‘Έπιασαν” δουλειά στην Αθήνα οι “θεσμοί”!

Επίσημη πρώτη για τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών, εκτός του ΔΝ, (Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ, Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ,  Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM ) βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από σήμερα Τετάρτη ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, όπως έγινε γνωστό ανέβαλε το ταξίδι της για την Πέμπτη, για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις στόχος παραμένει όλα να έχουν κλείσει έως το Δεκαπενταύγουστο ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες (συγγραφή κειμένων, ψήφιση από Κοινοβούλια), προκειμένου η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Αυγούστου όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει προς την ΕΚΤ «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 3,2δις ευρώ.

Ήδη από την Τρίτη έπιασαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια που βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Όπως και τις προηγούμενες φορές έτσι και αυτή τα τεχνικά κλιμάκια αρκέστηκαν να κρατήσουν σημειώσεις σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τράπεζες μετά την επιβολή των capital controls, αποφεύγοντας οποιαδήποτε παρατήρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι χαμηλόβαθμοι τεχνοκράτες έλαβαν αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των εσόδων και των δαπανών, ζήτησαν να έχουν την πρώτη εικόνα για την πορεία των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ άνοιξαν και το θέμα των εργασιακών. Στο ΓΛΚ από το πρωί βρέθηκαν 12 στελέχη των τεχνικών κλιμακίων ελέγχοντας ο καθένας διαφορετικά στοιχεία, ενώ σε μία προσπάθεια η δουλειά σε αυτό το επίπεδο να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή και στη συνέχεια να αναλάβουν εξολοκλήρου οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς γίνονται στις διάφορες ομάδες εργασίας με εντατικούς ρυθμούς.

Που εστιάζουν τα τεχνικά κλιμάκια

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών βρέθηκαν ήδη η πορεία του ΑΕΠ, τα στοιχεία αναφορικά με το έλλειμμα αλλά και το μέγεθος που θα κινηθεί η ύφεση το 2015, καθώς αρχικά υπολογίζεται στο 2%-3% φέτος, αντί για την αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 0,5% που υπήρχε πριν την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Η συγκέντρωση από τα τεχνικά κλιμάκια των παραπάνω στοιχείων θα αποτελέσουν «τα βέλη στη φαρέτρα» των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα αποτιμήσουν τις επιπτώσεις  της ύφεσης στα έσοδα και θα εισηγηθούν αν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων.

Ωστόσο, η ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων και στη συνέχεια το ύψος που θα πρέπει να έχουν θα κριθεί από το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού που θα εντοπιστεί, αφού πρώτα καταλήξουν οι δύο πλευρές στους στόχους για τα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων και ιδίως για το πλεόνασμα του 2015.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι στην απόφαση της 12ης Ιουλίου δεν υπάρχει καμία αναφορά για συγκεκριμένους στόχους πλεονάσματος έως και το 2017 και ως εκ τούτου δεδομένος θεωρείται μόνο ο στόχος του 2018 για πλεόνασμα 3,5%.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους επικεφαλής των θεσμών η δημοσιονομική προσαρμογή για την επίτευξη πλεονάσματος να ξεκινήσει από το 2016 και ο φετινός προϋπολογισμός να κλείσει στην καλύτερη περίπτωση ισοσκελισμένος ή ακόμα και με πρωτογενές έλλειμμα.

Πίεση για νέα προαπαιτούμενα

Όσο οι μέρες περνούν τόσο αυξάνονται και οι πιέσεις από τους γνωστούς σκληροπυρηνικούς κύκλους στην Ευρώπη αλλά και στο ΔΝΤ ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη ψήφιση νέων προαπαιτούμενων μέτρων πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αυτή τη φορά η αφορμή δόθηκε από τη δήλωση της εκπρόσωπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα από τις Βρυξέλλες, η οποία είπε ότι « θα χρειαστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση».

Η αντίδραση κυβερνητικών κύκλων ήταν για ακόμα μια φορά άμεση και απόλυτη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς».

Ωστόσο, άλλες κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν ως θετικό σημάδι το γεγονός ότι κοινός στόχος τουλάχιστον της κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να συμφωνούν με την αναφορά της κ. Αντρέεβα ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Πηγή:huffingtonpost.gr

Φωτογραφία πρώτης σελίδας:

ASSOCIATED PRESS