Στην τελική ευθεία για την κατασκευή τεμένους στον Βοτανικό

Αθήνα

Στις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται ο φάκελος της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους των Αθηνών, το οποίο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Βοτανικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η Διεύθυνση Κτιριακών Έργων του πρώην υπουργείου Υποδομών, που έχει αναλάβει τη δημιουργία τεμένους μέσω της μετασκευής υφισταμένων κτιρίων του Κεντρικού Συνεργείου Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ) στον Ελαιώνα Αττικής, ζήτησε πρόσφατα την έκδοση οικοδομικής άδειας από το τέως ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει τον φάκελο του έργου, καθώς έχουν προκύψει ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τη διευθέτηση ενός ρέματος. «Περιμένουμε ενημέρωση από το υπουργείο. Ή θα ζητηθούν κάποιες μικρές αλλαγές ή θα συνεχίσουμε με βάση τον σχεδιασμό μας» σημειώνουν στελέχη του πρώην υπουργείου Υποδομών.

Η νυν γενική γραμματεία Υποδομών χρειάστηκε να επαναλάβει τον διαγωνισμό για την κατασκευή του τεμένους πέντε φορές, προκειμένου κάποια κατασκευαστική εταιρεία να καταθέσει προσφορά, ενώ απαιτήθηκε ειδική απόφαση του πρώην υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία επετράπη η συμμετοχή στον διαγωνισμό κατασκευαστικών εταιρειών 7ης τάξης.

Τελικά, μειοδότης βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2013, όταν κοινοπραξία, αποτελούμενη από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, (Ακτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, JP Αβαξ και Ιντρακάτ), κατέθεσαν οικονομική προσφορά στον διαγωνισμό για το έργο «Κατασκευή τεμένους με μετασκευή υφισταμένου κτιρίου στην περιοχή Βοτανικού», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 946.000 ευρώ (με ΦΠΑ και αναθεώρηση) και χωρίζεται σε 633.019 ευρώ για τα οικοδομικά και 133.138 ευρώ για τα ηλεκτρομηχανολογικά (Η/Μ).

Λόγω εμπλοκής του θέματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγή πολιτών, αλλά και του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, το υπουργείο Υποδομών είχε χορηγήσει παράταση στις εγγυητικές επιστολές του μειοδότη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει νομικά η υπόθεση και να ξεκινήσουν παράλληλα οι διαδικασίες αδειοδότησης.

Ωστόσο, κατά πληροφορίες, καθώς έχει πια ξεπεραστεί η χρονική προθεσμία αποπεράτωσης του έργου, η κατασκευάστρια κοινοπραξία έχει αποστείλει επιστολή στη Γενική Γραμματεία Υποδομών με την οποία υπογραμμίζει τις νέες εξελίξεις. Αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι μόλις απεμπλακεί το ζήτημα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι εργολάβοι θα επιστρέψουν και θα καταστεί εφικτή η υπογραφή της σύμβασης και η εκκίνηση των εργασιών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η κατασκευή του ισλαμικού τεμένους αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η ταυτότητα του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία τεμένους με μεταλλική κατασκευή και των απαραίτητων κτιρίων υποστηρικτικών λειτουργιών μέσω της μετασκευής υφισταμένων κτιρίων του Κεντρικού Συνεργείου Αυτοκινήτων Ναυτικού στον Ελαιώνα Αττικής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κτίριο του πρώην συνεργείου του Πολεμικού Ναυτικού θα μετασκευαστεί και θα διατηρηθεί μόνο ως προς τους πλαϊνούς τοίχους. Θα δημιουργηθούν κύριος λατρευτικός χώρος των ανδρών, στραμμένος προς την κατεύθυνση της Μέκκας, οι βοηθητικοί χώροι του, καθώς και ο χώρος του ιμάμη με τον προθάλαμο της εισόδου. Ο λατρευτικός χώρος των γυναικών και τα αντίστοιχα βοηθητικά αυτού προτείνονται εκτός περιγράμματος, προς τον χώρο των υφιστάμενων tolls που θα καθαιρεθούν, αναφέρεται στη μελέτη.

Οι κλειστοί χώροι είναι μονώροφα κτίσματα με μέγιστη συνολική κάλυψη 800 τ.μ. Θα δημιουργηθεί περίκλειστη αυλή, που θα αποτελεί τη συνέχεια του κλειστού χώρου του τεμένους και η οποία θα περιβάλλεται από τοίχους ύψους 3 μ., καθώς και υπόστεγο για ξεκούραση και συναναστροφή. Η νέα κατασκευή θα έχει φέροντα μεταλλικό σκελετό. Επίσης έχει προβλεφθεί και κάποια άλλη κατακόρυφη σύνθεση σε ανάμνηση του παραδοσιακού μιναρέ.
Το θέμα του τεμένους βρίσκεται στην κυβερνητική ατζέντα κυριολεκτικά από τον 19ο αιώνα, καθώς η δημιουργία του έχει νομοθετηθεί πολλές φορές, χωρίς όμως να προχωρήσει. Ύστερα από πολλές άκαρπες προσπάθειες αρκετών ελληνικών κυβερνήσεων, το 2006 νόμος της τότε υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου όρισε Διαχειριστική Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η δημιουργία του στο Ναυτικό Οχυρό του Βοτανικού, κάτι που το υπουργείο Αμυνας αποδέχθηκε το 2010, επί υπουργίας του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το τέμενος χωροθετήθηκε επίσημα στην περιοχή με νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος το 2011. Ακολούθως, το πρώην υπουργείο Υποδομών προχώρησε στις μελέτες και στη συνέχεια προκήρυξε πέντε διαγωνισμούς.
«Αγκάθι» στις ελληνοαραβικές σχέσεις

Σύμφωνα με γραπτή απάντηση του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, σε ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Α’ Αθήνας της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, «το ζήτημα της κατασκευής Τεμένους ετέθη και συνεχίζεται να τίθεται από τα αραβικά κράτη προς την Ελλάδα σταθερά και ανελλιπώς» εδώ και επτά δεκαετίες, «γεγονός που καταδεικνύει το βάρος και τη σημασία που του αποδίδει ο αραβικός κόσμος, καθώς και τη σημειολογία του για τις σχέσεις μας μαζί του».
«Το εν λόγω ζήτημα έχει προσελκύσει το αρνητικό ενδιαφέρον του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και αποτελεί ένα θέμα, το οποίο μονίμως θέτουν οι αραβικές χώρες, ενώ χρησιμοποιείται ανελλιπώς από μη φίλιες δυνάμεις για τη δυσφήμηση της χώρας μας» αναφέρει το έγγραφο του κ. Μπαλτά.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στη διάρκεια πολλών ετών ότι η κατασκευή του Τεμένους Αθηνών είναι εσωτερική της υπόθεση και η διεθνής του διάσταση αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ειδικές σχέσεις που διατηρεί η χώρα με τον αραβικό κόσμο. Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας στο μέτρο που επιθυμεί να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημειώνει ο κ. Μπαλτάς.
«Από την ενδελεχή μελέτη του φακέλου για την κατασκευή του Τεμένους Αθηνών, καθώς και της διαδικασίας και των κριτηρίων με τα οποία η τότε κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή του στον Ελαιώνα, προκύπτει σαφώς ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή, αφού συγκεντρώνει σειρά συγκεκριμένων πλεονεκτημάτων, ενώ η εξέταση διαφορετικών λύσεων για τη χωροθέτησή του επί μακρά χρονική περίοδο απέκλεισε άλλες εναλλακτικές λύσεις και κατέληξε σε αδιέξοδο» σημειώνει.

Newsroom ΔΟΛ