Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, 10 Αυγούστου 2015

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για το «Αφροδίτη», τα επεισόδια που αμαύρωσαν το μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες σήμερα. Άλλα θέματα είναι η συμφωνία δανειστών-Ελλάδας, η υπόθεση με το νεκρό νεογέννητο, οι δυσκολίες στο έργο της ΔΕΑ και ο φόνος αθλητικογράφου στο Αζερμπαϊτζάν, που σχετίζεται με το ματς Απόλλωνα-Γκαμπάλα.


Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «`Αφροδίτη`: Ένα βήμα πριν τη συμφωνία», γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι με γοργούς ρυθμούς προχωρεί η Κυβέρνηση με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, στην κορυφή των οποίων είναι η έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης του τεμαχίου «Αφροδίτη», ενώ συζητά και με δέκα εταιρείες για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Αλλού γράφει για τον φόνο αθλητικογράφου στο Αζεμπαϊτζάν, ο οποίος επέκρινε τον ποδοσφαιριστή της Γκαμπάλα, Χουσεΐνοφ, για τον πανηγυρισμό με τουρκική σημαία για τα γκολ κατά του Απόλλωνα και φαίνεται ότι δολοφονήθηκε από φίλους του ποδοσφαιριστή. Ακόμη, γράφει ότι σήμερα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση με το νεκρό νεογέννητο δίδυμο.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Αμαύρωσαν τη μνήμη των ηρώων» και γράφει ότι με επεισόδια, ύβρεις, προπηλακισμούς και εκτόξευση αντικειμένων, ομάδα ταραξιών που φέρεται να ανήκουν σε ακροδεξιές παρατάξεις, αμαύρωσαν, χθες, το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, στο Παραλίμνι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Ελλάδα και δανειστές αναμένεται να φτάσουν σε συμφωνία αύριο, με τη Βουλή των Ελλήνων να συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη για να ψηφίσει προαπαιτούμενα και συμφωνία. Αλλού, γράφει για εμπόδια στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, λόγω Τουρκίας.

«Στον αέρα η αυτονόμηση» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του ο «Φιλελεύθερος», που γράφει ότι εκτός χρονοδιαγραμμάτων έχουν τεθεί οι σχεδιασμοί για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, καθώς και ότι προκύπτουν εντελώς νέα δεδομένα, αφού παρόλο ότι έχει εκπνεύσει το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου, ο διάλογος μεταξύ συντεχνιών και Υπουργείου Υγείας δεν έχει καν αρχίσει. Αλλού γράφει για αγώνα δρόμου στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς που τρέχουν για συμφωνία μέχρι την Παρασκευή. Επίσης, αναφέρει ότι πλημμύρισαν με κατάδικους για ναρκωτικά οι φυλακές.

Η «Χαραυγή» γράφει για «Κλοτσοσκούφι των Υπουργείων οι ανώνυμοι» στο πρώτο της θέμα και αναφέρει ότι η Κυβέρνηση, ενώ χαρίζει εκατομμύρια σε μεγάλους, αντιμετωπίζει ως κλοτσοσκούφι μεταξύ Υπουργείων τους μικρούς. Παραθέτει συγκεκριμένη περίπτωση ανέργου, στον οποίο δόθηκε χώρος για κτηνοτροφική μονάδα, σε περιοχή που μετά από ένα μήνα κηρύχθηκε «Λευκή Ζώνη». Αλλού, η εφημερίδα διερωτάται πως δεν είδαν τα δίδυμα στις πέντε εξετάσεις με υπερήχους, στις οποίες υποβλήθηκε η 22χρονη που γέννησε νεκρό το δεύτερο από τα δίδυμα που κυοφορούσε. Επίσης, αναφέρει ότι πέρασαν δέκα χρόνια από την τραγωδία της «Ήλιος» που στοίχισε τη ζωή σε 121 ψυχές.

 

ΚΥΠΕ