Μη μαγνητικά μέταλλα μετατράπηκαν σε μαγνήτες

Ερευνητές στη Βρετανία μετέτρεψαν σε μαγνήτες δύο κοινά μαγνητικά μέταλλα, τον χαλκό και το μαγγάνιο. Αν και ο μαγνητισμός είναι ασθενής και εξαφανίζεται μετά από λίγες μέρες ή εβδομάδες, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, που ανοίγει το δρόμο να δημιουργηθούν νέα είδη μαγνητών στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Όσκαρ Κεσπέδες του Πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, συνδύασαν δύο λεπτά φύλλα μη μαγνητικών μετάλλων με οργανικά μόρια (με βάση τον άνθρακα). Δημιούργησαν έτσι έναν πρωτότυπο μεταλλο-οργανικό μαγνήτη.

Οι κανονικοί μαγνήτες (από σίδηρο, κοβάλτιο και νικέλιο) οφείλουν την εγγενή μαγνητική ιδιότητά τους στις κβαντο-μηχανικές ιδιότητες των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό τους, οι οποίες επιτρέπουν σε κάθε ηλεκτρόνιο να δημιουργεί το δικό του μίνι-μαγνητικό πεδίο. Η σωρευτική επίδραση των ηλεκτρονίων δημιουργεί ένα μεγαλύτερο μαγνητικό πεδίο.

Οι ερευνητές κατάφεραν -σε θερμοκρασία δωματίου- να κάνουν τον χαλκό και το μαγγάνιο να συμπεριφέρονται στο εσωτερικό τους με ανάλογο τρόπο, αν και το δημιουργούμενο μαγνητικό πεδίο είναι πολύ πιο ασθενές από ό,τι ενός κανονικού μαγνήτη. Ο Κεσπέδες δήλωσε ότι πιθανότατα και άλλα μη μαγνητικά μέταλλα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μαγνήτες.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί σε ιατρικές εφαρμογές, όπως η μαγνητική απεικόνιση (MRI) του εσωτερικού του σώματος, στις ανεμογεννήτριες (περιέχουν μαγνητικά υλικά), στα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων κ.α.

Μελλοντικός στόχος των ερευνητών είναι να ισχυροποιήσουν το μαγνητικό πεδίο των μη μαγνητικών υλικών και να το κάνουν να διαρκεί περισσότερο.