Αλέξης Τσίπρας: «Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα από μένα – Εμείς φέραμε καλό Μνημόνιο»

Από ευφυολογήματα, κατηγορίες εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και σφοδρή επίθεση στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, χαρακτηρίσθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας μπέρδεψε λίγο τους παριστάμενους αφού στην αρχή της συνέντευξης Τύπου είπε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ενώ προς το τέλος της συνέντευξης υποστήριξε ότι η ανάπτυξη θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016… Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι μπορεί η συμφωνία που υπέγραψε να λέγεται Μνημόνιο αλλά έχει πολλά καλά στοιχεία.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους, ενώ κατηγόρησε ευθέως τους κυρίους Βενιζέλο και Σαμαρά ότι κατέστρωσαν και εκτέλεσαν σχέδιο «αριστερής παρένθεσης».

Για τον Πρόεδρο της ΝΔ και τους χαρακτηρισμούς που έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει για τον ίδιο, αλλά και για την φράση Μεϊμαράκη «αν είναι για το καλό της χώρας να του ζητήσω συγγνώμη θα το κάνω», ο κ. Τσίπρας είπε:

«Είναι καλό πράγμα κανείς να ζητάει συγγνώμη αλλά θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια. Επίσης γιατί συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ τα χρόνια του Μνημονίου. Θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη γιατί όταν δίναμε την μάχη και ματώναμε θα έπρεπε να σταθεί διπλα μας. Δεν θέλω να ζητήσει συγγνώμη για το «ψευτράκος». Είναι οξύμωρο πάντως να ζητάει να συγκυβερνήσει με έναν άνθρωπο τον οποίο έχει αποκαλέσει «ψευτράκο» και «πολιτικό αγύρτη»

Στο ερώτημα όταν πάρει την εντολή σηματιμσού κυβέρνησης αν θα εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί ή θα κάνει διασταλτική ερμηνεία είπε:

«Εμείς φέραμε την συμφωνία, παλεύοντας σκληρά επί έξι μήνες. Δώσαμε την σκληρή μάχη και κερδίσαμε πολλά όπως μια σειρά φιλολαϊκών μέτρων και φέραμε μια συμφωνία που έχει την δυνατότητα προοπτικής».

Ειπε ακόμα ότι είναι ανοικτό το θέμα του χρέους ενώ η ΝΔ έλεγε ότι είναι βιώσιμο. «Στο τέλος του χρόνου θα ληφθούν αποφάσεις για την αναγκαία απομείωση του χρέους. Ποιος είναι λοιπόν ικανότερος να διεκδικήσει», ειπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ αφήνοντας αιχμές εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη ειπε: «Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση».

Αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που αναφέρθηκε στην Λαϊκή Ενότητα.

«Υπήρχε κόμμα μέσα στο κόμμα», είπε κατηγορώντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας μάλιστα ότι «περίμενε μόλις επιτευχθεί συμφωνία να διαφοροποιηθεί».

Για το τι θα κάνει σε περίπτωση που θα βγει δεύτερος, είπε: «Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα από μένα».

Στο ερώτημα τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία απάντησε:

«Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να τεθεί τεχνητό δίλημμα στον ελληνικό λαό. Αυτός που θα έρθει πρώτος θα είναι κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία. Με τη ΝΔ είμαστε σαν την μέρα με τη νύχτα. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τα τελευταία 40 χρόνια. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Υπάρχουν μεγάλες διάφορες», είπε και έκανε άνοιγμα και στους συντηρητικούς πολίτες οι οποίοι όπως είπε κουράστηκαν από τις παλιές πρακτικές.

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Τσιπρας μίλησε για το τρίγωνο της διαπλοκής που καθόρισε τις πολιτικές εξελίξεις για πολλά χρόνια και ισχυρίστηκε ότι έσπασε αυτό το τρίγωνο.«Δεν ολοκληρώθηκε γιατί κάποιοι αριστεροί βουλευτές αποφάσισαν να ρίξουν την κυβέρνηση μας», είπε αφήνοντας και πάλι αιχμές εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι δεν τον ενδιαφέρει όταν τα ΜΜΕ είναι απέναντί του. «Μας έκανε καλό την περίοδο του δημοψηφίσματος. Δεν θα φοβηθούμε το πολιτικό κόστος», είπε.

