Στην Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και με εκπροσώπους της Ομογένειας πρόκειται να συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος φθάνει στην Νέα Υόρκη το Σάββατο, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εκτός από τις ομογενειακού ενδιαφέροντος συναντήσεις, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σημαντικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, παρά το ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί και μία ολιγόλεπτη κατ ΄ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επί του παρόντος αυτή δεν έχει ορισθεί.

Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στην Ιστοσελίδα mignatiou.com, που επικαλείται πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο, δεν προβλέπεται επίσημη διμερής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και του Αλέξη Τσίπρα. Όμως θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν αρκετές φορές στους ίδιους χώρους, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση του Προέδρου Ομπάμα, όπως και στο γεύμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν για τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, που θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που ενημέρωσαν για την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στον ΟΗΕ, δεν συμπεριέλαβαν τον κ. Τσίπρα στους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί σε διμερές επίπεδο ο Αμερικανός ηγέτης. Ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Ινδίας και τον πρόεδρο της Κούβας, χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν στο πρόγραμμά του και άλλες συναντήσεις.

Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες του Μ. Ιγνατίου, θα υπάρξει συνάντηση, πιθανότατα την Τετάρτη, ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στην οποία είναι πιθανό να έχει συμμετοχή και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο, δεν θα λείψουν οι επίσημες επαφές του κ. Τσίπρα. Ήδη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τους ηγέτες της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου

Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε πάνελ το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με την Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία αναφέρεται πρώτη στον κατάλογο των χορηγών της εκδήλωσης και είχε οργανώσει συνέδριο σε συνεργασία με την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ τον προηγούμενο Ιούνιο στη Αθήνα, το οποίο ματαιώθηκε.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού, εκτός από το χρέος, θα βρεθεί η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπισή της με διεθνή συνεργασία. Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο πρωθυπουργός θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία των δύο χωρών για τους πρόσφυγες, καθώς και το Κυπριακό, θέμα που θα κυριαρχήσει στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί κατά την συνάντησή του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαν Κι Μουν. Μεγάλο θέμα των συζητήσεων που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη αφορά και το θέμα του ISIS και την αντιμετώπισή του.

Άγνωστο παραμένει το εάν ο κ. Τσίπρας στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει με εκπροσώπους της Ομογένειας, θα έχει να τους ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο για τα θέματα που τους απασχολούν (επιστολική ψήφος, ανασύσταση ΣΑΕ, κίνητρα για επενδύσεις, φορολογικά) ή εάν θα πρόκειται πάλι για συναντήσεις ρουτίνας και εντυπώσεων.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την επομένη, 2 Οκτωβρίου.

***Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Νέα Υόρκη αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Τον πρωθυπουργό περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο, στο οποίο θα διαμείνει, ομογενείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους χαιρέτισε φτάνοντας, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Mega.