Το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη ημέρα

Υπέρ της ευρείας συνεργασίας μετά τις εκλογές τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στο Star, ενώ τόνισε ότι αν η ΝΔ είναι την 21η Σεπτεμβρίου πρώτο κόμμα, θα απευθυνθεί πρώτα στο ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς είναι αυτός που διαπραγματεύθηκε το πρόγραμμα.

Αν και προειδοποίησε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, παρουσίασε τους πρώτους στόχους την επόμενη των εκλογών, εάν η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου για την υπόθεση των εξοπλιστικών, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για διαπλοκή.

Τι κυβέρνηση θα επιδιώξει να φτιάξει

Όπως είπε, στην περίπτωση που βγει η ΝΔ πρώτο κόμμα, είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στο δεύτερο κόμμα (σ.σ. τον ΣΥΡΙΖΑ) από τη στιγμή που διαχειρίστηκαν εκείνοι την κατάσταση όλους αυτούς τους μήνες και διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία.

«Κανείς μας δεν γνωρίζει όσο θα έπρεπε, ποιο είναι αυτό το πλαίσιο ολοκληρωμένο» είπε.

Τάχθηκε υπέρ της ευρείας συνεργασίας μετά τις εκλογές, τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε, τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα», είπε χαρακτηριστικά. «Η χώρα θα κυβερνηθεί, το ζητούμενο όμως είναι να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο», πρόσθεσε.

Οι πρώτοι στόχοι την επόμενη των εκλογών

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ προειδοποίησε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι, τονίζοντας ότι δεν θέλει να κάνει πολλές υποσχέσεις, περιέγραφε τους βασικούς του στόχους, εάν σχηματίσει κυβέρνηση, για μετά τις εκλογές

    • Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, όπου θα μετέχουν και όσοι δεν είναι στην κυβέρνηση
    • Αποκρατικοποιήσεις. Να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα

Δημοσιονομικά σωστό προϋπολογισμό

  •         Η ύφεση από 3% να πάει στο 1%

Όπως επεσήμανε, το μνημόνιο απαρτίζεται από τρεις πυλώνες: μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, δημοσιονομικούς στόχους και αναδιάρθρωση χρέους, που, όπως ανέφερε είχε συμφωνηθεί από το 2012.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε ότι, εφόσον εκλεγεί, θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, κάνοντας λόγο για μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Τη βρώμικη δουλειά προεκλογικά, την κάνει ο Καμμένος και όχι ο Τσίπρας», είπε ο κ. Μεϊμαράκης για την υπόθεση των υποβρυχίων, επισημαίνοντας: «Δεν παρήγγειλα, δεν παρέλαβα και δεν πλήρωσα τα υποβρύχια». Παράλληλα είπε δηκτικά: «Ο Πάνος είναι καλός για κάνα τσιπουράκι, κάνα κρασάκι αλλά μέχρι εκεί. Όσα λέει για τη ΝΔ, τα λέει επειδή δεν βλέπει να μπαίνει το κόμμα του στη Βουλή»

«Υπάρχουν για τη γούνα του κ. Καμμένου πράγματα», είπε ο κ. Μεϊμαράκης φανερά εκνευρισμένος, ενώ άφησε αιχμές για διαπλοκή και για τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Εγώ δεν έκανα ποτέ διακοπές με εφοπλιστή». «Ο κ. Τσίπρας είναι πιο κατεστημένο από εμάς» πρόσθεσε.

Μεταναστευτικό – προσφυγικό

Η κυβέρνηση πρέπει να ξεχωρίσει τους πρόσφυγες από τους μετανάστες, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, λέγοντας ότι οι πρόσφυγες πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο, να περνούν γρήγορα από τη χώρα.

Αναφορικά με τους μετανάστες, είπε ότι τα σύνορα πρέπει να φυλαχθούν. Επεσήμανε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να έχει προσφύγει στον ΟΗΕ για το μεταναστευτικό αλλά και να απευθυνθεί στην Τουρκία. «Το μεταναστευτικό δεν λύνεται με ευχολόγια. Η κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια ψηλά», τόνισε.

ΦΠΑ ιδιωτικής εκπαίδευσης και αγροτών

Επεσήμανε δε ότι το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δείχνει μίσος σε ότι είναι ιδιωτικό και δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα τον καταργήσει. Αναφορικά με τον φόρο στους αγρότες, είπε εξαρχής ότι το θέμα δεν το βλέπω συντεχνιακά, λέγοντας ότι οφείλουμε να εξηγήσουν το πρόβλημα στην ΕΕ. «Δεν γίνεται να έχουμε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές όταν όμορες χώρες έχουν μικρούς συντελεστές», είπε.

Θα δεχόμουν τη Χρυσή Αυγή στο ντιμπέιτ

Σε ερώτηση για τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από το ντιμπέιτ, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο ίδιος θα δεχόταν να συμμετέχει και η Χρυσή Αυγή στο ντιμπέιτ. «Δεν έχω να φοβηθώ με τον διάλογο από τον οποιονδήποτε. Θεωρώ ότι μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια συμμετοχή», είπε.

Η ΝΔ έχει μάθει από τα λάθη της

Παραδέχτηκε ότι όλοι έχουμε ευθύνες για την κρίση του 2009 αλλά όχι ισομερείς, ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει μάθει από τα λάθη της.

Δεν δέχτηκε ωστόσο την άποψη ότι η ΝΔ μετά τις ευρωεκλογές -όντως κυβέρνηση- «κατέβασε τα μολύβια». «Το 2014 είχαμε να δείξουμε έργο που έβλεπαν οι πολίτες ότι άρχισε να υλοποιείται αργά -το παραδέχομαι- αλλά σταθερά», τόνισε.

Οι εταίροι τράβηξαν το χαλί από τη ΝΔ

Εκτίμησε ότι οι εταίροι τράβηξαν το χαλί από τη ΝΔ, καθώς όπως είπε «ο κ. Τσίπρας έτυχε πολύ καλύτερης συμπεριφοράς από τους ξένους κατά τη διάρκεια του πρώτου 4μηνου της θητείας του».

«Τώρα δεν κάνει βήμα εάν δεν ρωτήσει τον Ολάντ» πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης για τον κ. Τσίπρα

Για το «αυτοφωράκιας»

Νομική αργκό, χαρακτήρισε τη φράση που χρησιμοποίησε για τον κ. Τσίπρα ότι ψάχνει «αυτοφωράκια».

Οι φραστικές αντιπαραθέσεις δεν μπορούν να δηλητηριάσουν τον πολιτικό λόγο, επεσήμανε, ωστόσο όπως είπε, ο κ. Τσίπρας έχει πει πραγματικές ύβρεις κατά της ΝΔ, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, θυμίζοντας το γερμανοτσολιάδες. «Δεν είμαι δήθεν, αν με θέλετε έχει καλώς», σχολίασε για το ύφος και τη ρητορική του ενώ επανέλαβε ότι εάν ενοχλεί το «ψευτράκος» να το πάρει πίσω.

Ο Βαρουφάκης παρέσυρε τον Τσίπρα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρέσυρε τον Τσίπρα, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς εκτίμησε ότι η συμφωνία θα ήταν καλύτερη εάν είχε υπογραφεί νωρίτερα.

Πηγή:haffigtonpost.com