Η Πα.Δ.Ε.Ε. στην Αθήνα (Μέρος V – τελευταίο)

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε με αφορμή την παρουσία στην Αθήνα της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε.) και στα Αγγλικά World Hellenic Inter-Parliamentary Union (W.H.I.A.), έδωσε την ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος ορισμένα θέματα και να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα αναφορικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον εκτός συνόρων Ελληνισμό.

Στα προηγούμενα τέσσερα άρθρα της σειράς περιγράψαμε ορισμένα από αυτά. Εδώ θα διατυπώσουμε κάποιες γενικότερες απόψεις, καταστάλαγμα της πολυετούς διακονίας μας στον Τύπο του Απόδημου ελληνισμού.

Η Πα.Δ.Ε.Ε., το ΣΑΕ και η ΑΗΕΡΑ, τρεις οργανώσεις στην ανώτατη διοικητική βαθμίδα του Απόδημου Ελληνισμού, αν και έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, εντούτοις αποτελούν τρεις διαφορετικές εκφάνσεις της οργανωμένης ομογένειας. Βέβαια το ΣΑΕ παραμένει τα τελευταία χρόνια «ωσεί παρών» (σαν να ήταν παρών) και τούτο διότι αν και ουσιαστικά είναι «νεκρό» το συντηρούν στην «κατάψυξη» οι άκαρπες, μέχρι στιγμής, προσπάθειες των διαπαραταξιακών κυβερνήσεων για την ανασύστασή του.

Όπως αποδείχθηκε από της συζητήσεις τόσο στην 10η Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όσο και από το 93ο Συνέδριο της ΑΗΕΡΑ που συνήλθε πρόσφατα στο Σαν Φραντζέσκο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κάθε μία από τις οργανώσεις αυτές έχει να προσφέρει ξεχωριστό σημαντικό έργο. Η δε συνεργασία μεταξύ τους –καθώς και με ΣΑΕ εάν ανασυγκροτηθεί- θα μπορούσε να είναι καθαρά επιτελικού επιπέδου. Καμία, όμως, από τις τρείς κορυφαίες αυτές οργανώσεις δεν μπορεί από μόνη της να εκπροσωπήσει την ομογένεια. Η θεωρία της οργάνωσης-ομπρέλα έχει αυτό-καταρριφθεί.

Χρειάζεται μία αδέσμευτη, ανεξάρτητη και ακομμάτιστη αυθύπαρκτη οργάνωση επιτελών της ομογένειας με κύρος, προσβάσεις και επιρροή.

Η οργάνωση αυτή, προερχόμενη από πρωτοβουλία της ίδιας της ομογένειας, με πόρους από την ίδια την ομογένεια και με σαφή προσανατολισμό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ομογένειας, σύντομα θα λάβει σάρκα και οστά, όπως πληροφορείται η Ρanhellenic Post.

Οργανωμένη ανά Ηπείρους με πυραμίδα τις υπάρχουσες ομογενειακές οργανώσεις από το Σωματείο μέχρι την Ομοσπονδία, με ιεραρχία προερχόμενη από έμπειρα στελέχη της ομογένειας, θα δρα ανεξάρτητα, επαγγελματικά και μεθοδικά, συντονίζοντας το έργο τους, διαμεσολαβώντας στις διάφορες κυβερνήσεις –και την ελληνική- για την επίλυση θεμάτων της ομογένειας ενώ θα διεκδικεί όσα τις ανήκουν, στην πατρίδα.

Χωρίς διασύνδεση ή εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνο-ορθόδοξη Εκκλησία, η οργάνωση αυτή με απευθείας προσβάσεις στα κυβερνητικά κλιμάκια πολλών ισχυρών χωρών, όπως των ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλίας, θα εργάζεται και για την προώθηση των εθνικών θεμάτων ενώ θα συντονίζει τη δράση της ομογένειας σε ζητήματα παροχής παντοίας βοήθειας προς την γενέτειρα κλπ.

