Ένας Ελληνοαυστραλός στην έρευνα για εξωγήινη ζωή

Ένας Ελληνοαυστραλός επιστήμονας βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια του διακεκριμένου αστροφυσικού Στιβεν Χόκινγκ που διεξάγει τη μεγαλύτερη και πιο ακριβή έρευνα εντοπισμού εξωγήινης ζωής στην ιστορία.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Γιούρι Μίλνερ χρηματοδοτεί με 100 εκατομμύρια δολάρια την πιο μεγάλη και ακριβή έρευνα για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής στα ανθρώπινα χρονικά.

Ο ομογενής διευθυντής των μηχανικών της CSIRO και διακεκριμένος αστρονόμος, Τάσος Τζιούμης

Ο ομογενής διευθυντής των μηχανικών της CSIRO και διακεκριμένος αστρονόμος, Τάσος Τζιούμης

“Σε ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής», είπε ο Χόκινγκ, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα στη Βασιλική Εταιρεία Επιστημών του Λονδίνου.

«Ίσως σε κάποιο σημείο του σύμπαντος μια έξυπνη ζωή μας παρακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε ο καιρός να βρούμε την απάντηση, να αναζητήσουμε ζωή πέρα από τη Γη. Πρέπει να μάθουμε”, τόνισε.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν δυο από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια του κόσμου για να αναζητήσουν χαρακτηριστικά ραδιοσήματα που θα μπορούσαν να σημαίνουν την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν. Ένα απ’ αυτά τα ραδιοτηλεσκόπια βρίσκεται στην Αυστραλία, ανήκει στη CSIRO και τελεί υπό την διεύθυνση του ομογενή Τάσου Τζιούμη.

Οι αστρονόμοι που μετέχουν στο πρόγραμμα θα παρακολουθούν ραδιοσυχνότητες από εκατομμύρια αστρικά συστήματα που βρίσκονται κοντά στη Γη και από τους 100 πλησιέστερους γαλαξίες.

Ο Χόκινγκ επισήμανε ότι φαίνεται πολύ πιθανόν να υπάρχει κάποια απλή μορφή ζωής στο σύμπαν, όμως η ύπαρξη “ευφυών” όντων είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα και η ανθρωπότητα θα πρέπει να σκεφθεί πολύ σοβαρά πώς θα μπορούσε να γίνει μια επαφή με αυτά. “Ένας πολιτισμός που θα έπιανε ένα από τα μηνύματά μας, θα μπορούσε να είναι κατά δισεκατομμύρια χρόνια πιο προηγμένος από εμάς. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι απείρως πιο ισχυρός και ίσως να μην μας θεωρήσει πιο πολύτιμους απ’ όσο θεωρούμε εμείς τα βακτήρια”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τάσος Τζιούμης, όπως γράψαμε και παλαιότερα στο «Νέο Κόσμο», σε ηλικία 18 ετών άφησε την γκλίτσα του βοσκού για να κυνηγήσει το όνειρό του στην άλλη άκρη της γης.

Τώρα είναι ένας καταξιωμένος ραδιοαστρονόμος, υπεύθυνος του Ραδιοαστρονομικού Συστήματος της Αυστραλίας και αντιπρόσωπος της αυστραλιανής κυβέρνησης στο Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη.

«Στο χωριό μου βοηθούσα τον πατέρα μου με τα πρόβατα. Τελείωσα το 2ο Γυμνάσιο Τρίπολης και το ’70, σε ηλικία 18 ετών, έφυγα μετανάστης στην Αυστραλία. Δούλεψα δυο χρόνια, έβγαλα χρήματα, έμαθα τη γλώσσα, τα γνωστά… Όταν πια πέρασα με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σπούδασα Φυσικομαθηματικά και Μηχανολογία – Ηλεκτρολογία. Κατόπιν δούλεψα δυο χρόνια ως βοηθός καθηγητή, έκανα το ντοκτορά μου και άλλα πέντε χρόνια μεταπτυχιακά στην Αστρονομία».

