Δελτίο Δέκα Κυριότερων Κυπριακών Ειδήσεων – 16 Αυγούστου 2015

ΚΥΠΕ –

1/     Πρόεδρος: Πανέτοιμοι εδώ και 41 χρόνια για λύση του Κυπριακού
Εδώ και 41 χρόνια, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να συζητήσει για τη λύση του Κυπριακού, με σοβαρότητα, με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν γίνονται αποδεκτά χρονοδιαγράμματα ενώ για τις θέσεις στο περιουσιακό συνέστησε υπομονή στα κόμματα, μέχρι να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες, εντός Αυγούστου.

2/    Αυξημένη κίνηση λόγω επιστροφής των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου, αναμένει η Αστυνομία
Αυξημένη αναμένεται να είναι η τροχαία κίνηση στους δρόμους κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, σήμερα, με τους περισσότερους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου να επιστρέφουν από την έξοδό τους, ενώ η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για τη ρύθμιση της κίνησης και τη διευκόλυνση των οδηγών. Χθες, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, αρκετοί Κύπριοι επέλεξαν για την έξοδο τους την ύπαιθρο, καθώς σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, οι περισσότεροι εκδρομικοί χώροι ήταν μέχρι το μεσημέρι υπερπλήρεις. Στην Πάφο, εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν χθες στο Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
 

3/    Ελπίδα η συμφωνία να οδηγήσει την οικονομία μπροστά, εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ
«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία μπροστά» δήλωσε χθες τα ξημερώματα ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, όπου δόθηκε το πράσινο φως στη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών. «Μετά από 6 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και πολλά πάνω -κάτω, έχουμε επιτέλους συμφωνία», η οποία «έχει πολλές ευκαιρίες» ανέφερε.
 

4/    Την Τετάρτη συνεδριάζει η γερμανική Βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα
Ο Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής προσκάλεσε τους βουλευτές σε μια ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Μπούντεσταγκ, την προσεχή Τετάρτη, ώστε το Σώμα να ψηφίσει επί της συμφωνίας, ύψους 86 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε την Παρασκευή στο Eurogroup. Προτεραιότητα έχει τώρα η άμεση εφαρμογή των μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 

5/    Στην παρουσία του Έλληνα Προέδρου οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο
Με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εκατοντάδων χιλιάδων πιστών προσκυνητών από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο και αλλού, γιορτάστηκε χθες στο νησί της Τήνου η Κοίμηση της Θεοτόκου καθώς και η 75η επέτειος του τορπιλισμού της Έλλης. «Παρακαλούμε ευλαβικά την Υπέρμαχο Στρατηγό να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί, ώστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να διανύσουμε τον ανηφορικό, πλην όμως ελπιδοφόρο, δρόμο του εθνικού μας μέλλοντος» είπε ο Πρόεδρος  Παυλόπουλος.

6/    135.000 μετανάστες στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας μέσα σε οκτώ μήνες
Μόνο μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2015 έφθασαν στην Ευρώπη 250.000 μετανάστες από τη Μεσόγειο και πέραν των 134.000 από αυτούς έφθασαν στα παράλια της Ελλάδας μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, επίσημα στοιχεία από τις ελληνικές Αρχές κάνουν λόγο για 134.988 παράνομους μετανάστες που έφθασαν στη χώρα από την Τουρκία μόνο αυτό το έτος.
 

7/     Ο Ντ. Τραμπ λέει ότι θα απελάσει τους παράτυπους μετανάστες αν εκλεγεί
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επικρατέστερος μέχρι στιγμής μεταξύ των διεκδικητών του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι εάν αναδεικνυόταν στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ, θα απέλαυνε όλους ανεξαιρέτως τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής και θα ακύρωνε τα διατάγματα του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το μεταναστευτικό.
 

8/    Έφεση κατά της θανατικής ποινής κατέθεσαν δικηγόροι του Μόρσι
Η ομάδα των δικηγόρων που έχει διοριστεί από δικαστήριο για να εκπροσωπεί τον ισλαμιστή τέως Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι υπέβαλε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο ενάντια στις καταδίκες του σε ισόβια κάθειρξη και σε θάνατο που του επιβλήθηκαν τον Ιούνιο. Ποινικό δικαστήριο του Καΐρου είχε καταδικάσει τον Μόρσι σε θάνατο, ενώ επέβαλε βαριές ποινές σε πολλά μέλη της ηγεσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων.

9/    Στους 112 οι νεκροί από τις εκρήξεις στο Τιαντζίν
Σε 112 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις δύο τεράστιες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τετάρτη μια βιομηχανική ζώνη στην πόλη-λιμάνι Τιαντζίν της  Κίνας, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 95 ανθρώπων. Ο υψηλός αυτός αριθμός των αγνοουμένων προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να αυξηθεί  ο απολογισμός των θυμάτων, ενώ από τους 95 αγνοούμενους, οι 85 είναι πυροσβέστες. Οι αρχές υποστήριξαν ότι οι χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν στο περιβάλλον, δεν βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τις αναγνωρίσουν με ακρίβεια.

10/    Ήττα στο φιλικό με την Τουρκία για την Εθνική Ελλάδας
Η Τουρκία ήταν η νικήτρια στην αναμέτρηση με την Ελλάδα με το τελικό 73-64, το Σάββατο στο Αμπντί Ιπεκτσί, στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια του τρίτου φιλικού στο δρόμο της για το Ευρωμπάσκετ 2015.