Για το αποτυχημένο άνοιγμα στην Μόσχα για οικονομική βοήθεια, ρωτήθηκε αν ισχύει αυτό που είπε πρόσφατα ότι τον παρέσυρε ο Λαφαζάνης.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συνάντησε δυο φορές τον Πούτιν και έβαλε μπροστά ένα σχέδιο επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η Γερμανία και η Τουρκία να έχουν δικαίωμα συνεργασίας και όχι η Ελλάδα», είπε.

Ο κ. Τσίπρας ειπε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω για να μην διαταράξει τις σχέσεις της με τους συμμάχους.

«Εγώ δεν πήγα ποτέ στην Ρωσία να ζητήσω λεφτά. Δεν ζήτησα χρήματα αλλά εμπορικές σχέσεις. Ο αγωγός αν περάσει από την Τουρκία πρέπει να περάσει και από την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσιπρας.

Όταν του ειπώθηκε ότι τον κατηγορούν πως κόστισε στην χώρα 90 δις, απάντησε χαριτολογώντας: «Κοστίζω περισσότερα».

Είπε ακόμα ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε η στιγμή να ματώσει και να κάνει μια δύσκολη επιλογή, πήρε το δύσκολο δρόμο.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο μεγαλύτερος του αντίπαλος στις εκλογές αν είναι ο Μεϊμαράκης ή ο ίδιος του ο εαυτός, απάντησε:

«Είναι πλεονέκτημα για μια δύναμη αφού η συσπείρωση μας ανεβαίνει όσο πάμε στις εκλογές», ειπε και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ έχει ήδη πιάσει ταβάνι».

«Δεν είναι Μεϊμαράκης εναντίον Τσίπρα», είπε γιατί θα χάσουν κατά κράτος. «Δεν ξέρω αν ο Μεϊμαράκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός», είπε και θύμισε τα όσα λέει ο κ. Μεϊμαράκης ότι θέλει να γίνει κυβέρνηση αλλά με τον Τσίπρα πρωθυπουργό.

Όταν ξαναρωτήθηκε αν θα έχει ως εταίρους το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι και τι θα κάνει αν έρθει δεύτερος και αν θα αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής ήττας απάντησε:

«Γιατί δεν ρωτάτε και τα άλλα κόμματα; Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας και η χώρα θα κυβερνηθεί», είπε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασιών. Κατηγόρησε ωστόσο τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι τον πίεζε να υπογράψει ότι να’ ναι.

Κατηγόρησε επίσης τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο ότι είχαν σχεδιάσει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης λέγοντας μάλιστα ότι επίσπευσαν γι’ αυτό την Προεδρική εκλογή.

Στο ερώτημα για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης απάντησε:

«Είναι έργο πνοής για την Θεσσαλονίκη και πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας για το επόμενο διάστημα αλλά με άλλη συμφωνία με την κοινοπραξία».

Μάλιστα έκανε λόγο και για επέκταση του έργου και σε άλλες συνοικίες.

Στο ερώτημα γιατί δεν κάνει αυτοκριτική για όσα έχουν γίνει με αποκορύφωμα τα capital controls απάντησε:

«Σώσαμε τις τράπεζες δεν τις χάσαμε», είπε και πρόσθεσε ότι «βρεθήκαμε σε μια δύσκολη κατάσταση και σε αυτό το κρίσιμο 17ωρο γνωρίζαμε ότι το εναλλακτικό σχέδιο της προχωρινής εξόδου από το ευρώ εμπεριείχε την κατάρρευση μεγάλου μερους του τραπεζικού συστήματος. Γνωρίζαμε ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος των τραπεζών στις χώρες της Βαλκανικής. Διαπραγματευθήκαμε με το μαχαίρι στο λαιμό. Καταφέραμε μια συμφωνία που φέρνει προοπτική».

