Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα! Νίκησε με 64-61 την Τουρκία στους εφήβους

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ.

Συγχαρητήριο μήνυμα προς την Εθνική Εφήβων του μπάσκετ, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού.

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου:

«Η μεγάλη ευρωπαϊκή σας κατάκτηση και διάκριση μας κάνει υπερήφανους. Πέραν τούτου παραδίδει σ’ όλους μας ένα διπλό, τουλάχιστον, δίδαγμα:

Πρώτον, το δίδαγμα των τεράστιων δυνατοτήτων της νέας γενιάς, πολύ πέρα και από τα σύνορα της χώρας μας.
Και, δεύτερον, το δίδαγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε οι Έλληνες, μεσ’ από την συνεπή συλλογική προσπάθεια και την συνακόλουθη ενότητα, μπροστά σε μεγάλους εθνικούς στόχους.
Θερμά συγχαρητήρια. Σας ευχαριστούμε.

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ»

Ο Πρωθυπουργός

​Τα συγχαρητήριά του στην Εθνική Εφήβων του μπάσκετ και στον προπονητή, Η. Παπαθεοδώρου για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ έστειλε ο πρωθυπουργός.

«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εθνική Εφήβων του μπάσκετ, τον προπονητή Ηλία Παπαθεοδώρου και τον πολυτιμότερο παίκτη της διοργάνωσης Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Βόλο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και στην φιναλίστ Τουρκία, καθώς και σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στην διοργάνωση. Η νέα μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ δίνει χαρά και συγκίνηση σε έναν ολόκληρο λαό, αποδεικνύοντας ότι η συλλογικότητα, η πίστη στο στόχο και η αυταπάρνηση είναι συστατικά που οδηγούν σε τέτοιες μεγάλες στιγμές», και κατέληξε στην δήλωσή του «η χαρά μας για την σημερινή επιτυχία, είναι ευχή για την μεγάλη πρόκληση της Εθνικής μας Ομάδας Ανδρών, που τον προσεχή Σεπτέμβρη θα δώσει τη δική της μάχη στο Ευρωμπάσκετ».

Οι πρωταγωνιστές

Bασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος χρίστηκε mvp της διοργάνωσης επεσήμανε ότι ηΕλλάδα είχε κι έναν ακόμη παίκτη… Τον κόσμο της! Οι Βολιώτες σήκωσαν… στον αέρα το κλειστό της Ν. Ιωνίας και βοήθησαν την Εθνική ομάδα να επιστρέψει στον αγώνα.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης μιλώντας στο ΣΠΟΡ FM τόνισε: «Μας πείσμωσαν. Είχαν μπει πολύ καλά, αλλά ο κόσμος μας έδωσε δύναμη. Παίξαμε καλή άμυνα και το γυρίσαμε», ενώ για τον κόσμο είπε: «Υπέροχος. Αν δεν υπήρχε αυτός δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα».

Μίλησε και στην κρατική τηλεόραση και είπε: «Δείξαμε χαρακτήρα, ότι είμαστε ομάδα, σε έναν τελικό μέσα στην έδρα μας όπου υπήρχε πίεση. Δεν παρατήσαμε το παιχνίδι όταν βρεθήκαμε πίσω με διαφορά, είχαμε μπασκετικό θράσος και γι’ αυτό γυρίσαμε το παιχνίδι. Έχουμε προσπαθήσει με τον Παπαγιάννη και τον Σκουλίδα εδώ και τέσσερα χρόνια να πάρουμε έναν τίτλο, γι’ αυτό τους φώναξα για να σηκώσουμε την κούπα. Δεν έχω ξανανιώσει καλύτερα στη ζωή μου, είναι μια μεγάλη επιτυχία και ελπίζω να έχουμε καλή συνέχεια. Ευχόμαστε στην Εθνική Ανδρών ό,τι καλύτερο, μας ευχήθηκε χθες και ο Νίκος Ζήσης. Μακάρι να πάρουμε ένα μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ να το χαρούμε κι εμείς σαν Έλληνες. Στο τέλος πήγα να παρηγορήσω τους Τούρκους, γιατί είναι πολύ καλή ομάδα. Στο μπάσκετ κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει».

