Ολική επαναφορά Γεωργανά στην πολιτική σκηνή. Υποψήφιος για την έδρα του Hindmarsh (Αυστραλία)

ΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΜΑΙΟΥ
Πηγή:Neoskosmos.com

Μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του 2013 όπου διεκδίκησε ανεπιτυχώς την έδρα του Hindmarsh, αλλά διατηρώντας πάντα το ίδιο πάθος για την πολιτική, ο ομογενής πολιτικός Στηβ (Στάθης) Γεωργανάς έλαβε το χρήσμα για να εκπροσωπήσει και πάλι το Εργατικό Κόμμα -ως υποψήφιος για την έδρα του Hindmarsh- στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ο πρώην Ομοσπονδιακός βουλευτής του Εργατικού κόμματος Αυστραλίας, Στάθης Γεωργανάς, ο οποίος φιλοδοξεί να επιστρέψει στο Ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, παραχώρησε συνέντευξη στην ανταποκρίτρια του «Νέου Κόσμου» στην Αδελαΐδα, Θεοδώρα Μαΐου

Ο πρώην Ομοσπονδιακός βουλευτής του Εργατικού κόμματος

Αυστραλίας, Στάθης Γεωργανάς, ο οποίος φιλοδοξεί

να επιστρέψει στο Ομοσπονδιακό κοινοβούλιο,

παραχώρησε συνέντευξη στην ανταποκρίτρια του

«Νέου Κόσμου» στην Αδελαΐδα, Θεοδώρα Μαΐου

 Η επιλογή αυτή προκαλεί μικρή έκπληξη σε εκείνους που γνωρίζουν την πορεία του δημοφιλή πρώην βουλευτή, ο οποίος κατείχε την συγκεκριμένη έδρα εννέα χρόνια.

Ο Γεωργανάς ξεπέρασε ήδη με ευκολία το πρώτο εμπόδιο στο ταξίδι του για την Καμπέρα. Βασικό κίνητρο για την επιστροφή του παραμένουν τα συμφέροντα των κατοίκων του Hindmarsh, έχοντας συνάμα διδαχθεί από τους λάθους χειρισμούς του κόμματός του τα οποία τελικά τον οδήγησαν σε ήττα από τον βουλευτή του Κόμματος Φιλελευθέρων, Ματτ Ουίλλιαμς, το 2013.

«Δεν σταμάτησα ποτέ τον προεκλογικό μου αγώνα» εξηγεί στον «Νέο Κόσμο». «Έχω ζήσει και αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην έδρα Hindmarsh, και θεωρώ ότι έχω ακόμα πολλά να συνεισφέρω. Το Hindmarsh αξίζει καλύτερη αντιπροσώπευση. Επί του παρόντος, δεν την έχει. Επιθυμία μου είναι να συνεχίσω το έργο μου από εκεί που διεκόπη, με απώτερο στόχο την προάσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων των κατοίκων των δυτικών προαστίων».

Οι προτεραιότητες του υποψήφιου βουλευτή, ο οποίος ακολουθεί τις ιδεολογικές αντιλήψεις του Εργατικού Κόμματος, παραμένουν σταθερές.

«Το Εργατικό Κόμμα πιστεύει σε ένα καθολικό σύστημα υγείας και η προτεραιότητα αυτή έχει παραγκωνισθεί από την παρούσα κυβέρνηση» λέει επικριτικά.  «Στην έδρα Hindmarsh ο αριθμός των συνταξιούχων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Νότια Αυστραλία και στόχος μου είναι να εξασφαλίσουμε την καλύτερη ιατρική περίθαλψη και για εκείνους, αλλά και για κάθε οικογένεια».

Του θυμίζω ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι πλέον από τα σημαντικότερα ζητήματα, καθώς η Νότια Αυστραλία αντιμετωπίζει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την χώρα.

