Λαφαζάνης: H κυβέρνηση δεν θα γλιτώσει την κατακραυγή-Παππάς: Όχι κόμμα μέσα στο κόμμα

«Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς» τονίζει σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση ήταν δογματικά προσηλωμένη στο ευρώ, ενώ ακόμη και τώρα θεωρεί, αλοίμονο, ως μείζονα κίνδυνο το Grexit».

Ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι «η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι καταστροφή, ούτε καταστροφή είναι η ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική οικονομικών και εξωτερικών σχέσεων, που θα καθιστούσε παρελθόν την Ελλάδα ως ευρωατλαντικό οικόπεδο».

Εκτιμά επίσης, ότι «η Ευρωζώνη και η ΕΕ, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί, μάλλον δεν μεταρρυθμίζονται ουσιαστικά, αλλά ανατρέπονται. Η Ευρώπη θα αλλάξει μόνον αν μια χώρα και στη συνέχεια ομάδα χωρών, ξεφύγουν από την ευρωζωνική φυλακή και ανατρέψουν τα αγοραία δεσμά της ΕΕ».

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει εξάλλου ότι, «απ’ό σο γνωρίζει», βουλευτές με αναφορά στηνΑριστερή Πλατφόρμα «θα καταψηφίσουν και το νομοσχέδιο για το νέο τρίτο μνημόνιο», υποστηρίζει ότι αυτό «δεν θα είναι μια κίνηση εχθρική προς το κόμμα, την Αριστερά, τον λαό και τον τόπο» και σημειώνει ότι «το ερώτημα για το τι είναι “πολιτικώς δόκιμο” σε σχέση με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μόνον σε αυτούς δεν πρέπει να απευθυνθεί».

Στο ερώτημα αν μπορεί να διατηρηθεί η ενότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο κ. Λαφαζάνης απαντά: «Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να τον θυσιάσουμε στο όνομα της κυβέρνησης» και συμπληρώνει πως οι πρόωρες εκλογές δεν θα γλιτώσουν την κυβέρνηση από την κατακραυγή.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι “κόμμα μέσα στο κόμμα”», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στη «Real News». Επισημαίνει ότι στο συνέδριο τουκόμματος θα αντιμετωπιστούν οριστικά τα εσωκομματικά θέματα και τονίζει: «Όμως οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις, η επιδίωξη συγκρότησης μετώπου ενάντια στην κυβέρνηση στέλνουν σήμα χωριστής πορείας».

Υπογραμμίζει, πως «το σενάριο της αριστερής παρένθεσης αποδείχθηκε πολιτικά ανίσχυρο. Σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως και ο πρωθυπουργός έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε. Άρα δεν συζητάμε καμία προϋπόθεση» αναφέρει. Ο Νίκος Παππάς καθιστά σαφές ότι η εκλογολογία δεν βοηθά, αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης και επισημαίνει: «Αν κάποιοι βουλευτές μας αποφασίσουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, το ρήγμα που προκλήθηκε στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή θα μετατραπεί νομοτελειακά σε κενό».