Χωρίς εκπαιδευτικούς τα Ελληνικά σχολεία στο Παρίσι και Μασσαλία / Pas d’enseignants pour les écoles grecques à Paris et Marseille

Χωρίς εκπαιδευτικούς τα Ελληνικά σχολεία στο Παρίσι και Μασσαλία
Pas d’enseignants pour les écoles grecques à Paris et Marseille

Communiqué de la Communauté Hellénique de Paris et des environs
Ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων

Chers membres, chers parents d’élèves,
Nous avions prévu la rentrée scolaire des écoles de langue grecque le samedi 12 septembre pour l’école Arago et le mercredi 16 septembre pour l’école Raymond Queneau.
La situation politique mouvementée de la Grèce, retarde la nomination définitive des enseignants par le Ministère grec de l’Education Nationale et des Cultes. Suite aux divers courriers que nous avons adressés aux Ministres qui se sont succédés pendant la période estivale, nous avons appris que nous aurons la liste des nominations le lendemain des élections du 20 septembre prochain.
Nous profitons de cette communication pour vous informer que le Ministère a décidé de manière illégale de rappeler les enseignants détachés depuis le mois de Juin. Ils ont appris par lettre que leur renouvellement n’était plus valable et qu’ils devaient se présenter à leur poste en Grèce pour le 1er septembre.
Vous comprendrez la panique et l’affolement de tous ceux qui sont impliqués dans les écoles et en particulier nos enseignants qui ont effectué un travail remarquable auprès de nos enfants et élèves adultes. Ces derniers vivent en avec leur famille et ont des enfants scolarisés en France.
Plusieurs courriers et entretiens téléphoniques ont été envoyés par la Communauté Hellénique de Paris et les associations des parents d’élèves.
Les réponses sont encore floues mais nous restons confiants pour une issue heureuse.
Nous vous informerons dès que possible de la date de la rentrée scolaire. Dans l’attente nous vous souhaitons une excellente rentrée.

Seta Theodoridis : présidente

Αγαπητά μέλη, αγαπητοί γονεις των μαθητών των ελληνικών σχολείων Παρισιού και περιχώρων,

Οπως γνωρίζετε, είχαμε προγραμματίσει την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τις 12 Σεπτεμβρίου για το σχολείο στο Lycée Arago και για τις 16 Σεπτεμβρίου για το σχολείο στο Raymond Queneau.
Λόγω όμως των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα, ο διορισμός εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθυστερεί . Μετά από διάφορες επιστολές που έχουμε στείλει στους Υπουργούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λάβαμε την απάντηση ότι θα έχουμε τον κατάλογο των διορισθέντων, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Επ’ ευκαιρία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, τον Ιούνιο, το Υπουργείο αποφάσισε παράνομα να ανακαλέσει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι τότε μόνο πληροφορήθηκαν ότι η ανανέωση των αποσπάσεων τους δεν ήταν πλέον έγκυρη και ότι θα πρέπει να επανέλθουν τη θέση τους στην Ελλάδα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Καταλαβαίνετε τον πανικό όλων όσων εμπλέκονται στα συγκεκριμένα σχολεία και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι εχουν κάνει εξαιρετική δουλειά τόσο με τα παιδιά μας όσο και με τους ενήλικες μαθητές. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν στη Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια με τις οικογένειές τους και έχουν παιδιά που φοιτούν στο σχολείο στη Γαλλία.
Η Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού και οι σύλλογοι γονέων έστειλαν επανειλημμένα επιστολές στο Υπουργείο. Οι απαντήσεις είναι ακόμα ασαφείς, αλλά εμείς ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί και τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
Θα σας ενημερώσουμε το συντομώτερο δυνατό την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.

Σέτα Θεοδωρίδου : πρόεδρος

Eπιστολή διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς της Μασσαλίας
Lettre de contestation des enseignants de Marseille.

