Φαρμακονήσι: Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στη Λέρο όπου φτάνουν οι διασωθέντες του ναυαγίου

– Συνολικά 11 παιδάκια “έσβησαν” και άλλα 4 βρέφη στην ασύλληπτη τραγωδία
– Οκτώ από τα θύματα του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι βρέθηκαν στο αμπάρι του βυθισμένου σκάφους
– 34 είναι συνολικά οι μετανάστες που έχουν βρεθεί νεκροί μέχρι αυτή την ώρα
– Το κακό έγινε όταν το σκάφος τους ανατράπηκε για άγνωστο λόγο
– Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες

Από πλωτά του Λιμενικού Σώματος, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων,
μετά την ανατροπή ξύλινου σκάφους τα ξημερώματα, με άγνωστο αριθμό μεταναστών, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άνθρωποι ενώ 98 έχουν διασωθεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκος Λαγκαδιανός σε δηλώσεις του το απόγευμα, αναφορικά με το περιστατικό,
είπε ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ενημερώθηκε τηλεφωνικά για το περιστατικό από αλλοδαπό ο οποίος είπε ότι, ο ίδιος και άλλα άτομα επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και ζητούν βοήθεια.

Πρόσθεσε ότι στην περιοχή έσπευσαν άμεσα κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης, Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών στη νέα τραγωδία με παράτυπους μετανάστες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή, ανατολικά του Φαρμακονησίου.  Λέμβος στην οποία επέβαιναν πάνω από  100 άτομα(112 κατά υπολογισμούς μέχρι στιγμή) ανετράπη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δώδεκα μετανάστες, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.τ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι μετανάστες βρίσκονται σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του λιμενικού από τη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό τους.  Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα έως τώρα έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα δώδεκα νεκροί, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στην λέμβο.

ην ίδια ώρα άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων ανήλικων που αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, μετά την ανατροπή πλαστικού σκάφους που μετέφερε παράτυπους μετανάστες. Το λιμενικό περισυνέλλεξε σώους 24 μετανάστες από τη θάλασσα.

Στη Μυτιλήνη αναμένονται εντός της ημέρας δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία προκειμένου να παραλάβουν μετανάστες. Συγκεκριμένα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που αναχώρησε χθες από Πειραιά, παρέλαβε 207 μετανάστες από τη Λέρο, 158 από την Κάλυμνο, 648 από την Κω και συνεχίζει το δρομολόγιό του με προορισμό τη Μυτιλήνη και επιστροφή Πειραιά. Από τον Πειραιά αναχώρησε χθες στη 1 τα μεσάνυχτα και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Patmos, το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στη Λέσβο περίπου στη 1 το μεσημέρι.