ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Η τηλεμαχία στο μικροσκόπιο

Το Φάουλ της ΕΡΤ

Ποιανού ιδέα ήτανε να παραστήσουν με το διπλό πλαίσιο πιο ψηλό τον κ. Τσίπρα από τον ψηλό Μεϊμαράκη, δεν το γνωρίζουμε. Ξέρουμε, όμως, από εμπειρία, ότι η …υψομετρική διαφορά στο πλάνο ήταν ορατή από το κοντρόλ ρουμ. Και δεν διορθώθηκε. Χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης στον “αέρα” και να υποδείξει το ατόπημα, που συνεχίζονταν για πολύ ώρα, πριν αποφασίσουν οι κάμεραμαν να το διορθώσουν και να …αποκαταστήσουν στο κανονικό τους  ύψος τους δύο αρχηγούς, και πάλι πρόσκαιρα, όμως…

Από τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για ασήμαντη “λεπτομέρεια”.

Λάθος. Σύμφωνα με τις έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι τον σημαντικότερο ρόλο σ΄αυτού του είδους τις τηλεμαχίες τον παίζει η εικόνα σε ποσοστό, μάλιστα, 70%. Και μόνον ποσοστό 30% προσελκύεται από αυτά που λένε οι “μονομάχοι”.

Επομένως, εάν δεν ήταν σκόπιμη η ενέργεια να αλλοιώσουν την εικόνα σε βάρος του κ. Μεϊμαράκη, ήταν ασυγχώρητη παράβλεψη ότι κανείς από το κοντρόλ ρουμ ή από το πλατό δεν φρόντισε να αποκαταστήσει τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων.

Και με αυτή την έννοια ήταν “φάουλ” από την πλευρά της ΕΡΤ.

Και άλλα παράπονα

Πάντως τα παράπονα της ΝΔ για την όλη μεθόδευση της ΕΡΤ σε βάρος του κ. Μεϊμαράκη,  είχαν ξεκινήσει από το πρωϊ και αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Μεϊμαράκης έφτασε εκνευρισμένος στην Αγία Παρασκευή.

Όπως γράφει η Huffington Post, και όπως όλοι είδαμε στις οθόνες, τα παράπονά του προς τη διοίκηση της ΕΡΤ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξερχόμενος του Μεγάρου της ΕΡΤ, αμέσως μετά το τέλος της τηλεμαχίας.

«Αν η διοίκηση της ΕΡΤ μας φερόταν διαφορετικά θα ήταν καλύτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του.

Σύμφωνα με όσα  διαρρέουν από τη Συγγρού ο λόγος για τον εκνευρισμό δεν ήταν τόσο τα πλάνα που έδειχναν τον κ. Τσίπρα να έχει το ίδιο ύψος με τον κ. Μεϊμαράκη αλλά ένα περιστατικό που έγινε το απόγευμα.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Ακρόπολη  Γ. Μαυρίκος παρενέβη στην ΕΡΤ και εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Μεϊμαράκη τον οποίο κατηγόρησε για σκάνδαλα, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο debate. Κάτι που στη Συγγρού το θεωρούν ως μέγιστο ατόπημα και επιρρίπτουν ευθύνες στην διοίκηση της ΕΡΤ.

Μάλιστα συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη με το που έφτασαν στην ΕΡΤ διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην διοίκηση της για το περιστατικό.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ προσπαθεί να δικαιολογηθεί.

Ωστόσο και λίγο αργότερα, στον τελικό γύρο του ντιμπέιτ όπου ο συντονιστής της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος έκανε ερώτηση στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είχαμε άλλο τηλεοπτικό… απρόοπτο.

Ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ είχε σε διπλό πλάνο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που… κοιτούσε και δεξιά και αριστερά, την στιγμή της απάντησης του!

Αυτά σε μία Τηλεμαχία πολιτικών αρχηγών, ακόμη και εάν είναι ατυχήματα …κοστίζουν!

Η ΕΡΤ

Με ανακοίνωση απάντησε η ΕΡΤ στις αιτιάσεις της ΝΔ και του Προέδρου της.

Η ανακοίνωση.
«Η Διοίκηση της ΕΡΤ ευχαριστεί όλους, όσοι εργάσθηκαν για την επιτυχή διεξαγωγή των debates των πολιτικών αρχηγών, έπειτα από πολλά χρόνια στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και ειδικότερα τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών που συμμετείχαν σε αυτήν. Μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η ΕΡΤ ανταποκρίθηκε με συνέπεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό, υπηρετώντας τις δημοκρατικές αρχές και τους κανόνες δεοντολογίας στις εξαιρετικά αυξημένες απαιτήσεις για αντικειμενική και ισότιμη προβολή των θέσεων των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Η Διοίκηση της ΕΡΤ δηλώνει ότι δεν προβαίνει σε προληπτική λογοκρισία των καλεσμένων στις ενημερωτικές εκπομπές της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμμερίζεται τις εκφραζόμενες από αυτούς απόψεις. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΡΤ υπηρετεί απαρέγκλιτα το θεσμικό της ρόλο».