Η αγάπη του, όπως εξηγεί, για τα Φυσικομαθηματικά καθόρισε και την κατοπινή του εξέλιξη σε λαμπρό επιστήμονα. Άριστος μαθητής στο Γυμνάσιο της Τρίπολης, έβλεπε πως η ελληνική επαρχία του ’70, με τη φτώχεια και τις ανύπαρκτες ευκαιρίες, δεν τον χωρούσε. Έτσι, έχοντας στην τσέπη μόνο τα εισιτήρια, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και στη συνέχεια στο πλοίο που τον μετέφερε στην Αυστραλία.

«Αναγκάστηκα να πετάξω με αεροπλάνο έως το Τζιμπουτί και μετά πήρα το πλοίο για την Αυστραλία. Ήταν κουραστικό το ταξίδι, κράτησε δύο εβδομάδες αλλά τότε δεν με έπιανε τίποτα, ούτε περονόσπορος, που λένε και στο χωριό μου» λέει.

Ο νεαρός τότε Τάσος, που ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας, δεν είχε ούτε τα χρήματα για το ταξίδι της επιστροφής σε περίπτωση που έβλεπε πως το κλίμα στην Αυστραλία δεν τον σήκωνε. «Μου είπε ο πατέρας μου: “Πήγαινε να δεις. Αν δεν σ’ αρέσει, θα δανειστώ λεφτά για να γυρίσεις”».

Στην Αυστραλία βρήκε τους θείους και τη θεία του από την πλευρά της μητέρας του. Η θεία του, μια δυναμική γυναίκα που κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που όρθωνε η εποχή της για τις γυναίκες και να γίνει καθηγήτρια Αγγλικών χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα της, ήταν εκείνη που τον παρότρυνε να κάνει το μεγάλο ταξίδι προς την επιτυχία. Σιγά-σιγά ακολούθησε και η υπόλοιπη οικογένεια. Σήμερα άλλος είναι οικονομολόγος, άλλος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι δε αδελφές του έχουν γίνει η μία δικηγόρος, η άλλη γιατρός, η τρίτη βιολόγος.

Ο ίδιος είναι και διευθυντής τη μηχανικών της CSIRO που κατασκευάζουν τα τεράστια ραδιοτηλεσκόπια για να παρακολουθούν το διάστημα

Μολονότι η Ελλάδα δεν έκανε το χρέος της απέναντί του, ο κ. Τζιούμης δεν ξέχασε και έκανε το χρέος που του αναλογούσε προς την πατρίδα στέλνοντας τον γιο του να υπηρετήσει έξι μήνες στα σύνορα, στο ακριτικό Διδυμότειχο. Και σχεδόν κάθε χρόνο βρίσκεται στο πατρικό του σπίτι στο Κεραστάρι. Όταν δεν συζητά με άλλους επιστήμονες για τα μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος, είτε επισκευάζει το σπίτι είτε ασχολείται με τον κήπο και τα χωράφια του.

«Όποτε έρχομαι στο χωριό πηγαίνω στα χωράφια και κρατάω το σπίτι. Δεν κόβω τους δεσμούς με το χωριό μου. Εκεί είναι το πατρικό μου σπίτι και η περιουσία του πατέρα μου» λέει .

Οι προβολείς της δημοσιότητας στράφηκαν για πρώτη φορά πάνω του το 2002, όταν στο Κεραστάρι, ένα μικρό χωριουδάκι στην Αρκαδία που είναι και ο τόπος καταγωγής του, πραγματοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία το πρώτο διεθνές συνέδριο Ραδιοαστρονομίας. Πέντε χρόνια μετά, αυτή η μικρή κουκκίδα στο χάρτη με τους μόλις σαράντα πέντε κατοίκους, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εγχώριων μέσων ενημέρωσης. Ο λόγος παραμένει ο ίδιος: αστροφυσικοί από την Ευρώπη και την Αμερική συγκεντρώθηκαν για δεύτερη φορά, στα μέσα Ιουνίου, στο πνευματικό κέντρο του χωριού του κ. Τζιούμη για το καθιερωμένο πλέον συνέδριο Ραδιοαστρονομίας-Αστροφυσικής, μιας επιστήμης που εξετάζει περιορισμένες περιοχές του ουρανού με μεγάλη διακριτική ικανότητα.

Τωρα σκέφτεται και το επόμενο παγκόσμιο συνέδριο Ραδιοαστρονομίας να γίνει και πάλι στο Κεραστάρι.

Πηγή:Neoskosmos.com