”Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο” Επιτέλους. Συνέδριο!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η είδηση μοιάζει σχεδόν απίστευτη. Το ”Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο” (ΗΑΝC)  θα έχει Συνέδριο και εκλογές, 10 Οκτωβρίου 2015, στην δυτ. Φλόριδα (Κληαργουότερ). Δεν είναι η πρώτη φορά στα 5 χρόνια προεδρίας του που ο κ. Κοτρότσιος έχει προαναγγείλει ημιεπισήμως Συνέδριο. Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, όμως, και έχει κατηγορηθεί γι αυτό.

Σε μία από τις ελάχιστες  δημόσιες συνεδριάσεις,  στις 16 Νοεμβρίου 2014 στο «Σπίτι του Μίνωα» στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, αποφασίστηκε να αναδιοργανωθεί ο θεσμός ώστε να προσαρμοσθεί στα δεδομένα και τις ανάγκες της σύγχρονης ομογένειας.  Μέχρι σήμερα ουδέν σχετικό έχει γίνει γνωστόν.

Για να λάβουν και οι μη ειδικοί μία εικόνα του πως πορεύονται τα σωματεία και οι σύλλογοι στις ΗΠΑ, θα μεταφέρουμε εδώ μέρος των δηλώσεων ενός αξιόλογου ομογενή, του Μανόλη Βελιβασάκη, από την συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2014, την τελευταία που μάθαμε ότι πραγματοποιήθηκε παρά το ότι σ΄αυτήν αποφασίστηκε να οργανωθεί και μία ακόμη, τον Ιούνιο του 2015. Οπότε, μάλιστα, είχε προγραμματισθεί να  διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου και να επικυρωθεί το Νέο Καταστατικό. Δεν ακούστηκε εάν και αυτή ποτέ πραγματοποιήθηκε…

Όπως ποτέ δεν έγινε και το Συνέδριο του 2013, όπως είχε πει στην ΡΗΡ ότι θα έκανε κατά μήνα Ιανουάριο του ’13 ο κ. Κοτρότσιος.

Ο κ. Βαλιβασάκης, που διαδέχθηκε στην προεδρία τον ιδρυτή Θεόδωρο Σπυρόπουλο και παρέδωσε στον Πολ Κοτρότσιο, δεν δίστασε να πει τα πράγματα με τ΄όνομά τους.  Συγκεκριμένα: «Το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο χρειάζεται αναμφίβολα ανανέωση και εκσυγχρονισμό ως προς τις λειτουργικές του δομές, τη σύνθεσή του και τους στόχους του. Η εποχή που διανύουμε επιτάσσει συναντίληψη, συνεννόηση και συνέργεια όλων των ομογενειακών δυνάμεων. Προϋπόθεση της συνέργειας είναι το να υποτάξουμε το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ και το προσωπικό συμφέρον στο συλλογικό», τόνισε.

Τι εξώθησε τον κ. Βελιβασάκη στις διαπιστώσεις αυτές;  Είναι αλήθεια ότι όταν ιδρύθηκε το Ελληνο‐Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο θεωρήθηκε ο εκλιπών κρίκος της Ομογένειας. Τα χρόνια που πέρασαν εξελίχθηκε στον “αδύναμο κρίκο” της Ομογένειας. Και σήμερα είναι πάλι ο ” εκλιπών κρίκος της Ομογένειας…

Μετά τις πρώτες ενθουσιώδεις δράσεις το Ελληνο‐Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο πέρασε γρήγορα στην αφάνεια. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, δεν έχει να παρουσιάσει δράση με συνοχή. Οι λόγοι είναι πολλοί. Τους ανέπτυξε ο κ. Βελιβασάκης. Είπε: “Ξεκινώντας με αυτοκριτική θα σας πω ότι δεν κατάφερα να προσελκύσω το ενδιαφέρον των μελών μας σε κοινή δράση. Πιστεύω πως με κατανοείτε γιατί εσείς οι ίδιοι ως ηγέτες των Ομοσπονδιών έχετε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τα Σωματεία‐μέλη σας. Και τα Σωματεία μας έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με τα δικά τους μέλη. Ο αριθμός τους συρρικνώνεται ανησυχητικά. Οι μετανάστες γερνάμε. Οι νεότερες γενεές, οι γεννημένες εδώ, μένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκτός οργανωμένης ομογένειας. Σήμερα το Ελληνο‐Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο είναι και πάλι ο εκλιπών κρίκος της Ομογένειας. Και πάλι αντιμετωπίζουμε ως Ελληνισμός μεγάλες προκλήσεις σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο γεωπολιτικο‐οικονομικό διεθνές περιβάλλον. Είναι αναγκαία λοιπόν η συσπείρωση των δυνάμεών μας σε ενιαία δράση για το καλό της κοινότητας αλλά και της γενέτειρας, της Κύπρου και της χώρας στην οποία ζούμε».

Σε αυτό το αποκαρδιωτικό πλαίσιο, χάθηκε και η  εξαγγελθείσα πριν από ένα χρόνο από το Συμβούλιο, δημιουργία Συντονιστικών Επιτροπών με γεωγραφικά κριτήρια για τον συντονισμό τοπικών δράσεων και προγραμμάτων. Χάθηκε και ο στόχος του Ε.Σ.Ε. να αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία ώστε να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος ομογενής να παρακολουθεί και να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις online.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτρότσιος, εκλέχτηκε στην ηγεσία του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, διαδεχόμενος τον Μανόλη Βελιβασάκη, στις 9 Μαΐου 2010.

Ας ελπίσουμε ότι τη φορά αυτή το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και η οργανωμένη ομογένεια, αλλά και οι ανένταχτοι ομογενείς, θα αφυπνιστούν και θα στηρίξουν ΟΛΕΣ τις ομογενειακές οργανώσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.