port Melbourne και δεν γνώριζε κανέναν. Την πέμπτη ημέρα, ένα άτομο που γνώρισε στο καράβι τού πρόσφερε κατάλυμα με αντάλλαγμα να εργαστεί στο σπίτι του αδελφού του συνεπιβάτη του. Ο Γιώργος δέχτηκε την προσφορά και παρέμεινε στην περιοχή South Melbourne μέχρι που τελικά βρήκε δουλειά ως ξυλουργός στο Mt Buller. Το ταξίδι του εκεί το έχει χαρακτηρίσει ως ατελείωτο και ότι “ταξίδευε προς στο τέλος του κόσμου”.

Το ορεινό και χιονισμένο τοπίο δεν του έκανε εντύπωση αφού και η πόλη του η Έδεσσα ήταν συχνά χιονισμένη τους χειμώνες, ωστόσο το σκι δεν ήταν διαδεδομένο εκείνη την εποχή στην πατρίδα. Έτσι, το Νοέμβριο του 1962, ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα κατάστημα με είδη για το χιόνι, το “Auski”. Όταν ξεκίνησε η χειμερινή περίοδος, οι ιδιοκτήτες του καταστήματος Lois και Tony Aslungal, του ζήτησαν να παραμείνει και να εργάζεται γι’ αυτούς από άλλα πόστα. Ο Γιώργος εργαζόταν ως κατασκευαστής και επισκευστής χιονοπεδάλων στη διάρκεια του καλοκαιριού και νοικιάζοντας εξοπλισμό δηλαδή στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, το χειμώνα. Ο Γιώργος, όταν είχε χρόνο, έπλενε πιάτα σε ένα εστιατόριο, το “Abom”, που ιδιοκτήτης του ήταν ο γνωστός συμπάροικος επιχειρηματίας Γιώργος Βασιλόπουλος. Ο Αϊβάτογλου δεν αμειβόταν με χρήματα, αλλά με γεύματα. Εκεί έμαθε να φτιάχνει και τα περίφημα πάνκεϊκ του “Abom” και κατόπιν ασχολήθηκε και με τους καφέδες.

ΤΟ “ΔΕΣΙΜΟ” ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ο Γιώργος ζούσε στις εγκαταστάσεις που προορίζονταν για τους εργαζόμενος του “Auski”. Μια βραδιά, που ποτέ δεν θα ξεχάσει, φλόγες περικύκλωσαν το δωμάτιό του. Δεν μπορούσε να βγει από την πόρτα και πήδηξε στα κλαδιά ενός δέντρου έξω από το παράθυρο και διασώθηκε από τον Bill Heathcote.

Ο Γιώργος εργάστηκε στην κατασκευή κι άλλων καταστημάτων της περιοχής, αλλά και στη Μελβούρνη. Το 1968 του ζητήθηκε από τον Geoff Henke, ο οποίος έχτιζε εκείνη την περίοδο ένα νέο κατάστημα με χιονοδρομικά είδη προς ενοικίαση στο Mt Buller, που ονομαζόταν “Molony’s”, να αναλάβει τη διεύθυνση του καταστήματος αυτού. Δέχτηκε και το διεύθυνε με επιτυχία για κάμποσα χρόνια. Το 1982 ο Geoff αποφάσισε να πουλήσει στον Γιώργο την επιχείρησή του και έτσι άλλαξε και το όνομά της σε “George’s Ski Hire”. Σε κάποια περίοδο της καριέρας του ήταν ιδιοκτήτης 4 επιχειρήσεων που σταδιακά τις πούλησε ή τις ενοικίασε.

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Ο Γιώργος θυμάται τον Ιούλιο του 1969 όταν από το διαμέρισμα που ζούσε παρακολούθησε στην τηλεόραση την προσελήνωση του πρώτου ανθρώπου στο φεγγάρι και δεν πρόκειται να το ξεχάσει μιας και ήταν η μέρα που πρωτοπερπάτησε ο ενός έτους γιος του, Robert. Μία άλλη αξέχαστη ημέρα ήταν όταν με την σύζυγό Μαργαρίτα βάφτισαν το δεύτερο παιδί τους την Λία. Η βάφτιση έγινε στο διαμέρισμά τους, η λαμπάδα ήταν δανεική και παρόντες ήταν μόνο κάποιοι Γάλλοι δάσκαλοι του σκι. Μετά την μικρή τελετή, οι Γάλλοι άρχισαν τα ούζα και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους!

Μέχρι και σήμερα, ο Γιώργος αγαπά το Mt Buller και είναι ευγώνων για τις ευκαιρίες που του δόθηκαν στη ζωή του. Τον περασμένοι Μάιο γιόρτασε τα 77α γενέθλιά του και παραμένει ακμαιότατος! Η Μαργαρίτα είπε στο “Νέο Κόσμο”, ότι έμαθε Ελληνικά μαζί του, ενώ κάθε Σάββατο και τα παιδιά τους μάθαιναν την ελληνική γλώσσα. “Τα παιδιά, αν και δεν ήθελαν να κάνουν το μάθημα, σήμερα νιώθουν ευγνωμοσύνη που μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και να επικοινωνούν άνετα στα Ελληνικά με τους συγγενείς τους” μας λέει η σύζυγος του Γιώργου.

(Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα Αγγλικά στην τοπική εφημερίδα “Mt Buller News” και παρουσιάστηκε στο Mt Buller Board of Management. Επιπλέον στοιχεία μας παραχώρησε η σύζυγός του Γιώργου Αϊβάτογλου, Μαργαρίτα).