Μεϊμαράκης: Με τον ΣΥΡΙΖΑ σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί πάλι σε εκλογές

Αθήνα

Αν ο Αλέξης Τσίπρας βγει πρώτος την Κυριακή αυτό θα σημαίνει πως δεν θα υπάρξει κυβέρνηση εκτίμησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε τα εσωκομματικά προβλήματα που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεψε πως σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές.

Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τους πολίτες να δουν πώς ήταν τα πράγματα τον Ιανουάριο και πώς τώρα, επισημαίνοντας πως πολλά άλλαξαν. «Άλλαξε ο Τσίπρας, έχει πάθει μετάλλαξη, αλλάξαμε εμείς» είπε τονίζοντας πως μόνο αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα μπορεί να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση.

«Ο πολίτης καλείται να επιλέξει αν η χώρα θα πάει στην κανονικότητα ή αν θα πάει με τον Τσίπρα που αποδείχθηκε ανίκανος» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος και αναρωτήθηκε τι κρύβεται πίσω από την άρνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει με τη ΝΔ.

«Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο κ. Τσίπρας τις ψηφίζει αλλά δεν τις θέλει» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει η ΝΔ να θεωρείται δεδομένη σε οτιδήποτε πάει ο κ. Τσίπρας να διαπραγματευτεί.

Βαριές καταγγελίες εναντίον υπουργών του Αλέξη Τσίπρα έκανε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι «κερδοσκόπησαν εις γνώσιν τους σε βάρος της χώρας» και πως «συνομιλούσαν με εκπροσώπους των funds».

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «υπάρχουν και άνθρωποι του Τσίπρα στη λίστα Λαγκάρντ» και συνέχισε λέγοντας πως από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι «κερδοσκόπησαν εις γνώση τους εις βάρος της χώρας». Η Σία Κοσσιώνη παρατήρησε ότι αφήνει βαριά υπονοούμενα, για να απαντήσει: «Ευθέως το λεω, δεν αφήνω υπονοούμενα» και συνέχισε «φωτογραφίζοντας» τον Γ. Βαρουφάκη: «Εγώ δεν θα έκανα σενάρια Β’ με εκπροσώπους funds».

«Ο Τσίπρας γοητεύτηκε από τον Βαρουφάκη επειδή δεν ήξερε οικονομικά, και η διαπραγμάτευση κράτησε τόσο πολύ επειδή δεν ήξεραν τα θέματα» σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης, λέγοντας για τον κ. Βαρουφάκη ότι «δεν πηγαίνεις στη διαπραγμάτευση με τα χέρια στις τσέπες».

Επίθεση, όμως, εξαπέλυσε και κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «πολλοί είναι στη λίστα Λαγκάρντ, ακόμα και αυτοί που έκανε μαζί τους διακοπές», αφήνοντας αιχμές για τον φιλικό κύκλο του τέως πρωθυπουργού, με αφορμή το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε όλο το φετινό καλοκαίρι στην κατοικία του εφοπλιστή Μαρτίνου στο Σούνιο.

«Ο κ. Τσίπρας είναι ο αγαπημένος των καναλιών, αυτός πάει κρουαζιέρες. Είναι ηθική της Αριστεράς να κάνει ο ηγέτης της κρουαζιέρες, η ηθική της Αριστεράς το λέει αυτό;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Θέσεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις διαφορετικές θέσεις και αντιλήψεις που υπάρχουν μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν συμπεριφέρεται δημοκρατικά. Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων, όπως η αύξηση στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση όπου όπως είπε είναι μέτρα της κυβέρνησης και δεν επιβλήθηκαν από το εξωτερικό.

«Με τις δικές μας ψήφους η χώρα έμεινε στην Ευρώπη και δεν τινάχθηκε, αν πήγαινε μόνο με τις δικές του δεν θα πέρναγε. Μην νομίσετε ότι είμαστε δεδομένοι. Ή θα ψηφίσουν ΝΔ και θα έχουν σταθερότητα ή θα ψηφίσουν Τσίπρα και θα έχουν αβεβαιότητα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη δεν υπάρχει θέμα στο εσωτερικό της ΝΔ. «Δεν είμαστε ένα ρεμπέτ ασκέρ όπως είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε επισημαίνοντας το κείμενο των 53.

«Άλλο η συμφωνία στο σύνολό της με τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους και άλλο τα επί μέρους μέτρα που φέρουν υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου. Εμείς αυτά δεν θα τα ψηφίσουμε» τόνισε ο κ. Μειϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας πως έχει πάθει μετάλλαξη και αναρωτήθηκε γιατί ψήφισε τα μέτρα από τη στιγμή που σήμερα τα καταγγέλλει. Επίθεση εξαπέλυσε και για τα θέματα της διαφθοράς.

