“Ξεμυτίζει” η ΝΔ σε νέα Δημοσκόπηση

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από κλείσιμο της ψαλίδας μέχρι μικρή πρωτιά για τη Νέα Δημοκρατία δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Φθινοπώρου με τους Έλληνες ψηφοφόρους να δείχνουν ότι δεν πείθονται από τα επιχειρήματα του κ. Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο 3 σε αντίθεση με την απήχηση που δείχνει να έχει ο Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στους ψηφοφόρους. Σε δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, η ΝΔ για πρώτη φορά τα τελευταία 2 χρόνια περνά πρώτη με ποσοστό 25,3% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές όπως δείχνουν όλα τα σημεία, θα είναι “θρίλερ”. Όλα θα κριθούν στο “νήμα” από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους οι οποίοι ανέρχονται ή και ξεπερνούν κατά περίπτωση το 12%.

Στο μεταξύ, σε μία πράξη πολιτικού πολιτισμού,  που αιφνιδίασε τον κ. Τσίπρα προχώρησε χθες ο κ. Μεϊμαράκης ευρισκόμενος στο αεροδρόμιο της Κρήτης. Συγκεκριμένα με την άφιξή του στο Ηράκλειο ο κ. Μεϊμαράκης πληροφορήθηκε ότι στην αίθουσα αναχωρήσεων ευρίσκετο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιμένοντας να επιστρέψει στην Αθήνα. Ο κ. Μεϊμαράκης με τους βουλευτές της ΝΔ στην Κρήτη πήγε στην αίθουσα αναχωρήσεων για να “κατευοδώσει” τον Αλέξη Τσίπρα!

Δημοσκόπηση της GPO για το MEGA

Οριακό προβάδισμα, της τάξης του 0,3%, καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για το κεντρικό δελτίο του MEGA, για τη νέα προεκλογική περίοδο.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25% και η ΝΔ ποσοστό 25,3%. Mάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,3% και το ΚΚΕ με 5,1%, ενώ το Ποτάμι είναι στο 4,6% και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο 4%. Αγώνα για να μπουν στη Βουλή φαίνεται να δίνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται να εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων, αφού λαμβάνει ποσοστό 3,2%.

Ανατροπή σκηνικού καταγράφεται σε ό,τι αφορά τη δημοφηλία των πολιτικών αρχηγών, αφού τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 44,3% έναντι 41,9% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι πολίτες δηλώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη συμμωνία μνημόνιο σε σχέση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (28,8% έναντι 27,1%.

Αναλυτικά, στην ερώτηση “αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε;” η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

 

  • ΣΥΡΙΖΑ: 25%
  • ΝΔ: 25,3%
  • Λαϊκή Ενότητα: 4%
  • Χρυσή Αυγή: 5,5%
  • Το Ποτάμι: 4,6%
  • ΚΚΕ: 5,1%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3%
  • ΠΑΣΟΚ: 5,3%
  • Ένωση Κεντρώων: 3,2%

Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν ξέρουν και πως δεν έχουν αποφασίσει ανέρχεται σε 12,8%.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, θετικές και μάλλον θετικές απόψεις εκφράζουν οι πολίτες σε ποσοστό:

  • 44,3% για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη
  • 41,9% για τον Αλέξη Τσίπρα
  • 39,7% για τον Σταύρο Θεοδωράκη
  • 39,5% για τη Φώφη Γεννηματά
  • 28,2% για τον Δημήτρη Κουτσούμπα
  • 25,6% για τον Πάνο Καμμένο
  • 23,4% για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
  • 11,2% για τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ερωτηθέντες ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία-μνημόνιο, οι πολίτες απαντούν ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 28,8% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε ποσοστό 27,1%, ενώ η επιλογή “κανένας από τους δύο” υπερτερεί με ποσοστό 30%.

 

 ALCO.NewsIt.gr

Σε εκλογές θρίλερ οδηγούμαστε σύμφωνα με τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της Alcoγια το Newsit.gr.
Όπως δείχνουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ θα παλέψουν μέχρι την τελευταία ώρα για να αναδειχθεί ο νικητής των εκλογών αφού η διαφορά στα ποσοστά τους είναι από μικρή έως και αμελητέα.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το νικητή των εκλογών και πολύ μάλλον την κυβέρνηση συνεργασίας που τυχόν θα προκύψει. Ωστόσο, αν η κάλπη στις 20 Σεπτεμβρίου βγάλει ποσοστά κοντά σε αυτά της σημερινής δημοσκόπησης της Alco για τo Newsit.gr τότε οδηγούμαστε με βεβαιότητα σε τουλάχιστον τρικομματική κυβέρνηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Παρατηρώντας την δημοσκόπηση θα διαπιστώσει κανείς ότι και τα δυο κόμματα εξουσίας ανέβασαν τα ποσοστά τους αλλά η ΝΔ πιο πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η πτώση των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, τον οποίο θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έβλεπε ως μόνο  κυβερνητικό εταίρο, είναι ραγδαία.

Η έκπληξη των εκλογών του Σεπτεμβρίου φαίνεται να είναι ο Βασίλης Λεβέντης και ηΈνωση Κεντρώων με το ποσοστό του να του δίνει εισιτήριο εισόδου στην Βουλή, ενώ τοΠΑΣΟΚ είναι στάσιμο και η ΔΗΜΑΡ δεν είναι πουθενά στον εκλογικό χάρτη.

Σταθερά αλλά χαμηλά είναι τα ποσοστά της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ ανοδικά κινείται το ΚΚΕ.

Κλειδί σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco για το Newsit.gr είναι οι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι η δημοφιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ανοδική ενώ τόσο στο θέμα της διαχείρισης του χρέους, όσο και στο θέμα της εφαρμογής τωνμεταρρυθμίσεων υπάρχει ισοπαλία.

 

Δημοσκόπηση Pulse

Οριακή διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας δίνει άλλη μια δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26% έναντι 25% της Νέας Δημοκρατίας.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι η Χρυσή Αυγή με 6%.

Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 5%. Ποσοστό 4% συγκεντρώνει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Ένωση Κεντρώων 3%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μένουν εκτός Βουλής με 2,5%.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση βάζει στη Βουλή οκτώ κόμματα.