Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 20 Αυγούστου 2015

Ο σάλος που έχει δημιουργηθεί από βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καταγράφει από κλειστό κύκλωμα του Αστυνομικού Σταθμού Πόλεως Χρυσοχούς δύο αστυνομικούς να κτυπούν ανελέητα μέσα στο κελί με ρόπαλο ύποπτο καθώς και οι δηλώσεις στις οποίες προέβη για το θέμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι το κύριο θέμα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται επίσης η συζήτηση των πέντε μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων της Δημόσιας Υπηρεσίας, η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση, η συζήτηση του αιτήματος της ΕΝΙ-KOGAS για παράταση άδειας σε τεμάχια της ΑΟΖ καθώς και τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ.

Η “Αλήθεια” προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο “Δέρνουν ακόμα” και γράφει ότι στο εδώλιο θα βρεθούν δύο αστυνομικοί που καταγράφονται από κλειστό κύκλωμα του Αστυνομικού Σταθμού Πόλεως Χρυσοχούς να κτυπούν ανελέητα κρατούμενο μέσα στο κελί με ρόπαλο. Το περιστατικό συνέβη το Φεβρουάριο του 2014. Γράφει ότι έξαλλος είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος μιλά για καθυστέρηση διερεύνησης από την Ανεξάρτητη Αρχή και δείχνει την έξοδο στους δύο αστυνομικούς. Αναφέρει επίσης ότι άρχισε η συζήτηση των πέντε μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων της Δημόσιας Υπηρεσίας. Σε άλλο θέμα προβάλλει δηλώσεις του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι η Κύπρος έχει βγει από την ύφεση, και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει αίτημα της ΕΝΙ-KOGAS για παράταση άδειας σε τεμάχια της ΑΟΖ.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Βασανιστήρια σε κελί από αστυνομικούς”, αναφέρει ότι σοκάρουν ανά το παγκύπριο οι απίστευτες σκηνές βίας που εκτυλίσσονται σε δεκάλεπτο βίντεο το οποίο κυκλοφορεί από χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προβάλλει σχόλιο του Προέδρου του Συνδέσμου Αστυνομικών ότι “παραλίγο να σφάξει αστυνομικό”. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε καμπάνια της Αστυνομίας η οποία καλεί το κοινό να μην ενημερώνει μέσω Facebook για την απουσία του από τις οικίες του ούτε και για την τοποθεσία όπου βρίσκονται γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι. Σε άλλη στήλη αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε συζήτηση αιτήματος της ΕΝΙ-KOGAS για παράταση άδειας στα τεμάχια 2, 3 και 9 της ΑΟΖ.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριο θέμα του “CYTA Ltd σε δύο φάσεις” και γράφει ότι η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών θα γίνει σε δύο φάσεις που περιλαμβάνουν πολλά βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής. Αλλού γράφει ότι τέσσερις επιστολές θα πάρουν οι κακοί χρεώστες των οποίων τα ακίνητα πήραν το δρόμο των εκποιήσεων που προβλέπεται να γίνουν τέλος χρόνου ή ακόμη και αρχές 2016. Προβάλλει με φωτορεπορτάζ εικόνες από την κακοποίηση κρατουμένου στα κρατητήρια του Αστυνομικού Σταθμού Πόλεως Χρυσοχούς, και αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες να διωχθούν ποινικά οι αστυνομικοί.

Η “Χαραυγή”, με πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο “Ιδεοληψία του ΔΗΣΥ οι ιδιωτικοποιήσεις”, γράφει ότι η κυβέρνηση αποφαίνεται ότι η ιδιωτικοποίηση της CYTA είναι περίπου αναγκαίο κακό “για να μην πάθει ο οργανισμός όπως τις Κυπριακές Αερογραμμές”. Γράφει επίσης ότι μέχρι 25-30 σεντ πιο ακριβά είναι τα καύσιμα στην Κύπρο σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και καλείται ο Υπουργός Ενέργειας να παρέμβει. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας βιάστηκε να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρότασή του για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι οι δάσκαλοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και ζητούν διάλογο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “Βίντεο ντροπή με αστυνομική βία” αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου ότι οι αστυνομικοί θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Γράφει επίσης ότι στη Βρετανία, το εθνικό σύστημα υγείας θα περιλαμβάνει πλέον τη συνταγογράφηση ηλεκτρονικών τσιγάρων αφού είναι 95% πιο ασφαλές από τον καπνό. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη χρήση της βιομηχανικής  κάνναβης.

 

ΚΥΠΕ