Συμπαθητικό το σποτ Καμμένου

«Το βρήκα συμπαθητικό το σποτ», είπε για το διαφημιστικό Καμμένου ο κ. Τσίπρας και μάλιστα πρόσθεσε ότι το βλέπει καλοπροαίρετα. Μπορεί να έχουμε σημαντικές ιδεολογικές διάφορες αλλά στάθηκε πιο έντιμα από άλλους συνεργάτες που είχαμε την ίδια αριστερή αφετηρία, είπε αφήνοντας πάλι αιχμές για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Πρόσθεσε ωστόσο: «Το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά».

Για τις Σκουριές

Για τις Σκουριές είπε ότι η κυβέρνηση του πήρε απόφαση για αναστολή εργασιών στο 40% γιατί ενώ η εταιρεία έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις αρνείται να το κάνει αυτό. Μίλησε για ανάπτυξη με κανόνες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις. «Θέλουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις αλλά όχι για να έρθουν οι επενδυτές ν α πλιατσικολογήσουν», είπε.
Σεβόμαστε τους 2.000 εργαζόμενους αλλά και τους χιλιάδες άλλους ανθρώπους που ζουν στην Χαλκιδική σε ένα υγιές περιβάλλον.
«Εμείς δεν εκβιαζόμαστε όταν είναι να εφαρμόσουμε το νόμο», είπε και κατηγόρησε την εταιρεία ότι έβαλε ασπίδα του εργαζόμενους για τα συμφέροντά της. Είπε επίσης ότι συμπάσχει με τους εργαζόμενους.

Για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και το αν είναι πλούσιος κάποιος που στέλνει το παιδί του φροντιστήριο ή σε ιδιωτικό σχολειο, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Γιατί λέτε ότι αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας; Δεν είναι προγραμματική μας θέση ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Δώσαμε μάχη αλλά ο συμβιβασμός είχε και υποχωρήσεις. Μια από αυτές ήταν να δώσουμε ένα μέτρο το οποίο δεν πιστεύουμε. Θεωρούμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερα οφέλη με την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και όχι με την αύξηση του συντελεστή.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εδώ η υποκρισία περισσεύει και αναφέρομαι στο θέμα των ιδιωτικών σχολείων, το οποίο ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή και δεν έφερε αντίρρηση. Θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση του μέτρου αρκεί να βρουμε ισοδύναμο. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αυξήσουμε το ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας. Όσο σημαντικό είναι να στείλεις το παιδί σου φροντιστήριο είναι και να μπορείς να το ταΐσεις μοσχαρίσιο κρέας».

Ο κ. Τσίπρας αποθέωσε το ΠΑΣΟΚ του… Ανδρέα Παπανδρέου

«Είναι λάθος πολλά στελέχη να τα ταυτίσουμε με πρόσωπα που πήραν τις αποφάσεις. Θεωρώ λογικό με πρόσωπα που συντάχθηκαν με τις βασικές ιδρυτικές ιδέες του ΠΑΣΟΚ, να συντασσόμαστε. Επίσης, συμπορευόμαστε με πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ», είπε και αναρωτήθηκε: 

«Η νέα ηγέτης του ΠΑΣΟΚ που το συγκαταλέγει το ΠΑΣΟΚ; Όταν πήγα στο ευρωκοινοβούλιο οι μισοί με επεφημούσαν και μεταξύ αυτών οι Σοσιαλδημοκράτες. Η κα Γεννηματά συντάσσεται με τον Μειμαράκη που ανήκει στο κόμμα της Μέρκελ».

Προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσίπρας μπέρδεψε όσους τους άκουγαν όταν είπε την φράση αναφερόμενος στο κύμα προσφύγων που εγκαταλείπει την Συρία και άλλες χώρες:«Έχουν σύνορα οι θάλασσες και δεν το ξέρουμε;»

Ο κ. Τσίπρας θέλοντας να δείξει τις ευθύνες των ευρωπαίων είπε: «Το Αιγαίο ξεβράζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Τι ήθελαν να βυθίζουμε βάρκες και να ξεβράζουν οι ακτές μας παιδάκια; Δεν παραλάβαμε τίποτα στον τομέα αυτό. Το θέμα έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Αντί να απολογηθούν γιατί έβλεπαν ότι ερχόταν το κύμα προσφύγων λένε πως ανοίξαμε τα σύνορα. Έχουν σύνορα οι θάλασσες και δεν το ξέρουμε;»