«Τα υποβρύχια πρέπει να κατασκευαστούν στην Νότια Αυστραλία για να ανθίσει η τοπική οικονομία» εξηγεί, παραμένοντας ένας από τους δριμύτερους επικριτές της κυβέρνησης Άμποτ όσον αφορά τους διαγωνισμούς ανάθεσης της επικείμενης κατασκευής των υποβρυχίων σε ξένες εταιρείες.

Τον καλώ να μου εξηγήσει αν, τελικά, η Νότια Αυστραλίας ποντάρει όλες τις ελπίδες της για την αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας σε 12 υποβρύχια. Παραδέχεται πως τα υποβρύχια είναι μια διέξοδος, αλλά η Πολιτεία στο σύνολό της οφείλει να γίνει πιο ευρηματική στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα τους τομείς της επιστήμης και βιομηχανικής τεχνολογίας. Είναι αναγκαίο να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες μας ούτως ώστε να δημιουργήσουν επιχειρήσεις ανταγωνιστικές με υψηλότερες επιδόσεις από αντίστοιχες επιχειρήσεις άλλων χωρών στους τομείς βιομηχανίας τελευταίας τεχνολογίας».

Όσον αφορά τη διαμάχη σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας η οποία συνεχίζεται, ο Γεωργανάς παραμένει αρνητικός.

«Ήμουν και είμαι πολύ επιφυλακτικός. Διατηρώ βαθιές αμφιβολίες αλλά είμαι διατεθειμένος να συζητήσω το ζήτημα, βασιζόμενος -κυρίως- στην εξέλιξη της τεχνολογίας η οποία έχει να επιδείξει δραματικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια».

Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του υποψήφιου βουλευτή και για την πολυσυζητημένη συμφωνία ανοιχτού εμπορίου με την Κίνα, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο.

«Η συμφωνία με την Κίνα έχει πολλά θετικά στοιχεία και ενώ είναι σημαντική για την χώρα μας, ωστόσο μερικές ρήτρες της χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή. Πρέπει να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας για ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας ούτως ώστε να μην υπάρξουν αδικίες σε βάρος των Αυστραλών εργαζομένων. Κατά την διαδικασία προσλήψεων που πρόκειται να διεξάγουν οι κινέζικες εταιρείες που θα επενδύσουν στη χώρα μας χρηματικά ποσά άνω από 150εκ., είναι άκρως απαραίτητο να έχουν οι Αυστραλιανοί εργαζόμενοι προτεραιότητα».

«Εμείς είμαστε ενάντια στην πρόσληψη ξένου ανθρώπινου δυναμικού εφόσον το ταλέντο υπάρχει στην χώρα μας και αυτό και παραμένει σημείο διαφωνίας με την παρούσα κυβέρνηση» καταλήγει ο Γεωργανάς.

Στο κοινωνικό ζήτημα των γάμων μεταξύ ομοφύλων, ο υποψήφιος βουλευτής μένει πιστός στη θέση του κόμματός του, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει το δικαίωμα των εκκλησιαστικών οργανώσεων να εκτελούν τις τελετές τους, ως κρίνουν αναγκαίο.  «Η θέση του Εργατικού Κόμματος, όπως ανακοίνωσε ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Bill Shorten, είναι σαφής. Το κόμμα θα νομοθετήσει την ισότητα του θεσμού του γάμου».

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την συνάντησή μας και επιστρέψει στον πυρετό της πολιτικής του καμπάνιας, τον ρωτώ αν ενοχλήθηκε από την επίσημη ανακοίνωση του ανεξάρτητου ομοσπονδιακού γερουσιαστή και ομογενή Νικ Ξενοφών, σύμφωνα με την οποία θα προτείνει δικό του υποψήφιο για την έδρα Hindmarsh με το κόμμα NXT (Ομάδα Νικ Ξενοφών).  «Στην καριέρα μου ήρθα αντιμέτωπος με δυο Έλληνες πολιτικούς – έναν το 2013 και έναν φιλελεύθερο το 2007. Έχουμε δημοκρατία και ο θεμιτός ανταγωνισμός είναι πάντα ευπρόσδεκτος».

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε