Βαρουφάκης: «Θύμα των συμβούλων του και του εγώ του ο Τσίπρας»

Στον επίγειο παράδεισο του Βαρουφάκη, στην Αίγινα βρέθηκε ο δημοσιογράφος του Observer, Andrew Anthony και στην συνέχεια αποτύπωσε σε χαρτί τις σκέψεις του για τον Γιάνη, για τον οποίο λέει μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει το παρουσιαστικό υπουργού.

Ο δημοσιογράφος, αφού υπενθυμίζει το παγκόσμιο “γκελ” του πρώην υπουργού Οικονομικών, για τον οποίο γράφτηκαν τραγούδια, βίντεο κλιπ, εκατομμύρια άρθρα και έγιναν σχόλια τύπου «γοητευτικός, ροκ και σέξι», επισημαίνει ότι «ο εκρηκτικός συνδυασμός: σεξ και χρήμα δεν κράτησε, καθώς στις 6 Ιουλίου, μετά από ένα βιαστικό δημοψήφισμα, ο Βαρουφάκης οδηγήθηκε σε παραίτηση από τον Τσίπρα».

«Με υποδέχεται …μαυρισμένος και φαίνεται απόλυτα χαλαρός, φορώντας λευκό πουκάμισο και τζιν. Μου εξηγεί ότι το σπίτι ανήκει στην οικογένεια της συζύγου του. Καθόμαστε στην πισίνα που έχει θέα την Πελοπόννησο. Και ενώ σκέφτομαι οτι αυτό δεν έχει σχέση με τον λιτό βίο, συνειδητοποιώ ότι ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε η Στράτου μου φαίνονται ψωνισμένοι. Ο Βαρουφάκης παραδέχεται το λάθος του Paris Match, αλλά είναι το παρουσιαστικό του ζευγαριού που προκαλεί: είναι και οι δύο ωραίοι, εκτός από πλούσιοι» γράφει ο Anthony.

Μέσα στο ειδυλλιακό περιβάλλον ο Anthony υπενθυμίζει στον Βαρουφάκη πως η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι χειρότερη από το τέλος του 2014 και ρωτά την άποψη του.

«Με τον φόβο να ακουστώ αλαζόνας, καθόλου (σσ δεν χειροτέρεψε) και ο λόγος είναι πολύ απλός. Η Ελλάδα πτώχευσε το 2010 και η Ευρώπη αρνείται να το παραδεχτεί από τότε, γιατί η ΕΕ δεν είχε κανένα μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Και τι κάνεις όταν δεν έχεις λύση; Συμπεριφέρεσαι σαν τους θρασύτατους τραπεζίτες. Παρατείνεις τα δάνεια, που είναι κόκκινα και προσποιείσαι ότι δεν είναι «κακά» δάνεια και δίνεις κι άλλα λεφτά. Έτσι, το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία , σε απόλυτους όρους και όχι οι σχετικούς, δόθηκε στο πιο αφερέγγυο κράτος στην ευρωζώνη. Η Ευρωζώνη παραμένει σε άρνηση της πραγματικότητας, Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι απλά να πούμε την αλήθεια στον λαό και να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε “παιδιά αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί,ας βρούμε μια λογική προσέγγιση στο πρόβλημα”» του απαντά ο πρώην υπουργός.

Απαντώντας στις κατηγορίες για  αλαζονεία και επιθετικότητα που δεν βοήθησε στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος δηλώνει με χαμόγελο «Εύχομαι να μπορούσα να πω ότι αν ήμασταν πιο ήπιοι, θα είχαμε μια πιο δίκαιη συμφωνία. Δεν μπορώ να το πω αυτό και αν δει κανείς τα πρακτικά των Eurogroup θα δει ότι ήμουν ανοιχτός σε όλες τις ιδέες και ήθελα να βρεθεί κοινό έδαφος και ήμουν έτοιμος για συμβιβασμό. Θα στο πω …ωμά δεν ήταν έτοιμοι να παραδεχτούν ότι τα προγράμματα που επέβαλαν στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένα».

