Reuters: Ο Τσίπρας έκανε τη μεγαλύτερη πολιτική στροφή 180 μοιρών της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας

“Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη τον Ιανουάριο με ακροαριστερή πλατφόρμα, υποσχόμενος στους Έλληνες το τέλος στην πενταετή οικονομική δοκιμασία. Αλλά ως πρωθυπουργός, ο Τσίπρας κατέληξε να κάνει τη μεγαλύτερη πολιτική στροφή 180 μοιρών της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, συμφωνώντας σε περισσότερες περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και ιδιωτικοποιήσεις”, αναφέρει σε ανάλυσή του για τις εκλογές της Κυριακής το πρακτορείο Reuters, παρομοιάζοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με “πολιτικό σχοινοβάτη”.

Ο “φωτογενής”, όπως τον χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, Τσίπρας έχει μετακινηθεί στον κεντρώο χώρο για να ενισχύσει την υποστήριξή του, “διαμηνύοντας ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο, εισάγοντας παράλληλα μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις της λιτότητας”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πετύχει μία ισορροπία ανάμεσα στις παραδοσιακές αριστερές αξίες του και τη διαχείριση του βάρους του μνημονίου”, δηλώνει στο Reuters στέλεχος του κόμματος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η επίτευξη αυτής της ισορροπίας δεν θα είναι εύκολη αποστολή: “Οποιοσδήποτε κι αν σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα έχει περιορισμένες πολιτικές επιλογές, επειδή οι όροι του μνημονίου που υπεγράφη τον Αύγουστο αναγκάζει την Αθήνα να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, να επιθεωρήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αυξήσει φόρους”.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία τονίζουν πως θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, αν και διαφωνούν σε συγκεκριμένα ζητήματα: “Η Νέα Δημοκρατία θέλει φορολογικά κίνητρα για την προσέγγιση επενδυτών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τους φόρους ως εργαλείο για να αναδιανείμει τον πλούτο”.

Κατά το Reuters, ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να φέρει ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους που για την ώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι, έχει επιστρέψει στην αριστερίστικη ρητορική που εκτόξευσε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε στην εκλογική νίκη του Ιανουαρίου.

“Ο Τσίπρας έχει δεσμευθεί να αναζητήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που πολλοί στην Ευρώπη συμφωνούν ότι είναι απαραίτητη, αλλά η Γερμανία αντιστέκεται σθεναρά. Ο Τσίπρας επίσης λέει ότι θα διαπραγματευτεί αυτό που το κόμμα του χαρακτηρίζει “γκρίζα ζώνη” των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό, ώστε να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις για τους Έλληνες”, σημειώνεται στο άρθρο, που καταλήγει: “Ματωμένος, αλλά αλύγιστος, επιμένει: Προχωράμε μπροστά”