Με 222 ΝΑΙ ψηφίστηκε το τρίτο Μνημόνιο-116 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ΝΑΙ

Αθήνα

Με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών» ψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία επτάωρη συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.Στις εκπλήξεις το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μητρόπουλο.

Αίσθηση προκάλεσε για άλλη μια φορά η στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που μετά το τέλος της ψηφοφορίας διατύπωσε ενστάσεις ως προς τη διαδικασίας, ζητώντας να γίνει νέα ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου καθώς είχαν αποχωρήσει τα μέλη της Κυβέρνησης και σχεδόν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πλην αρκετών από εκείνους (32 τον αριθμό) που είχαν ψηφίσει ΟΧΙ.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Φίλης όσο και ο παριστάμενος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευαγ. Μεϊμαράκης αντέδρασαν στην πρόταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντάς την “υπερβολική” ενώ ο προστρέξας υπουργός κ. Βίτσας επικαλέστηκε το κατεπείγον της συνεδρίασης του Eurogroup και με τη φιλότιμη συνδρομή του προεδρεύοντος Αλέξη Μητρόπουλου (είχε ψηφίσει “παρών”)  προχώρησε στην αναφώνηση “οι βουλευτές δέχονται το νομοσχέδιο στο σύνολό του, ναι” και έληξε τη Συνεδρίαση.

Μόλις 116 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ναι – 32 τα όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ

– Καταψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ:
– Λαφαζάνης Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Ουζουνίδου, Βαλαβάνη, Στρατούλης, Ήσυχος, Κοδέλας, Ζαχαριάς, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Λαπαβίτσας, Σταθάς, Χαραλαμπίδου, Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Τσανάκα, Δελημήτρος, Ζερδελής, Διαμαντόπουλος, Σαμοΐλης, Μακρή, Διώτη, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Λεουτσάκος, Πετράκος, Κυριακάκης, Ψαρρέα και Κυρίτση.
– Παρών δήλωσαν: Μητρόπουλος, Μιχαλάκης, Τζήκα, Κατριβάνου, Καραγιαννίδης, Λέβα, Δερμιτζάκης, Κουρεμπές, Κυρίτσης, Κανελλοπούλου, Σεβαστάκης και Α. Καββαδία.