Μητρόπουλος: Με “ρήτρα περιουσίας” οι συντάξεις!

Για ρήτρα περιουσίας, η οποία περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν τρίτο μνημόνιο, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας πως η καταβολή των συντάξεων θα γίνεται αναλόγως των περιουσιακών στοιχείων. «Δεν είχα ανακαλύψει την ακραία φιλελεύθερη, ακραία θατσερική διάταξη που δεν πίστευα ότι μια κυβέρνηση σαν τη δική μας θα μπορούσε να περάσει» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, οι συντάξεις θα δίνονται αλλά θα μειώνονται και θα κλιμακώνονται σε σχέση με την κινητή και την ακίνητη περιουσία των συνταξιούχων. «Και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν αυτή τη ρύθμιση που είναι η πιο δρακόντεια, η πιο ακραία αντικοινωνική…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως όταν το καταψήφιζε, «δεν είχα ανακαλύψει την ακραία φιλελεύθερη, ακραία θατσερική διάταξη που δεν πίστευα ότι μια κυβέρνηση σαν τη δική μας θα μπορούσε να περάσει…».

Τόνισε ότι πρόκειται για μοντέλο Αυστραλίας όπου όσοι έχουν ακίνητα παίρνουν μικρότερη σύνταξη.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ:  Προφανώς δεν γνωρίζει ότι στην Αυστραλία δεν υπάρχει σύνταξη με την έννοια που εμείς την ξέρουμε. Στην Αυστραλία οι ηλικιωμένοι παίρνουν “βοήθημα γήρατος”. Το βοήθημα αυτό πράγματι δίδεται με ορισμένες προϋποθέσεις που καθορίζουν όχι μόνο το ύψος του, αλλά και αυτή τούτη τη χορηγία. Ισχύουν κριτήρια, όπως  έγγαμος, άγαμος, εισοδήματα, ακίνητα κλπ.

Η Θεμελιώδης διαφορά είναι ότι μέχρι πρόσφατα στην Αυστραλία οι εργαζόμενοι ΔΕΝ υφίσταντο κρατήσεις για το “βοήθημα γήρατος”! Σε αντίθεση με εμάς που καταβάλουμε κάθε μήνα εισφορές για τη σύνταξη που μας πετσοκόβουν!!!

Τώρα γίνεται λόγος από την κεντρική κυβέρνηση Αυστραλίας για να εγκαινιαστεί νέο σύστημα, με εισφορές. Ακόμα, όμως, σχετική τελική απόφαση, απ΄ ό,τι γνωρίζουμε, δεν έχει ληφθεί.