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να βάλει πλαστά μηνύματα. Έχει παρασυρθεί τελευταία και στα θέματα διαφθοράς. Εγώ όλα στο φως τα θέλω, και τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Τσίπρα. Αυτό που γίνεται τελευταία δεν είναι πολιτικός διάλογος» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε πως οι πολίτες έχουν καταλάβει τα ψέματα που λέει ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ το θέμα είναι, όπως είπε, οι πολιτικές και τόνισε πως θα κάνει μια κυβέρνηση με ικανούς και άξιους είτε είναι ΝΔ ή δεν είναι. «Πρέπει να βρεθούν εκείνοι που ξέρουν το θέμα και θα είναι και έτοιμοι ψυχολογικά να σηκώσουν το βάρος. Δεν θα γίνει κυβέρνηση τεχνοκρατών ούτε καθηγητών» είπε, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν στην κυβέρνηση στελέχη ακόμα και από άλλους χώρους ή και την υπηρεσιακή κυβέρνηση. ¨Όπως είπε ήδη έχει αρχίσει να σκέφτεται τα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν καθώς όπως πιστεύει η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.

«Τα σύνθετα προβλήματα απαιτούν συνθέσεις. Έχω πειστεί ότι η λύση είναι σύνθετη και πρέπει να έχουμε συνεννόηση και συνεργασίες. Αν δεν θέλει ο κ. Τσίπρας εμείς θα προχωρήσουμε» είπε ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζοντας αμφιβολίες αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανταποκριθεί σε μια ενδεχόμενη πρόσκληση του ιδίου. « Έχετε καμία αμφιβολία επ αυτού ότι δεν θα έρθει; Το έχει αποκλείσει» είπε χαρακτηριστικά.

«Για ένα χρόνο περίπου θα ακολουθήσουμε αυτά που εσύ υπέγραψες. Έλα ρε φίλε να τα κάνουμε παρέα. Γιατί δεν έρχεται; Ας αναλογιστούν οι πολίτες την καταστροφή που έφερε» είπε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος εμφανίστηκε διατεθειμένος να ανταποκριθεί σε πιθανή πρόσκληση του κ. Τσίπρα. Εκτίμησε πάντως ότι δεν θα τον πάρει τηλέφωνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε την ανάγκη οι πολίτες να στηρίξουν τη ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διάσπαση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα έχει πει περί κρυφής ατζέντας ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε την ανάγκη να είχε υπάρξει μεγαλύτερη προεκλογική περίοδος.

Στη συνέντευξή του κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως δεν ξέρει τί έχει υπογράψει στη συμφωνία και πως έχει στηρίξει όλη του τη στρατηγική στη λίστα Λαγκάρντ που παραγράφεται τον Δεκέμβριο. « Δεν τα έκλεισε όλα στο Γιούρογκρουπ. Του έμεινε το ασφαλιστικό, η δημόσια διοίκηση, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης προβλέποντας σκληρά μέτρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως στόχο την άμεση ανάκτηση της εμπιστοσύνης από την ΕΕ και δήλωσε πως η χώρα θα μπορέσει να έχει μικρότερη ύφεση. Αναρωτήθηκε πάντως πως μπορεί να λέει ο κ. Τσίπρας περί νέας διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που μέσα στο 15 δεν προβλέπεται νέα διαπραγμάτευση. Παράλληλα δεσμεύτηκε πως η ΝΔ θα πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και θα μπορέσει να λειάνει κάποια από τα σκληρά μέτρα του μνημονίου.

« Εμείς έχουμε και εγγύηση για αυτό, γιατί το 14 το πετύχαμε» είπε ξεκαθαρίζοντας πως αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας δεν γίνονται.

Ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε την σταθερότητα ως βασικό παράγοντα για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα και εξέφρασε την εκτίμηση πως στο τέλος του έτους με κυβέρνηση ΝΔ θα μπορέσει σιγά σιγά να ομαλοποιείται η κατάσταση στην αγορά.

Πολλά από αυτά που λέει τώρα ο κ. Τσίπρας έχουν ήδη συζητηθεί στο ΕΛΚ, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπενθυμίζοντας και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι το μείζον είναι αν είναι διαχειρίσμο κι αυτό εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας.

«Αν ο κ. Τσίπρας είχε δεχτεί την τελευταία αξιολόγηση τώρα θα είχε συζητηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, όχι το κούρεμα αλλά η αναδιάρθρωση» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα πως είτε λέει ψέματα είτε δεν ξέρει.

Μάλιστα θεώρησε δεδομένο πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα είχε φέρει μια πολύ καλύτερη συμφωνία και η χώρα θα είχε βγει στις αγορές.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δραπετεύει και πως κάνει ότι μπορεί να χάσει. «Ο ίδιος δεν θέλει να βγει» είπε εκφράζοντας την εκτίμηση πως αισθάνεται «πως κρατά μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα».

Σαφές δίλημμα στους πολίτες ότι την 20η Σεπτεμβρίου αποφασίζουν σταθερότητα, με νικητή των εκλογών τη ΝΔ, ή αβεβαιότητα με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε στην κοινή γνώμη μέσω του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα» προειδοποίησε. Πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την εκτίμηση στη Σία Κοσιώνη ότι η ΝΔ θα αναδειχθεί τελικά πρώτο κόμμα.

