Πωλήθηκε αντί $8.780.000 το κτίριο του Αρκαδικού Κέντρου σε όμιλο κινεζικών συμφερόντων της Μελβούρνης

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

πηγή:neoskosmos.com

Το ιστορικό κτίριο του Αρκαδικού Κέντρου που βρίσκεται στη διεύθυνση 50-56 Batman St., στην περιοχή West Melbourne, στην Αυστραλία, πωλήθηκε την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, έναντι 8.780.000 δολαρίων σε όμιλο κινέζικων συμφερόντων.

Ο Σύλλογος Αρκαδικού Κέντρου ιδρύθηκε το 1992, ως φιλανθρωπική Ένωση οκτώ Αρκαδικών Συλλόγων: Κανδήλας, Κυνουρίας, Βούρβουρας, Πράσινου, Παναγίτσας, Γορτυνίας, Λουκά και Χωτούσας. Τον ίδιο χρόνο αγοράστηκε το κτίριο στον αριθμό 50-56 της Batman Street, στην περιοχή West Melbourne, με το ποσόν των $380,000 δολαρίων και με σκοπό την διοργάνωση εκδηλώσεων σε αυτό. Από το έτος 2010, το κτίριο δεν χρησιμοποιείτο συχνά για εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά έσοδα ώστε να καλύπτονται τα έξοδα.

Ένας ακόμη παράγοντας που συνέβαλε στη μη οικονομική βιωσιμότητα του κτιρίου, ήταν η πολύ σημαντική αύξηση του φόρου οικοπέδου (Land Tax). To 1992 o φόρος οικοπέδου (Land Tax) ήταν $200 δολάρια το χρόνο, ενώ σήμερα πλησιάζει τα $16,000 δολάρια ετησίως.

Πωλήθηκε αντί $8.780.000 το κτίριο του Αρκαδικού Κέντρου

Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά στην οικονομική ζωή του Αρκαδικού Κέντρου, ήταν η έλλειψη χώρου στάθμευσης των αυτοκίνητων, οι αυξήσεις των λογαριασμών κοινής ωφέλειας (στις τιμές ηλεκτρικού,

νερού κ.λπ.), αυξήσεις των διαφόρων αδειών, των ασφαλιστικών τελών, αυξήσεις των εξόδων συντήρησης και μείωση του ενδιαφέροντος από τις νεότερες γενιές.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα έξοδα υπερέβαιναν τα έσοδα του Αρκαδικού Κέντρου και το τρέχον μηνιαίο κόστος του κτιρίου κυμαινόταν κατά μέσο όρο ανάμεσα στα $1,000 με $1,500 δολάρια. Παρ’ όλες τις προσπάθειες για αύξηση των εγγραφών, μέσω φιλανθρωπικών και ερανικών εκδηλώσεων, δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά την κάλυψη της απόστασης μεταξύ δαπανών και εσόδων.

Τον Μάρτιο του 2015, το Δημόσιο Ταμείο ζήτησε από το Αρκαδικό Κέντρο να πληρωθεί άμεσα, ο φόρος οικοπέδου (Land Tax) που εκκρεμούσε από το 2011 (περίπου $48,000). Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονταν άλλα $17,000 για φόρο οικοπέδου (Land Tax) έπρεπε να πληρωθούν τον Ιούνιο με Ιούλιο για την οικονομική περίοδο 2015-2016. Αν ο Land Tax δεν εξοφλείτο εντός μιας εβδομάδας, το Γραφείο του Σερίφη θα μπορούσε να προβεί σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και θα κλείδωνε το κτίριο.

Οργανώθηκαν επείγουσες συνεδριάσεις τον Απρίλιο και το Μάιο του 2015, υπό την εποπτεία του Συμβουλίου του Αρκαδικού Κέντρου, όπου τα μεμονωμένα Σωματεία κλήθηκαν να ψηφίσουν την πώληση του κτιρίου, διαφορετικά το ακίνητο θα δεσμευόταν και θα πωλείτο από τους κυβερνητικούς διαχειριστές. Και οι 8 οργανισμοί συμφώνησαν ομόφωνα να πωληθεί το ακίνητο και έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση μέσω «εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Αφού παρελήφθησαν προτάσεις από τρεις κτηματομεσιτικές εταιρίες (JLL, Fitzroys, Colliers), στις 29/6/2015 τα μέλη της υποεπιτροπής, υπέγραψαν την «Αρχή Προσφοράς» με το κτηματομεσιτικό γραφείο Fitzroys, ώστε να προχωρήσουν στην πώληση του κτιρίου με ενδεικτική τιμή τα 12 εκατομμύρια δολάρια ($12,000,000). Την περασμένη Τρίτη, όπως προαναφέραμε, το κτίριο πωλήθηκε σε ένα όμιλο κινεζικών συμφερόντων από την Μελβούρνη.

Ο πρόεδρος του Αρκαδικού Κέντρου, κ. Βασίλης Χρυσανθακόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πετύχαμε μια πολύ καλή συμφωνία με την πώληση να φτάνει τα 8.780.000 δολάρια, έχει γίνει ήδη κατάθεση της προκαταβολής η οποία ανέρχεται στο 10% του συνολικού τιμήματος και η οποία είναι δική μας, είτε ολοκληρωθεί είτε για κάποιο λόγο ακυρωθεί η πώληση. Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα 60 ημερών για την διευθέτηση όλων των διαδικασιών, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος περιορισμός».

Στην ερώτησή μας για το που έχουν αποφασίσει να διαθέσουν τα χρήματα, ο κ. Χρυσανθακόπουλος απάντησε: «Δεν έχει παρθεί ακόμη καμία απόφαση, θα μελετήσουμε όλες τις προτάσεις και τις επιλογές των μελών μας και θα αποφασίσουμε. Όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια, έχουν αναλάβει δύο δικηγορικά γραφεία να μελετήσουν τις καταστατικές και νομικές υποχρεώσεις του οργανισμού και να μας συμβουλεύσουν για να εφαρμοστούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες».