Η Ομογένεια να το αποτρέψει

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Κατώτερη των προσδοκιών» χαρακτήρισε π. υπουργός την ενημερωτική σύσκεψη στον Λευκό Οίκο μεταξύ αξιωματούχων της Αμερικανικής Κυβέρνησης και εκπροσώπων της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ. «Ήτανε περισσότερο για το θεαθήναι και καθόλου ουσία» σχολίασε το ίδιο πρόσωπο στην ΡΗΡ για την συνάντηση της 6ης Αυγούστου 2015.

Έχοντας γνώση του αντικειμένου, ο υπουργός που διατηρεί την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, είπε ότι από πλευράς συνθέσεως η παρουσία του κ. Μπάϊντεν ήταν «καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα» ενώ η εκπροσώπηση της ομογένειας «ήταν με βάση τον από χρόνια πολλά υπάρχοντα σχετικό κατάλογο του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου…

Συγκρατημένη ήταν και η «αισιοδοξία» του Ύπατου προέδρου της ΑΗΕΡΑ, Ιωάννη Γαλάνη, ενώ ότι περισσότερο θετικό ακούστηκε ήταν η δήλωση του επιχειρηματία Ντένη Μελή (δημοσιεύθηκε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ) ότι «η συνάντηση ήταν εποικοδομητική».

Ο κ. Αντυ Μανάτος αναφέρθηκε (στην ίδια εφημερίδα) στις …γνώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στα ελληνικά θέματα (σ.σ. ο κ. Μπάιντεν είναι στενός φίλος του Κρις Σπύρου και φυσικό είναι να τον έχει πλήρως ενημερώσει) ενώ πρόσθεσε και ότι ο αντιπρόεδρος προσπαθούσε να συμβάλει στη χάραξη μιας πορείας αναφορικά με το πώς μπορούν οι Ελληνοαμερικανοί να βοηθήσουν την Ελλάδα (!)

Συγγνώμη, η σύσκεψη στο Λευκό Οίκο είχε χαρακτήρα πως μπορούν οι …ελληνοαμερικανοί να βοηθήσουν την γενέτειρα; Γι αυτό παραβρέθηκε ο κ. Μπάϊντεν; -Εννοούμε εκτός από την προεκλογική σημασία της εμφανίσεώς του- Γιατί εμείς πιστέψαμε ότι ο Λευκός Οίκος επρόκειτο να βοηθήσει την Ελλάδα…  Λάθος είχαμε καταλάβει; Πάντως, ούτε σ΄αυτό  βοήθησε η σύσκεψη να ξεκαθαρίσει!

Μα μήτε και η δήλωση του ¨δικού¨ μας Μάικλ Δουκάκη πως «όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να διοργανώσουμε κάτι… θα έχομε και συνέχεια» εμπεριέχει κάποιο ελπιδοφόρο μήνυμα ενώ αντίθετα, σαφώς αρνητική ήταν η δήλωση του δικηγόρου Νικόλαου Καράμπελα (πάντα στον ΕΚ), ο οποίος αντιπροσώπευε το ΑΗΙ και ερωτηθείς εάν υπήρξαν προτάσεις για τη δημιουργία ομάδων εργασίας και ενδεχομένως κάποια συντονιστική επιτροπή, απάντησε, πως, «ελπίζω ότι αυτό θα κάνουν, αλλά δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση στη σύσκεψη. Κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ρίξει την μπάλα».

Στην …σέντρα, λοιπόν!  Ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης και ο Charles Kupchan, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος του συμβουλίου ασφαλείας για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, εισηγήθηκαν την δημιουργία μιας διακρατικής (sic) κυβερνητικής επιτροπής εργασίας με τη συμμετοχή μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας των οποίων οι οικονομικές και ακαδημαϊκές δυνατότητας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Είμαστε σοβαροί; Έπαψε και η Αμερικανική πολιτική ιεραρχία να είναι αξιόπιστη; Τους …μπολιάσαμε; Δηλαδή έχει καμία σχέση η …ακαδημαϊκή σπουδή του οποιουδήποτε με την παροχή συνδρομής για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης; Ή μήπως οι έχοντες «οικονομικές δυνατότητες» ομογενείς θα λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της γενέτειρας;

Κρίμα.

Είχαμε προειδοποιήσει με άρθρο μας (μόλις μία ημέρα πριν τη σύσκεψη) ότι ούτε η σύνθεση των συμμετεχόντων ούτε η ασάφεια του σκεπτικού προϊδέαζε για κάτι σημαντικό. Είχαμε κρατήσει, όμως, εκ καθήκοντος, κάποιες επιφυλάξεις ελπίζοντας (ειλικρινά!) να μας διέψευδε η ίδια η σύσκεψη. Δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Αν και οι επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν (αν γίνουν) έχουν την ίδια “αποτελεσματικότητα”, καλύτερα να λείπουν. «Λουστήκαμε» και τρίτο επαχθές Μνημόνιο από την «πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση», που θα «έσκιζε» όλα τα προηγούμενα,  μην υποστούμε και πρόσθετο εξευτελισμό από την «υπερδύναμη» προς χάρη των επερχόμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Η Ομογένεια οφείλει να το αποτρέψει.