Από τα τέλη Ιουλίου, και εν μέσω θερινών διακοπών, παρακολουθούμε άναυδοι τον εμπαιγμό εκατοντάδων εκπαιδευτικών παντρεμένων και αποσπασμένων στο εξωτερικό, όλων εκείνων που επιμένουν, παρά τις άπειρες δυσκολίες, να διαδίδουν ελληνική γλώσσα-κουλτούρα-πολιτισμό, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν ενωμένες τις οικογένειές τους, αυτήν την κρίσιμη για την Ευρώπη και τον κόσμο περίοδο.
Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να διδάξει τα ελληνόπαιδα -κατακρεουργημένα τα σχολειά από την αρχή της κρίσης, το γνωρίζουν άπαντες – και να διαφημίσει τη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά σε πολυάριθμους ενήλικες μαθητές, ελληνικής ή μη καταγωγής, συχνά κατόχους ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και φανατικούς τουρίστες της χώρας μας, χάνεται με κάλπικα προσχήματα.
Παράλληλα μεθοδεύεται η αποστολή άλλων «ακριβών» υψηλόμισθων υπαλλήλων προκειμένου να ικανοποιηθούν μετεκλογικές αλλά, με νέες εκλογές σύντομα, και προεκλογικές κούφιες υποσχέσεις, σπέρνοντας τη διχόνοια σε άλλη μια επαγγελματική ομάδα, τους εκπαιδευτικούς, που πλήττονται βαριά, εκτός από τις άγριες μειώσεις μισθών και την ολική απαξίωση της δουλειάς τους, και από «συναδελφικό κανιβαλισμό».
Καλούμε όλες τις ελληνικές κοινότητες και τους εκπαιδευτικούς τους, πόλους έλξεις του ελληνισμού εδώ και δεκαετίες παντού στον κόσμο, να συσπειρωθούν και να βροντοφωνάξουν τον αποτροπιασμό τους για τα σατανικά σχέδια του υπουργείου παιδείας που αμαυρώνει για πολλοστή φορά την εικόνα της χώρας μας , διατυμπανίζοντας ξεδιάντροπα την παντελή απουσία σχεδιασμού σε βάθος χρόνου.
Όλα αυτά τη στιγμή που ελληνικές οικογένειες με τα παιδιά τους συρρέουν και εγκαθίστανται στις ίδιες αυτές κοινότητες που μένουν χωρίς δασκάλους. ‘Οταν η Γαλλία βγάζει τα αρχαία ελληνικά που διδάσκονταν δεκαετίες στα εκπαιδευτικά της ιδρύματα και το ελληνικό κράτος σωπαίνει. Όταν ενταγμένα γαλλικά σχολεία στα οποία διδάσκονταν τα νέα ελληνικά, που με πολύ κόπο τα κερδίσαμε και τα κρατήσαμε, ειδοποιούνται αυτήν την εβδομάδα από τους απερχόμενους έλληνες εκπαιδευτικούς ότι δε θα λειτουργήσουν τα τμήματα γλώσσας. Γιατί οι ίδιοι …έμειναν χωρίς δουλειά –εκτός βέβαια αν εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους και γυρίσουν πίσω!
‘Ελληνες του εξωτερικού, ας δείξουμε πως δε δεχόμαστε πλέον να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και να μας ζητούν να σιωπήσουμε σε βάρος των παιδιών μας, σε βάρος του αύριο, σε βάρος της ελπίδας να βγει επιτέλους ο ελληνισμός εντός και εκτός συνόρων από τη μαύρη τρύπα στην οποία τον καταδικάζουν τελικά κάποιοι Έλληνες.
Ας αντιδράσουμε έστω τώρα. Γιατί αν δεν το κάνουμε, θα είμαστε άξιοι του εκφυλισμού του λίκνου του πολιτισμού της Ευρώπης αλλά και της Ευρώπης στο σύνολο της, που λυγίζει αυτήν την ώρα κάτω από το βάρος ενός ανεξέλεγκτου εποικισμού.