Στο Αιγαίο γίνεται πόλεμος με νεκρούς!

Στο Αιγαίο γίνεται πόλεμος που έχει νεκρούς. Τα “θερμά επεισόδια” μεταξύ Λιμενικού Σώματος και τουρκικής ακτοφυλακής είναι πολλά και σοβαρά,την ίδια ώρα που ανθρώπινες ζωές χάνονται κατά δεκάδες.

Η τραγωδία στο Φαρμακονήσι ανεβάζει δραματικά τον αριθμό των νεκρών στο Αιγαίο.

Οι Τούρκοι δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται αφού έχουν άλλους στόχους:

•Προχθές ανέβηκαν ξανά στα Ίμια για να πάρουν οκτώ μετανάστες οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί σε μία από τις δυο βραχονησίδες. Οι μετανάστες βούτηξαν στη θάλασσα και κολύμπησαν μέχρι τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού που έπλεαν στη περιοχή. Το πόσο συχνά ανεβαίνουν οι Τούρκοι στα Ίμια το τελευταίο διάστημα είναι ένα θέμα.

•Στο Αγαθονήσι λίγες ώρες μετά τουρκικές ακτοφυλακίδες “αποκάλυψαν” τα πυροβόλα τους, όπλισαν και τα έστρεψαν κατά σκαφών του Λιμενικού Σώματος! Είναι ένα βήμα επικίνδυνης κλιμάκωσης στο Αιγαίο με αφορμή το μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού κάνουν λόγο για απάνθρωπη συμπεριφορά των Τούρκων έναντι μεταναστών που βρίσκονται στη θάλασσα. Καταγγέλουν ότι οι Τούρκοι δεν δίνουν τη παραμικρή βοήθεια σε μετανάστες που βρίσκονται στη θάλασσα. Αντιθέτως ενεργούν με τρόπο που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Μόνο όταν πλησιάσουν σκάφη του Λιμενικού οι Τούρκοι “παριστάνουν” οτι βοηθούν . Και τελικά αφήνουν τους μετανάστες να επιβιβαστούν στα σκάφη του Λιμενικού.
Την ίδια ώρα, σε μια ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη για το ποιοι και με τις πλάτες ποιών διακινούν τους παράνομους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, κάνει η εφημερίδα Washington Post με ρεπορτάζ της στην Σμύρνη, το χώρο που συντονίζονται οι μπίζνες πώλησης ελπίδας με τα φουσκωτά-παγίδες και τα ψεύτικα σωσίβια: Ένας από τους βασικούς διακινητές – που μίλησε στην εφημερίδα- αποκάλυψε ότι ”το σύνολο του δικτύου διακίνησης ελέγχεται τελικά από δύο ή τρεις ισχυρούς Τούρκους που αποκομίζουν τα περισσότερα από τα κέρδη”, όπως είπε.Προσδιορίζει δε το βασικό τιμολόγιο για κάθε άτομο στα 1.200 δολάρια το δρομολόγιο- χωρίς να λείπουν και άλλες ”αρπαχτές” ή εξαπατήσεις με πολύ περισσότερα χρήματα- ενώ σε κάθε φουσκωτό βάζουν περί τα 50 ή και περισσότερα άτομα!
Η εφημερίδα κάνει ένα ακόμα βήμα και με βάση τα στοιχεία του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που αναφέρει ότι περισσότερα από 258.000 άτομα έχουν περάσει με σκάφη κατά το τρέχον έτος του τρέχοντος έτους υπολογίζει ότι πρόκειται μια κερδοφόρα επιχείρηση Με την τιμή στα 1.200 $ ανά ταξίδι για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, αυτό σημαίνει ότι έχουν παραδοθεί περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για τους λαθρεμπόρους – που αντιπροσωπεύουν μια τεράστια μεταφορά πλούτου από τους ανθρώπους που είναι απελπισμένοι σε 2-3 ισχυρούς Τούρκους που ελέγχουν το κύκλωμα και πλουτίζουν με ταχείς ρυθμούς.

