Μειώσεις στις συντάξεις του IKA λόγω εισφοράς – Τι αλλάζει από την 1η Σεπτέμβρη

Μείωση έως και 180 ευρώ θα έχουν τους επόμενους μήνες στις συντάξεις τους οι δικαιούχοι του ΙΚΑ, καθώς εκδόθηκε σήμερα η εγκύκλιος που επιβάλλει αναδρομική εφαρμογή της αύξησης κατά 2% υπέρ των εισφορών του ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μηνιαία εισφορά αυξάνεται από 4% που ήταν στο 6%, αφαιρώντας με αυτόν τρόπο ένα σεβαστό ποσό από την τελική σύνταξη του κάθε δικαιούχου κάθε μήνα.

Η εγκύκλιος τονίζει ότι η αύξηση στις κρατήσεις ισχύει από την 1η Ιουλίου, αφού έτσι προβλέπεται στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 15 Ιουλίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο.

Στην εν λόγω εγκύκλιο-μαχαίρι για τις συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων στην επικράτεια ορίζεται «ότι τα ποσά της εισφοράς που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2015».

Στο κείμενο σημειώνεται επίσης, ότι «το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης», ενώ από τον Οκτώβριο οι νέες υψηλότερες κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, στο τέλος της ημέρας ή το αργότερο αύριο το πρωί αναμένεται να εκδοθεί αντίστοιχη απόφαση και από το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο εδώ