Εκρηκτικό το κλίμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Λέσβος

«Εγκλωβισμένο» στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι πλέον και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού σε ένα νησί όπου πλέον ζει σε δρόμους, πάρκα, καταυλισμούς και σημεία εισόδου άγνωστος αριθμός προσφύγων που κάποιοι ανεβάζουν στους 20.000, δεν υπάρχουν άτομα που να έχουν καταγραφεί ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση εισιτηρίων, στην επιβίβαση τους στο πλοίο και στη συνέχεια την αναχώρηση τους από τη Λέσβο.

Το πλοίο, το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 5.30 το πρωί με 2.500 επιβάτες, είναι ακόμα δεμένο στην προβλήτα της Μυτιλήνης και μέχρι τις 9 το πρωί δεν είχαν εκδοθεί περισσότερα από 1.000 εισιτήρια.

Την ίδια ώρα σε ένα πραγματικά εκρηκτικό κλίμα στο χώρο, όπου λειτουργεί η πρώτη καταγραφή από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, συνωστίζονται περισσότερα από 3.000 άτομα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται από πρόσφυγες που με κάθε τρόπο έρχονται στην πόλη της Μυτιλήνης.

Ο αριθμός των προσφύγων που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τα 10.000 άτομα που διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης, σε δημόσιους χώρους, ακόμα και σε παλιά σπίτια και αυλές.

Κι ενώ ξεσπούν συνέχεια συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών, αλλά και με ντόπιους, η καταγραφή καθυστερεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο καταγραφής στο λιμάνι θα σταματήσει να λειτουργεί και η διαδικασία αυτή πλέον θα γίνεται στον καταυλισμό του καρά Τεπέ, περίπου τρία χιλιόμετρα έξω και βόρεια της πόλης.

Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να μετακινηθεί στον καταυλισμό όπου, όμως, και πάλι καταγραφή δεν θα γίνεται, αφού το καταγραφικό κέντρο δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Νωρίς το πρωί στη Μυτιλήνη έφτασαν δυο διμιοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο νησί ομάδες αποκατάστασης της τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Μαζί τους έφθασαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής.

Το πρωί έφθασε στη Μυτιλήνη και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