Καθώς ο δημοσιογράφος μιλάει με οδηγούς ταξί, εστιάτορες και άλλους πολίτες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο Βαρουφάκης είναι μάστορας στην θεωρία αλλά δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα και τους συμβιβασμούς του πραγματικού κόσμου».

«Το χιούμορ του και η προσωπικότητα του τον σώζουν από το να χαρακτηριστεί αλαζόνας, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς οτι χαρακτηρίζοντας την απέναντι πλευρά “τρομοκράτες” θα ήταν μια τακτική που θα βοηθούσε τις διαπραγματεύσεις. Η κοινή πεποίθηση ήταν ότι δεν είχε τα φόντα για πολιτική» καταλήγει ο Anthony.

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι η Τρόικα θα παραδεχόταν τα λάθη της. Περιμέναμε όμως οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα παρενέβαιναν και ειδικά η Ανγκελα Μέρκελ» δηλώνει ο πρώην υπουργός στον Βρετανό δημοσιογράφο, ξεκαθαρίζοντας πως ήταν μαζί με τον Τσίπρα σε αυτή την θέση, λέγοντας πως είναι καλοί φίλοι ακόμα με τον πρωθυπουργό.

«Έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του και έχει μετατραπεί σε έναν νέο Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν» λέει ο Βαρουφάκης για τον Τσίπρα.

Η Δανάη Στράτου ωστόσο έχει άλλη άποψη, αφού υπονοεί ότι «ο άνδρας της προδόθηκε» αποκαλύπτει ο Anthony, καταλήγοντας πως «ο μαρξιστής Βαρουφάκης δεν είχε την ψευδαίσθηση πως θα αλλάξει την παγκόσμια τάξη ή πως οι Έλληνες ζητούν επανάσταση».

«Η οικονομική κρίση δεν είναι στιγμή για επαναστάσεις, μόνοι οι Ναζιστές, οι ρατσιστές και οι μισάνθρωποι επωφελούνται. Ας είμαστε ειλικρινείς, η αριστερά τα πήγε πολύ καλά, όχι επειδή ήταν αριστερά ή επειδή οι ψηφοφόροι μας ήθελαν σοσιαλισμό, αλλά επειδή υπογραμμίσαμε το γιατί πρέπει να σταματήσει η τακτική του συνεχούς δανεισμού. Και πιστεύω οτι ήμασταν η μόνη ελπίδα που είχε η Ευρώπη να εξυγιάνουμε το φορολογικό» σχολιάζει ο Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι η ποινική του δίωξη δεν τον ενοχλεί καθόλου «αν με καταδικάσουν για προδοσία, θα έχει ενδιαφέρον. Για τι θα είναι άραγε; Για το όχι στην Τρόικα; Για το ότι προσπάθησα να βρω Plan B; Αν το κάνουν ,θα χαρώ γιατί θα τους ξεσκεπάσω εντελώς».

Ο πρώην υπουργός ξεκαθαρίζει πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει γρήγορα στην ακαδημαϊκή του ζωή, παραμένει βουλευτής και πιστός στους ψηφοφόρους του.

«Μέλος κυβέρνησης μπορεί να ξαναείμαι ναι» δηλώνει, με την Δανάη Στράτου να ξεκαθαρίζει πως «εξαρτάται από την κυβέρνηση».

Για την Λαική Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα συμμετέχω στο κόμμα αλλά δεν θα του επιτίθεμαι κιόλας».

Κοιτώντας τέλος την θέα από το εξοχικό της Στράτου, ο δημοσιογράφος σχολιάζει για την ομορφιά της χώρας, παρ’ όλη την κρίση, με την αγαπημένη του κ.Βαρουφάκη να λέει πως  «κάποιοι δεν μας το συγχωρούν αυτό». Ο Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι «αυτό που δεν μας συγχωρούν είναι ότι μπορούμε ακόμα να περνάμε καλά και μέσα στην μιζέρια της οικονομικής κρίσης».