Επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη σήμερα (χθες), Σάββατο 22 Αυγούστου 2015, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης.
Τον κ. Αμανατίδη υποδέχτηκαν ο Πρέσβης στην Άγκυρα, κ. Κυριάκος Λουκάκης και ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, κ. Ευάγγελος Σέκερης, προκειμένου να μεταβούν από κοινού στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ξεναγήθηκε στην Σακκουλίδειο Βιβλιοθήκη, όπως και στους χώρους διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.Ακολούθως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι.
Ο κ. Αμανατίδης έγινε δεκτός από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ενώ παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Πατριαρχική Τράπεζα.
Μετά το πέρας της επίσκεψης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε:«Η επίσκεψη στο παλαίφατο κέντρο του Ορθόδοξου κόσμου και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δίνουν την ευκαιρία να αντικρίσουμε, να αφουγκραστούμε και να βιώσουμε την κοινή παράδοση πίστης και γένους ως ζωντανή και ανανεούμενη πραγματικότητα. Το Φανάρι αποδεικνύει ότι το γένος μας καταφέρνει μέσα από τις αντιξοότητες να αναδεικνύεται δυνατότερο και πιο εύρωστο. Ο Παναγιώτατος με ενημέρωσε για όλα τα μείζονα ζητήματα του Πατριαρχείου και ιδιαίτερα για την προετοιμασία της μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου, που θα αποτελέσει την κατάληξη προσπαθειών πολλών δεκαετιών και κυρίως θα καταδείξει σε όλο τον κόσμο την ενότητα των Ορθόδοξων Εκκλησιών».

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ:

Συνήθως δεν γκρινιάζουμε για τα ταξίδια των Υφυπουργών Αρμόδιων για τον Απόδημο Ελληνισμό. Τα θεωρούμε (αν και κοστίζουν σε περίοδο έσχατης λιτότητας) αναγκαία για την γνωριμία τους με την Ομογένεια.

Παραβλέπουμε, καλόπιστα, ότι βασικό προσόν ενός υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό όφειλε να είναι η γνωριμία του (αν όχι η ταύτισή του)  με το χώρο…

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο ταξίδι μπορούσε να μην πραγματοποιηθεί. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελεί υπό παραίτηση ήδη από τις 20 Αυγούστου. Τυπικά διατηρούν τα χαρτοφυλάκια, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διερευνητικών εντολών. Ακολούθως θα διορισθεί υπηρεσιακή Κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις πρόωρες εκλογές.

Οπότε, τι νόημα είχε η επίσκεψη του υπό παραίτηση Υφυπουργού στον Οικουμενικό Πατριάρχη;

 Ήταν μία ακόμη “λάθος επιλογή”…