Από το “δήλωσε το να το σώσεις” στο «όποιος δεν το δηλώσει το έχασε»

Από το “δήλωσε το να το σώσεις” του μακαρίτη Αντώνη Τρίτση, μέχρι το «όποιος δεν το δηλώσει το έχασε» του νυν αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, κοινή είναι η προσπάθεια του ελληνικού Κράτους να μάθει την ακριβή περιουσία των πολιτών του και των πολιτών του να αποκρύψουν εν συνόλω ή μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, μία από τις πολλές αιτίες της ουσιαστικής χρεοκοπίας της χώρας.

Ξεκινάει, λοιπόν “άμεσα”  (τουλάχιστον όπως για πολλοστή φορά αναγγέλλεται) η σύνταξη του περιουσιολογίου και η “ποινή” σε όλους όσοι το επόμενο διάστημα… ξεχάσουν να συμπεριλάβουν στο νέο περιουσιολόγιο ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες και άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, θα είναι η υπέρ του δημοσίου κατάσχεση.

Όπως αναφέρει ο κ. Αλεξιάδης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και αναπαράγει το news.gr, για πρώτη φορά το υπουργείο θα είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια ενός ευρώ την περιουσία των πολιτών.

«Ξεκινάει άμεσα η διαδικασία του περιουσιολογίου. Σε μεγάλο βαθμό το Δημόσιο έχει εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη. Όταν ολοκληρωθεί δεν θα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει χρήματα που δεν θα τα έχει δηλώσει. Θα δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν τα χρήματα τους διότι αν δεν το κάνουν και εντοπιστούν στη συνέχεια, θα υπάρχουν αυστηρότατες φορολογικές και ποινικές κυρώσεις», αναφέρει.

Σύμφωνα με το σχέδιο το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει mail σε όλους τους πολίτες, σε όλα τα ΑΦΜ με όλα τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ.

Σε αυτό θα καταγράφεται η περιουσία και το υπουργείο θα καλεί τους πολίτες να δηλώνουν οτιδήποτε επιπλέον διαθέτουν.

Στο ερώτημα αν ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει ευθύνες για όσα βρήκε ο ίδιος στο υπουργείο λέει «πολύ καλή ερώτηση, ας πάμε στην επόμενη», ενώ για τον ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές και ότι όποιες αλλαγές θα γίνουν το 2016.