Δεν απαντά η διοίκηση, πάντως, στο εύλογο ερώτημα εάν ο καλεσμένος της (σιγά που δεν ήξεραν τις θέσεις και τις απόψεις της Ακρόπολης) επετίθετο στον κ. Τσίπρα, θα τον άφηναν λίγες ώρες πριν την τηλεμαχία, αναπάντητο…

Οι δημοσιογράφοι

Στην Ελλάδα φοβόμαστε ότι έχει παρεξηγηθεί ο ρόλος του δημοσιογράφου. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι θεωρούν ότι ο ρόλος τους είναι να τοποθετούνται αντί να ερωτούν. Βέβαια στις εκπομπές τους, εάν θέλουν, μπορούν και να τοποθετούνται. Όταν, όμως, συμμετέχουν σε μία τηλεμαχία πολιτικών αρχηγών, καμία απολύτως δικαιοδοσία έχουν να τοποθετούνται επί πολιτικών κλπ. θεμάτων. Ούτε να σχολιάζουν ή να αντικρούουν όσα απαντούν. Ο κόσμος ενδιαφέρεται γι αυτά που θα πουν οι ερωτώμενοι, όχι για τη θέση ή τα πιστεύω των δημοσιογράφων. Το ερώτημα δε που θα απευθύνουν στους αρχηγούς, πρέπει, κατά την άποψή μας, να είναι λιτό, κατανοητό και ευθύ.

Και, πάντως, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του συμφωνηθέντος χρόνου.

Χθες κάποιοι δημοσιογράφοι έκαναν τοποθετήσεις και στο τέλος των τοποθετήσεών τους πέταγαν και ένα ερώτημα, έτσι για να δικαιολογήσουν το ρόλο τους και, μάλιστα, καθ’ υπέρβαση του χρόνου που είχε προαποφασισθεί. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα ήταν και “αδιάβαστοι”, με αποτέλεσμα οι αρχηγοί να τους διορθώνουν στον αέρα.

Η τηλεμαχία θα ήταν πολύ καλύτερη χωρίς την στάση αυτή ορισμένων δημοσιογράφων.

Υπενθυμίζεται πως οι έξι δημοσιογράφοι επελέγησαν από τα ίδια τα κανάλια – με μοναδική προϋπόθεση να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ – είναι οι εξής:

• Ολγα Τρέμη από το Mega

• Μαρία Χούκλη από τον Ant1

• Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha

• Μάρα Ζαχαρέα από το Star

• Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ

• Μάκης Γιομπαζολιάς από το E TV

• Πάνος Χαρίτος από την ΕΡΤ σε ρόλο συντονιστή

 

Ίσες αποστάσεις;

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι ουδέτερος, ο συντονιστής της Τηλεμαχίας δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος, στη δική του κοινή προς τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ερώτηση έθεσε το θέμα των προεκλογικών δεσμεύσεων και της στάσης των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας να τις αθετούν μετεκλογικά.

Αλλά αυτή ήταν μία ξεκάθαρη “προσφορά” προς τον κ. Τσίπρα.

Με το κοινό ερώτημά του αυτής της μορφής, περνούσε στους τηλεθεατές το μήνυμα -εμείς τουλάχιστον έτσι το εκλάβαμε-  ότι “και η Νεα Δημοκρατία υπέσχετο προεκλογικά πράγματα που δεν τα τηρούσε” και, επομένως, δεν έχει και τόση σημασία ότι δεν τήρησε τις δικές του υποσχέσεις και το δικό του Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας.

Αυτό, όμως, ιστορικά ελέγχεται ως ανακριβές. Επί εποχής Κωνσταντίνου Καραμανλή τόσο η ΕΡΕ όσο και η Νέα Δημοκρατία, έπειτα,  ποτέ δεν έταξαν προεκλογικά (και δη σημαντικά) πράγματα, που δεν υλοποίησαν, τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά.  Τα ¨Θα” και “Θα” και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις εισήχθησαν στην πολιτική ζωή της χώρας από τον Γεώργιο Παπανδρέου. Έπειτα δε αποθέωσε την υποσχεσιολογία ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι στις εκλογές του 2009, κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Κώστα Καραμανλή ήταν η “ήπια προσαρμογή”! Όχι μόνον, δηλαδή,  δεν υπόσχονταν στο λαό πράγματα, αλλά αντίθετα μιλούσε από τους προεκλογικούς εξώστες για περιορισμό μισθών, συντάξεων κλπ. Και, φυσικά, έχασε τις εκλογές από το “λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου.

Βεβαίως είχαμε το Πρόγραμμα του Ζάππειο Ι και ΙΙ. Αυτό δεν ολοκληρώθηκε γιατί και η κυβερνητική θητεία της ΝΔ διακόπηκε αδόκιμα. Και, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας είχε δικαίως να απολογηθεί γι αυτά που ο ίδιος έταξε και ή δεν υλοποίησε ή έκανε τα αντίθετα ακριβώς.  Ο κ. Μεϊμαράκης γιατί θα έπρεπε να απολογηθεί για τον Αντώνη Σαμαρά;

Θα επανέλθουμε αύριο με περισσότερα ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ

Χ.Μαλ.