Τρικυμία στο Μαξίμου μετά την απώλεια του “ορίου” των 120 βουλευτών

Αθήνα

Αμέσως μετά την καταμέτρηση των ψήφων για το τρίτο μνημόνιο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά τις διαδικασίες με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση απώλεσε το “όριο” των 120 ψήφων που -όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και άλλοι υπουργοί της Κυβέρνησης- κατ’ ελάχιστον και κατ΄ανοχήν θεωρούσαν ότι εξασφάλιζε κυβερνητική σταθερότητα. Ήδη μετά την καταμέτρηση των ψήφων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ΝΑΙ στο μνημόνιο, είναι μόλις 116…

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν απέναντι στους διαφωνούντες θα γίνουν με βάση όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, δήλωσε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στα 32 «όχι» και 11 «παρών» από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, δεν θα υπάρξουν κομματικές διαδικασίες ή πειθαρχικά μέτρα απέναντι σε όσους διαφοροποιήθηκαν, ωστόσο με την επιλογή του Μαξίμου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης θέτει τους βουλευτές αυτούς έναντι της ευθύνης να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επιλέγει την κίνηση αυτή με στόχο να φέρει την Αριστερή Πλατφόρμα μπροστά στο δίλημμα της στήριξης προς την κυβέρνηση ή του σχηματισμού νέου κόμματος, μετά και το πολιτικό μανιφέστο που υπέγραψε χθες, Πέμπτη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά του μνημονίου που καλούσε σε άμεση λαϊκή οργάνωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει εκλογικές λίστες, δεδομένου ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν με σταυρό, καθώς δεν έχει παρέλθει 18μηνο από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή είχε ως εξής:

«Μόλις ολοκληρώθηκε μια δύσκολη πραγματικά συνεδρίαση με ισχυρή όμως πλειοψηφία εγκρίθηκε, υπερψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα».

Τόνισε ότι «στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του Eurogroup, θα δώσει κι εκεί τη μάχη, έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης».

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «από τώρα και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα».

Πρόσθεσε ότι «στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη που είναι στόχος που έχει μπει και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια για όλα όσα μέτωπα είναι ανοικτά».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «πραγματικά σήμερα είχαμε μια μεγάλη πλειοψηφία που ψήφισε τη συμφωνία, είχαμε όμως και έναν αριθμό βουλευτών οι οποίοι επέλεξαν μια διαφορετική διαδρομή». Για να τονίσει ότι «επομένως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του μέσα στη συνεδρίαση, θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, ακολουθώντας πάντα τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα».

Στο ερώτημα «πάτε για εκλογές;» απάντησε: «Κανονισμός και Σύνταγμα». Στην ερώτηση αν οι όποιες διαδικασίες δρομολογηθούν μετά την 20η Αυγούστου που είναι η ημέρα εκταμίευσης της δόσης, απάντησε «σας είπα ποιες είναι οι προτεραιότητες, η κυβέρνηση και ο καθένας σήμερα εδώ πήρε την ευθύνη να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο που επέλεξε, κι ο καθένας θα κριθεί γι’ αυτό».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η υπερψήφιση σήμερα της συμφωνίας από τη Βουλή σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση και πλειοψηφικός αριθμός στη Βουλή υπηρετούν σήμερα τη μέγιστη ανάγκη της χώρας.

Στο ερώτημα εάν προβλέπονται κομματικές διαδικασίες από τον πρωθυπουργό κατά των διαφωνούντων, είπε: «δεν ανέφερα κάτι τέτοιο». Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει αυτοί οι βουλευτές να αποχωρήσουν, σημείωσε ότι «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορική στιγμή και στην ανάγκη του ελληνικού λαού και θα κριθεί από αυτό». Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι μίλησε για ενέργειες όχι με βάση την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους κανονισμούς, αλλά ότι μίλησε για ενέργειες με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Τέλος, στο ερώτημα αν ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα αφορούν και στην πρόεδρο της Βουλής, απάντησε: «Nομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής».

Newsroom ΔΟΛ