Οι αποκαλύψεις της Washington Post εντυπωσίασαν και τις τουρκικές εφημερίδες   Hurriyet και Cumhuriyet : Σε δημοσιεύματα τους τους μεταφέρουν τις αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας με τον τίτλο «3 δυνατοί άνδρες – 300 εκ. δολάρια»  (η  Hurriyet ) και με τον τίτλο «Το θέμα των παράνομων μεταναστών το κατευθύνουν 2 – 3 ισχυροί Τούρκοι»( η Cumhuriyet )!!! Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στον Τούρκο διακινητή που συνάντησε η  Washington Postκαι σημειώνουν ότι αυτός μιλούσε με έπαρση και κολακευτικά για τον εαυτό του λόγια , επειδή, όπως υποστήριζε, δεν έχασε στο Αιγαίο ούτε έναν λαθρομετανάστη με το κλου ε ότι «αυτή τη δουλειά την κατευθύνουν 2 – 3 δυνατοί Τούρκοι».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι για πολλούς από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται προς την Ευρώπη, το πιο κρίσιμο και επικίνδυνο σκέλος του ταξιδιού τους αρχίζει στο λιμάνι της Σμύρνης και με μια επίσκεψη σε ένα λαθρέμπορο, όπως αυτός που ”τρέχει” την επιχείρησή του από ένα μικρό ξενοδοχείο ”κρυμμένο” στο τέλος ενός μικρού και στενού δρόμου. Τις ομάδες των υποψηφίων ”ταξιδιωτών” ο ρεσιψιονιστ του οδηγεί στο χώρο του διακινητή δείχνοντας προς μια αίθουσα που γειτνιάζει με την αυλή του ξενοδοχείου. Εκεί, ο λαθρέμπορος υποδέχεται τους πελάτες του και τους δίνει οδηγίες τι να φέρουν πάνω τους , απαιτώντας τα 1.300 δολάρια για το 45λεπτο ταξίδι.Πρόκειται για ένα επικίνδυνο ταξίδι, τη νύχτα, σε σαθρά φουσκωτά που ξεκινούν από δεκάδες απομακρυσμένες παραλίες και όρμους . Οι λέμβοι τρυπιούνται λίγο πριν φτάσουν στις ελληνικές ακτές, έτσι ώστε η ελληνική ακτοφυλακή να μην μπορεί να τους αναγκάσει να γυρίσει πίσω.

Ο διακινητής, ο οποίος περιέγραψε την επιχείρησή του, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστεί, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν έχει χάσει ακόμα κανέναν επιβάτη και ότι το 90% των πελατών του, κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα στην πρώτη προσπάθειά τους. Ποτέ δεν βάζει πάνω από 45 άτομα σε κάθε μια από τις λέμβους των εννέα ποδών, και ο ίδιος φροντίζει να βεβαιωθείτε ότι το πλοίο είναι φορτωμένο καλά, όπως είπε.”Στην επιχείρηση, η φήμη είναι το παν», είπε με …επιχειρηματικό στυλ, εξηγώντας ότι οι πελάτες τον αναζητήσει με βάση τις συστάσεις από φίλους και συγγενείς οι οποίοι έχουν φτάσει με ασφάλεια. «Και έχω μια καλή φήμη.” τόνισε. Βέβαια μερικοί από τους πελάτες του που την προηγούμενη δεν είχαν καταφέρει να φθάσουν στα ελληνικά νησιά και έχουν συγκεντρωθεί στην αυλή περιμένοντας να πραγματοποιήσουν το ταξίδι,τον διαψεύδουν:. Το ταξίδι τους το προηγούμενο βράδυ είχε αποτύχει, επειδή ένας άλλος λαθρέμπορος είχε βάλει 57 άτομα. Έτσι γρήγορα βυθίστηκε, είπαν, και περίμεναν να ξεκινήσει μια άλλη προσπάθεια.

Οι πρόσφυγες για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού πλήρωναν 1.200 δολ. ανά ταξίδι, αλλά η τιμή πήγε πρόσφατα μέχρι και 1300 δολ. , καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται στην Σμύρνη σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης για το ταξίδι την Ευρώπη πριν οι καιρικές συνθήκες γίνουν κακές κάνοντας το θαλάσσιο ταξίδι ακόμα πιο επικίνδυνο, είπε. Πέρυσι, το ταξίδι κοστίζει 900 δολ.

Πηγή: Onalert.gr