Τσίπρας: Παραιτούμαι, θέλω ισχυρή λαϊκή εντολή

Χωρίς να πει πότε θα γίνουν οι εκλογές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό ανακοίνωσε την παραίτησή του, ζήτησε καθαρή λαϊκή εντολή, λέγοντας πως εκείνη της 25ης Ιανουαρίου εξάντλησε τα όριά της, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που έκανε με τους δανειστές, λέγοντας πως ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να πετύχει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε προσωπικό τόνο, απευθυνόμενος στους πολίτες, υποσχόμενος πως δεν θα παραδόσει την ασπίδα των αξιών του ΣΥΡΙΖΑ.

 • Αμέσως μετά το μήνυμα Τσίπρα θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
 • Οι δυνάμεις του «όχι» θα βρουν τρόπο να εκφραστούν, δήλωσε ο Δ.Στρατούλης προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού.
 • Ο Πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
 • “Τώρα που αυτός ο κύκλος έφτασε στο τέλος του αισθάνομαι τη βαθιά ηθική και πολιτική υποχρέωση να θέσω στην κρίση όλα όσα έπραξα. Γι’ αυτό και αποφάσισα και να μεταβώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησης”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

  “Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της – Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ’ τα μνημόνια – Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός εξηγεί την απόφασή του για πρόωρες εκλογές”.

  “Επαφίεμαι στην κρίση σας, περήφανος και ήσυχος με την συνείδησή μου. Διαπραγματευθήκαμε σκληρά. Αντέξαμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Φτάσαμε είναι η αλήθεια στα όριά μας. Κάναμε όμως την Ελλάδα παγκόσμιο πρόβλημα. Η ιδέα ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στην λιτότητα κερδίζει έδαφος. Και εμείς η Ελλάδα με κύρος και εμβέλεια παίξαμε και παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο” εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

  “Με την δουλειά όλων μας η συμφωνία θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους. Δεν είναι εύκολη αλλά μας δίνει δυνατότητες. Αρκεί η κοινωνία να είναι όρθια και παρούσα» τόνισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τους πολίτες με το οποίο ανακοινώνει την παραίτηση της κυβέρνησής του και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες”.

  “Δεν πετύχαμε την συμφωνία που ελπίζαμε. Σ’ αυτή την μάχη κάναμε και υποχωρήσεις. Αλλά με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε, αυτή η συμφωνία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας τα οφέλη της συμφωνίας με τους δανειστές.

  “Η νέα δανειακή σύμβαση δεν είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα αλλά διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τέλος για πρώτη φορά με τόσο καθοριστική διαδικασία προσδιορίστηκε ο τρόπος για την μείωση του χρέους”, είπε ο κ. Τσίπρας.

  “Η σκληρή διαπραγμάτευση υπήρξε μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση και τη χώρα”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

  Πρόσθεσε ότι: “Θα δώσουμε μάχη να ελαχιστοποιήσουμε αρνητικές συνέπειες με στόχο να κερδίσουμε το συντομότερο την κυριαρχία”.