ΟΗΕ στην κυβέρνηση: Θέλουμε να βοηθήσουμε στο μεταναστευτικό αλλά δεν έχετε σχέδιο!

Δριμεία κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ασκεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Πιο συγκεκριμένα ο ΟΗΕ την Τρίτη κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, κάνοντας λόγο για έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης και προειδοποιώντας πως ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα αυξάνεται πλέον με δραματικούς ρυθμούς.

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας το μέγεθος του προβλήματος και προκαλούν ανησυχία για το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές αρχές.

Για παράδειγμα μόνο τον Ιούλιο έφτασαν στην χώρα μας 50.000 μετανάστες, ενώ όλη την περσινή χρονιά είχαν μπει στην ελληνική επικράτεια 47.000 άνθρωποι!

Ακόμα σε μια εβδομάδα στην Ελλάδα έφτασαν οι μισοί μετανάστες όλου του 2014!

Στο διάστημα από 8 έως 14 Αυγούστου στα ελληνικά νησιά έφτασαν 20.843 μετανάστες, όταν στις 365 ημέρες του 2014 είχαν φτάσει 43.500 άτομα.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί, μάλιστα, ότι «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες» συνεχίζοντας τον ρυθμό του Ιουλίου όταν σε έναν μήνα καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, περισσότερες δηλαδή από ολόκληρο το 12μηνο του 2014.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών προέρχεται από τη Συρία (82%) ενώ ακολουθούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν (14%) και το Ιράκ (3%).

«Η μεγάλη πλειονότητα των αφιχθέντων αυτών πρέπει να λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα» υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία που συμπληρώνει πως πρέπει να ενισχυθούν «επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: «Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος…»

Κως

Όπως αναφέρει ΟΗΕ οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά δεν μπορούν καθώς υπάρχει έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ουίλιαμ Σπίντλερ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν η ελληνική κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε».

Πηγή:Parapolitika.gr