Βίος και πολιτεία μιας διαφυλικής Ελληνο-Αυστραλής, στον φακό του ABC

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ
Πηγή:Neoskosmos.comnora01_0

Η Νόρα μπήκε σε μεγάλη ηλικία στην κοινότητα των διαφυλικών και το τραυματικό της παρελθόν την οδήγησε σε μία ζωή ναρκωτικών και πορνείας. Την περασμένη εβδομάδα, η ζωή της έγινε θέμα στην εκπομπή του ABC “Four Corners”.

Στην προηγούμενη ζωή της, η Νόρα ήταν ένας άντρας, ονόματι Σάββας, ο οποίος στην ηλικία των 47 ετών άφησε την σύζυγο και τα τρία παιδιά του στην Ελλάδα για να έλθει στην Αυστραλία. Ο φακός του ABC συνάντησε την Νόρα στους δρόμους του Σίδνεϊ, στην κακόφημη περιοχή του Kings Cross. “Ω θεέ μου, είναι σκληρή δουλειά”, λέει με την χαρακτηριστική της ελληνική προφορά. “Οι τιμές μου είναι χαμηλές και δουλεύω πολλές ώρες,

τέσσερις ώρες”.

Όταν η δημοσιογράφος Caro Meldrum-Hannar, την επισκέφθηκε στο σπίτι που τής παρέχει η υπηρεσία κοινωνικής στέγασης, την βρήκε να καπνίζει κρυσταλλική μεταμφεταμίνη, το ναρκωτικό γνωστό ως “ice”. Η ίδια λέει ότι το ξεκίνησε σαν έναν τρόπο να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της δουλειάς της ως ιερόδουλου. Δεν φαίνεται όμως να χρειάζεται βοήθεια, μοιάζει ικανοποιημένη με την ζωή που επέλεξε.

Αλλά είναι προφανές ότι η Νόρα αγωνίζεται για την επιβίωση: πίσω από το αποφασιστικό της πρόσωπο και τους εύθυμους στοχασμούς της, κρύβεται η απελπισία και ο καταπιεσμένος φόβος για την υγεία της που βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο. Η κατάστασή της είναι ένα σύμπτωμα της κακοδαιμονίας που αντιμετωπίζουν οι διαφυλικοί και οι άνθρωποι από διαφορετικά φύλα: διακρίσεις, ανεργία και η συνεχής απειλή της βίας, αναγκάζει πολλούς να στραφούν στην πορνεία ως μοναδικό τρόπο να βγάλουν χρήματα.

Οι φωτογραφίες στους τοίχους του μικρού της διαμερίσματος αφηγούνται μία ιστορία που πηγαίνει πίσω στα χρόνια της εφηβείας της. Μια φωτογραφία δείχνει έναν μαυρισμένο και γυμνασμένο 19χρονο στην Ελλάδα το 1994. “Εγώ είμαι αυτός, ο ‘σφίχτης’. Ο Σάββας… πρώην επαγγελματίας bodybuilder. Πέρασα 19 χρόνια στο γυμναστήριο” λέει η Νόρα. Μια άλλη φωτογραφία δείχνει τον Σάββα ντυμένο με γυναικεία ρούχα και μακιγιάζ στο σπίτι της συζύγου του. “Με έντυσε κορίτσι και τράβηξε την φωτογραφία. Η μητέρα μου πήρε την φωτογραφία και ήθελε να την σκίσει. Η αδελφή μου την άρπαξε, την είδε ο πατέρας μου και με πυροβόλησε στο πόδι” λέει η Νόρα, δείχνοντας την ουλή που άφησε η σφαίρα.

Όταν ο Σάββας ήταν μικρός, οι γονείς του τον έδερναν τακτικά, ενώ ένας συγγενής του τον κακοποιούσε σεξουαλικά από την ηλικία των οκτώ ετών. Μέχρι να φτάσει τα 16, είχε ήδη βρεθεί στη φυλακή. “Με έκλεισαν στην φυλακή για έξι μήνες. Ήμουν χαρούμενος μέσα. Ήθελα να μείνω εκεί και είπα στους τύπους στην φυλακή ‘τι πρέπει αν κάνω για να μείνω εδώ;’ Γιατί ήμουν ευτυχισμένος, ξέρεις” λέει η Νόρα. “Είχα φίλους. Με αγαπούσαν, δεν με έδερναν, δεν με ξυλοφόρτωναν, δεν μού έσπαγαν το κεφάλι και τα κόκαλα”.

Η Νόρα στράφηκε στην πορνεία αργά στην πορεία της ζωής της και υπερασπίζεται φιλοσοφικά το επάγγελμα και την κατάστασή της. “Κάνω αυτό που κάνω. Είμαι αυτό που είμαι” λέει. “Όλοι οι πελάτες και οι σύντροφοί μου δεν είναι κανονικοί άνθρωποι. Δεν έχουν κανονικές δουλειές, ξέρεις; Αλλά είμαι καλή σ’ αυτό που κάνω” λέει η Νόρα.

Όπως δήλωσε στον “Νέο Κόσμο” η Brenda Appleton, εκπρόσωπος της οργάνωσης διαφυλικών “Transgender Victoria”, μία πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Curtin, η οποία διεξήχθη μεταξύ χιλίων συμμετεχόντων, διαπίστωσε ότι οι διαφυλικοί και τα άτομα ποικιλίας ως προς το φύλο παρουσιάζουν την χειρότερη νοητική υγεία από όλες τις κοινότητες της Αυστραλίας. “Δυστυχώς, αυτή η κοινότητα έχει μεγάλο ποσοστό στις τάξεις των ιερόδουλων και δεν τούς παρέχονται επαρκείς υπηρεσίες”, λέει η κ. Appleton. “Είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στην μόλυνση με τον ιό HIV και άλλα σεξουαλικά νοσήματα, καθώς και στην βία. Η ψυχική υγεία είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς το ποσοστό αυτοκτονιών στις τάξεις των διαφυλικών κυμαίνεται από 40% έως 50%”.

Η εκπομπή “Four Corners” κατέληξε με την Νόρα να παίρνει τα αποτελέσματα των εξετάσεών της για τον ιό του HIV. Δεν είχε εξεταστεί για επτά μήνες. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά – δεν είχε προσβληθεί από τον ιό. “Πρέπει αν φροντίσω τον εαυτό μου τώρα, να ξεκουραστώ, να κάνω μία κανονική ζωή”, είπε, υπονοώντας ότι ίσως είναι ώρα να αλλάξει τρόπο ζωής. “Να προσέχετε”, είπε, αποχαιρετώντας το συνεργείο του ABC, συμβουλή που ελπίζουμε να ακολουθήσει και η ίδια η Νόρα.

Το Αυστραλιανό Πολυπολιτισμικό Συμβούλιο Ομοφυλόφιλων, Λεσβιών, Αμφιφυλόφιλων, Διαφυλικών και Διεμφυλικών Ατόμων προσφέρει πληροφορίες και υποστήριξη στην ιστοσελίδαwww.agmc.org.au. Η οργάνωση QLife προσφέρει τηλεφωνική υποστήριξη στο 1800 184 527.