Παράλληλα, κατήγγειλε αφενός ότι «υπάρχουν και άνθρωποι του Τσίπρα στη λίστα Λαγκάρντ» αφετέρου την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κερδοσκόπησαν εις γνώση τους εις βάρος της χώρας» («εγώ δεν θα έκανα σενάρια Β’ με εκπροσώπους funds»).

«Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο που ο κ. Τσίπρας δεν τις πιστεύει και δεν τις θέλει. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει μεταξύ κανονικότητας και ευρωπαϊκής πορείας ή αν ο Τσίπρας θα κάνει πάλι λανθασμένες συμφωνίες» πρόσθεσε. «Είπε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και κοντεύει να μας πάρει τα κλειδιά , έμπορος ελπίδας είναι ο Τσίπρας. Αν η χώρα γυρίσει στην κανονικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα παει στα φυσιολογικά ποσοστά του 3 με 4%» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας, δεν είμαστε οι ίδιοι» σημείωσε δε για τη ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι ως πρωθυπουργός θα σχηματίσει μια κυβέρνηση με ικανούς και άξιους. «Θα έχουμε μια πολύ καλή ομάδα, ως κυβέρνηση δοκιμασμένους και όσους ξέρουν το αντικείμενό τους» τόνισε, ενώ είπε ότι είχε επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους της οποίες όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσωπικά σημείωσε ότι είναι «απλώς ηλικιακά νέος… Είναι κάτι το παλιό, βρίζει χωρίς λόγο, λέει πάρα πολλά ψέματα, δεν εφάρμοσε παρά πολλά, έκοψε την 13η σύνταξη που έλεγε και μείωσε και τις συντάξεις» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης. Όπως σχολίασε, «το αριστερό συννεφάκι χειροτέρεψε τη ζωή των πιο ευπαθών ομάδων το τελευταίο επτάμηνο».
«Ακολουθεί παλαιοκομματικές μεθόδους. Διχαστικό σύνθημα το παλιό και το νέο και το παλιό μπορεί να συμπορευτεί με το νέο ο ενθουσιασμός των παλιών με την εμπειρία μπορούν να συνδυαστούν».

«Μη θεωρούμε δεδομένη τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα σε οτιδήποτε πάει να διαπραγματευτεί» προειδοποίησε. Διευκρίνισε όμως ότι οι όποιες απόψεις για αποχή από την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων στη ΝΔ συντάχθηκαν με την πλειοψηφία. «Εμείς δεν είμαστε «ρεμπέτ ασκέρ» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 53» σχολίασε.

«Τι κρύβεται πίσω από την άρνησή του για συμφωνία για την εφαρμογή του μνημονίου; Ο Τσίπρας έχει πάρει δρόμο ολοκληρωτισμού» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.  «Στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά διατηρούμε διαφωνίες για τον ΦΠΑ στο 23% στην εκπαίδευση, και σε ρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα» είπε ακόμη. «Εμείς θα διώξουμε το φακελάκι που επανέφερε ο κ. Τσίπρας… Ο γιατρός (σ.σ στον Ευαγγελισμό) γυρίζει πίσω και μετά μιλάμε για τη λίστα Λαγκάρντ που παραγράφεται το Δεκέμβριο.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πάντως ότι χρειάζεται συνεννόηση και συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ζητήσουμε τη συμμετοχή του Τσίπρα στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» δήλωσε. Προσθεσε όμως ότι το ταγκό της συνεργασίας θέλει δύο. «Έλα ρε φίλε να κάνουμε παρέα… Ποιο είναι το πρόβλημα; Ο Τσίπρας δεν θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ» είπε. «Δεν θα με πάρει τηλέφωνο παθαίνει αλλεργία, έχει πάθει μετάλλαξη, και το δήλωσε ότι θα είναι παρά φύση η συνεργασία με τη ΝΔ, είπε ότι θα πάρει τον Καμμένο το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι… Δεν ξέρει ποιον θέλει να πάρει. Ας αναλογιστούν οι πολίτες γιατί δεν θέλει συνεργασία.

«Μέχρι το Σεπτέμβριο η τρόικα δεν δέχεται κουβέντα για επαναδιαπραγμάτευση είπε. Μέχρι το Πάσχε δεν ακουμπάς τί-πο-τα, δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή» ανέφερε δε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με πολιτική σταθερότητα από το Πάσχα του 2016, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή το πακέτο Γιούνκερ η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξης. Δεν είναι μείζον το θέμα του χρέους επέμεινε. «Η ΝΔ δεν θεωρεί ότι είναι βιώσιμο το χρέος μετά φέσια 90 δισεκ. ευρώ από τα capital controls» παραδέχθηκε για πρώτη φορά, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν «πρέπει να λέμε και να φωνάζουμε ότι δεν είναι». «Ο Τσίπρας γοητεύτηκε από τον Βαρουφάκη επειδή δεν ήξερε οικονομικά, και η διαπραγμάτευση κράτησε τόσο πολύ επειδή δεν ήξεραν τα θέματα» σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης, λέγοντας για τον κ. Βαρουφάκη ότι «δεν πηγαίνεις στη διαπραγμάτευση με τα χέρια στις τσέπες».