Οι προσεχείς ημέρες θα δείξουν κατά πόσο το φιλόδοξο αυτό ομογενειακό σχέδιο θα υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική της προς την ομογένεια. Οι επικλήσεις πατριωτισμού από μόνες τους απεδείχθη ότι δεν είναι αρκετές πλέον για να παρακινήσουν επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν, καταθέτες να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους και ελληνικής καταγωγής πλοιοκτήτες να υψώσουν ελληνική σημαία στα καράβια τους. Οι ξένες αγορές δεν ανοίγουν με ευχολόγια.

Χρειάζεται σχέδιο, δράση και πάνω απ όλα ειλικρίνεια. Απαιτείται συναντίληψη. Κάτι που η συμπολίτευση δεν δείχνει να διαθέτει.

Είναι απαραίτητο η ελληνική πολιτεία να συνδράμει το έργο των ομογενών. Να το ενισχύει. Και όχι να το αγνοεί και να το περιθωριοποιεί…

Ακόμη και εάν πάρουμε ως υποθετικά σωστό το λεχθέν υπό του κ. Πριμικήρη ότι πρέπει να είναι και «διεκδικητικό» το νέο ΣΑΕ, θα ρωτήσουμε ευθέως: Ποια κυβέρνηση και ποιο κόμμα της Βουλής, έλαβαν ποτέ σοβαρά υπόψη τους την ετήσια Έκθεση που υπέβαλε (σε επίσημη τελετή στο Κοινοβούλιο, αλλά και αυτοπροσώπως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!) το ΣΑΕ; Μετά την υποβολή, η Έκθεση όδευε προς τον κάλαθο των αχρήστων! Αυτή είναι η αλήθεια.

Σ΄αυτό πρέπει να δώσει προσοχή και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Επαινετή η προσπάθεια του νέου διευθυντικού επιτελείου. Δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια στην διεκπεραίωση των θεμάτων και αιτημάτων της ομογένειας. Καλά τα καλά λόγια, οι όμορφες υποδοχές, οι συσκέψεις και οι διασκέψεις. Χρειάζεται, όμως, και ορατό, μετρήσιμο και κυρίως χειροπιαστό αποτέλεσμα.

Η ΕΡΤ λειτούργησε εκ νέου. Τι απέγινε η Δορυφορική της εκδοχή με τις καθαρά ομογενειακού ενδιαφέροντος εκπομπές, όπως «Οδύσσεια», «Εδώ Αθήνα» και άλλες; Όλοι οι υφυπουργοί, είμαστε σίγουροι και ο Γεν. Διευθυντής κ. Μιχάλης Κόκκινος, έχουν γίνει αποδέκτες του καθολικού αιτήματος της ομογένειας να εκπέμψει, και πάλι η Δορυφορική. Ήταν η μόνη τους άμεση σύνδεση με τη γενέτειρα. Χώρια που τους «υποχρεώσαμε» να αγοράσουν «πιάτα» και τώρα τα κοιτάζουν… Γνωρίζουμε ότι μέχρι και σχετικές επιστολές έχουν αποσταλεί από το εξωτερικό και έχουν πρωτοκολληθεί στην Αγία Παρασκευή με αίτημα τις ομογενειακές εκπομπές. Και εδώ, δυστυχώς, φαίνεται ότι επιφυλάσσεται η ίδια τύχη με εκείνη που συνόδευε τις Εκθέσεις του ΣΑΕ…

Περιμένουμε να δούμε αν κάτι διαφορετικό έχει να πει, επί του προκειμένου, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας…

Εν κατακλείδι, μόνον όταν η ελληνική πολιτεία αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον εκτός συνόρων ελληνισμό, μπορεί να δούμε καλύτερες μέρες. Αλλά σοβαρή ενασχόληση μαζί του δεν μπορεί να υπάρξει όσο κάποιοι τον επικαλούνται ευκαιριακά, τον αποσιωπούν και επιμένουν να αποκαλούν την προέκταση του ελληνικού συνόρου και τις πατρογονικές εστίες του ελληνισμού, ως  «διασπορά»!