Γιατί δεν πείθει ο κ. Τσίπρας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι καλές εκλογικές εποχές του ’12 και του Γενάρη του ’15 για τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν, ανεπιστρεπτί, ίσως. Όπως και εκείνη του Δημοψηφίσματος.

Σήμερα, έξη μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου, η συσπείρωση του κόμματος της Κουμουνδούρου παραμένει απογοητευτικά χαμηλή γύρω στο 60%, ποσοστό εξαιρετικά ασυνήθιστο για ένα κόμμα που προκαλεί πρόωρες εκλογές και έναν ηγέτη που έχει ανεβάσει στο μάξιμουμ τις “μηχανές” ποντάροντας στην πόλωση και στην οξύτητα.

Σήμερα, σε ΟΛΕΣ (πλην μιας) τις δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  είναι οριακή. Ξεκινάει από 0,2% έως 1% και φθάνει έως την απόλυτη ισοψηφία ενώ δεν έχουν λείψει και οι δημοσκοπήσεις (την εβδομάδα που τέλειωσε) πού έδιναν επίσης οριακά πρώτο κόμμα τη ΝΔ.

Η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο να αυξήσει τη συσπείρωσή του. Η Θεσσαλονίκη και το σημερινό ντιμπέιτ των δύο αρχηγών, ασφαλώς θα διαμορφώσουν μια νέα δυναμική. Δεν προβλέπεται, όμως, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, να είναι εντυπωσιακή υπέρ του κ. Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες έχουν αντιπαρατεθεί και στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Εκεί ο κ. Μεϊμαράκης προηγήθηκε με μικρή διαφορά του κ. Τσίπρα σε εντυπώσεις.

Οι δύο άνδρες είχαν την ομιλία τους στην ΔΕΘ και έδωσαν και οι δύο τις καθιερωμένες συνεντεύξεις. Οι εντυπώσεις έγειραν πάλι υπέρ του κ. Μεϊμαράκη ο οποίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο απαντώντας σε ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε έναν μαραθώνιο 3,5 ωρών, αποδομώντας τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα,  όπερ και οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό στην κραυγή “τούς τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”.

(Ατυχέστατη η έμπνευση αυτού του σλόγκαν. Και εξόχως αντιδημοκρατική. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο δεύτερος πυλώνας της Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση ο πρώτος. Και οι δύο είναι εξίσου σημαντικοί και κανείς δεν μπορεί να κάνει λογοπαίγνια σε βάρος τους. Ούτε ο ένας μπορεί να “τελειώσει” τον άλλο. Ελπίζουμε να το διορθώσει αυτό τις επόμενες ώρες, ο κ. Τσίπρας).

Πολύ κοντά, είναι και τα ποσοστά στην “καταλληλότητα” για πρωθυπουργός των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη.

Σε όλες τις μετρήσεις αποτυπώνεται ο προβληματισμός των πολιτών για τις πολιτικές εξελίξεις, τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, τη συμφωνία με τους δανειστές. Το τρίπτυχο αυτό “κόβει” ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, για να έχει ελπίδες αυτοδυναμίας πρέπει να “εκτινάξει” μέσε σε πέντε μέρες τη συσπείρωσή του από το 60% τουλάχιστον στο 80% κάτι που κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Για απλό προβάδισμα, πάλι δεν του αρκεί η συσπείρωση του 60%, που και αυτή είναι πλέον εύθραυστη.

Επομένως η απλή λογική λέει ότι περισσότερες είναι οι πιθανότητες η ΝΔ να τερματίσει μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ,  παρά το αντίθετο, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται και ο αστάθμητος παράγοντας που θα μπορούσε να είναι ένα σοβαρό λάθος του ενός ή του άλλου στην τελική διαδρομή προς τις κάλπες.

Ωστόσο, η Κουμουνδούρου δεν έχει ξεμπλέξει ακόμη με όσους την εγκατέλειψαν, και είναι πολλοί. Χθες, η  Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε ανοικτά τον κ. Τσίπρα για προδοσία ενώ ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης σε άρθρο του σε Κυριακάτικη εφημερίδα, κάνει λόγο για “λάθη, πισωγυρίσματα και αστοχίες” που, όπως γράφει, “…είναι σίγουρο είναι ότι δεν δικαιούμαστε να κοιτάμε το 62% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύθηκε με το γενναίο «Οχι» του και να του λέμε πως τίποτα καλύτερο δεν ήταν εφικτό».

Δεν έκανε, εξάλλου, μικρότερη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ η αποκάλυψη του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, πως ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει μείωση των συντάξεων ανάλογη με την κινητή και ακίνητη περιουσία των συνταξιούχων…

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, μέσα σε δύο εβδομάδες πέτυχε να ανατρέψει το 15% που χώριζε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ σε πρόθεση ψήφου, ενώ παρουσιάζει εξαιρετική σταθερότητα συγκεντρώνοντας συνεχώς και νέους “πόντους”.

Η άλλη παράμετρος των εκλογών, οι αναποφάσιστοι,  κινούνται από το 8,5% μέχρι και το 18%, ανάλογα με την δημοσκόπηση, σίγουρα δε, θα διανεμηθούν σε όλα τα κόμματα.  Τη μερίδα του λέοντος, όμως, θα εισπράξουν τα δύο κόμματα εξουσίας. Και επειδή οι περισσότεροι αναποφάσιστοι προέρχονται -κατά δήλωσή τους- από τον ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολότερα θα επιστρέψουν σ΄αυτόν και ευκολότερα θα μετακινηθούν σε άλλα κόμματα και κυρίως στο δεύτερο μεγάλο κόμμα.

Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα θα διαδραματίσει και η αποχή.

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στο ότι και στις εκλογές του Ιανουαρίου οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν “ισοπαλία”, όπως και στο δημοψήφισμα, και παρά ταύτα ο ΣΥΡΙΖΑ τερμάτισε πρώτος με διαφορά. Ελπίζουν δε να επαναληφθεί το συμβάν του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ίδια. Στις εκλογές του Ιανουαρίου που τις προκάλεσε εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούμενος να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, είχε ακόμη το “πάνω χέρι” καθώς υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες είχε “αέρα” και δυναμική νικητή. Το ίδιο και στο δημοψήφισμα όπου ο μύθος του “ηρωισμού” της “αντίστασης” πουλούσε ακόμη. Σήμερα έχουμε την οδυνηρή πραγματικότητα του 3ου Μνημονίου.

Εν κατακλείδι, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί και πάλι να πλασαριστεί ως “ο καλός διαπραγματευτής”, ο “σκληρός” και ο “ηρωικός” μοναχικός καβαλάρης. Ωστόσο πλέον οι μάσκες έχουν πέσει. Ακόμη και αυτοί που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνουν με βαριά καρδιά, γνωρίζοντας ότι τους κορόιδεψε σε όσα τους έταζε και ότι τους “πούλησε” στο Δημοψήφισμα,…

Οι καλές σχέσεις του κ. Τσίπρα με τους ψηφοφόρους του, έχουν περάσει και αυτές, ίσως δε ανεπιστρεπτί.