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Γιώργος Παπαγιάννης μπήκαν στην κορυφαία πεντάδα της ομάδας…
Οι δύο άσοι του Παναθηναϊκού πλαισιώθηκαν από τον Φουρκάν Κορκμάζ της Τουρκίας, Έντιν Άτιτς της Βοσνίας και τον Μαρτίνας Βάρνας.

basket_473_355

Στο πρώτο ημίχρονο τίποτε δεν λειτουργούσε καλά για την ομάδα του Παπαθεοδώρου, σε αντίθεση με τις επιθετικές και αμυντικές προσπάθειες της Τουρκίας…

Η Τουρκία κατάφερε να προηγείται στο 6ο λεπτό με 9-10 και τότε μπλόκαρε επιθετικά η Ελλάδα. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει πολύ η διαφορά, η οποία μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου είχε φτάσει στο +12 για την ομάδα της γειτονικής χώρας.

Στο πρώτο και στο δεύτερο δεκάλεπτο η άμυνα της ελληνικής ομάδας είχε πολλά κενά και σε συνδυασμό με τα πολλά λάθη της, οι Τούρκοι μπορούσαν να διατηρήσουν τη διαφορά. Οι Τούρκοι είχαν απίστευτη ψυχολογία και ο Φουρκάν Κορκμάζ… έστελνε με κάθε τρόπο την μπάλα στο διχτάκι.

Ομως, αυτό δεν συνεχίστηκε για πολύ… Μετά το ημίχρονο μια άλλη Ελλάδα μπήκε στο παρκέ. Δυναμική και συγκεντρωμένη άρχισε να μειώνει την διαφορά, να εκνευρίζει τους Τούρκους και να… στέλνει τα λάθη στην απέναντι πλευρά. Με ένα σερί 10 πόντων, η Ελλάδα μείωσε σε 35-39 και το ματς πήρε «φωτιά»! Ωστόσο, οι Τούρκοι δεν έχασαν πλήρως την ευστοχία τους και έμεναν μπροστά στο σκορ στο γ’ δεκάλεπτο (41-48).

Στην τελευταία περίοδο το ματς έγινε γκραν γκινιόλ… Την τρομερή δουλειά του Χαραλαμπόπουλο ενίσχυσε με την απίστευτη παρουσία του σε άμυνα και επίθεση ο Παπαγιάννης! Μείωσε στο -3 (45-48) στο 32ο λεπτό και ο Μιλεντίγιεβιτς με τρίποντο να ισοφάρισε σε 48-48 στο αμέσως επόμενο λεπτό!

Η στιγμή που θα έπαιρνε «κεφάλι» στο σκορ η Ελλάδα, πλησίαζε. Εγινε το 57-54 με τρίποντα του Σκουλίδα και του Μιλεντίγιεβιτς. Οι Τούρκοι ισοφάρισαν σε 57-57 στο 38ο λεπτό, αλλά ο Παπαγιάννης… κάρφωσε χρυσάφι (59-57). Απέμεναν 17 δεύτερα για τη λήξη του μεγάλου τελικού και ο Χαραλαμπόπουλος με 2/2 βολές έκανε το 61-57… Ωστόσο, το «θρίλερ» δεν είχε τελειώσει! Οι Τούρκοι μείωσαν με 2/2 βολές σε 62-61 και έμεναν έξι δραματικά δεύτερα… Ο Χαραλαμπόπουλος εβγαλε… τα τελευταία κάστανα από τη “φωτια”!  Με 2/2 βολές διαμόρφωσε το τελικό 64-61! Αμέσως μετά ο Κορκμάζ αστόχησε σε 2 βολές στην εκπνοή! Και τέλος! Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα!

Δεκάλεπτα: 12-19, 25-37, 41-48, 64-61

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 3, Μιλεντίγεβιτς 8 (2), Φλιώνης 2, Μουράτος 2, Σκουλίδας 8 (2τρ, 6 ριμπ.), Χρηστίδης, Δίπλαρος 6 (1), Παπαγιάννης 12 (15 ριμπ., 3 τάπες), Χαραλαμπόπουλος 23 (2τρ, 8 ριμπ., 4 ασίστ).

Τουρκία (Ντερίν): Αλ 10, Οντσέλ, Τασκιράν 12, Ουλκέρ 13, Κορκμάζ 15, Ντουρμάζ 3, Γκαζί 2, Μπαϊράκ 4, Γιουρτσεβέν 2.