Υπάρχει νερό που ρέει στον Αρη και είναι… γλυφό – εκπληκτικό εύρημα της NASA

Οι επιστήμονες που αναλύουν τα δεδομένα από τα ερευνητικά οχήματα και διαστημόπλοια της NASA στον πλανήτη Αρη ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι εντοπίστηκαν στοιχεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη νερού και μάλιστα σε ρευστή μορφή τους θερινούς μήνες, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη».

Υπάρχει νερό που ρέει στον Αρη και είναι... γλυφό - εκπληκτικό εύρημα της NASA

Οπως ανακοίνωσε η NASA ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter εντόπισε στοιχεία για ορυκτά που έχουν έρθει σε επαφή με νερό, τα οποία ονομάζονται περχλωρικά, τα οποία έχουν σχηματίσει γραμμές στις πλαγιές της επιφάνειας του Αρη.

Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι ικανά να διατηρούν το νερό σε ρευστή μορφή ακόμη και σε θερμοκρασίες της τάξης των -70 βαθμών Κελσίου.

Οι γραμμές αυτές στις πλαγιές του Αρη σχηματίζονται από τα περχλωρικά κατά την θερμή περίοδο, όταν το θερμόμετρο δείχνει ως… -23 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη συνέχεια εξαφανίζονται κατά την ψυχρή περίοδο.

«Κάτι ενυδατώνει αυτά τα άλλατα και φαίνεται ότι αυτές οι γραμμές έρχονται και φεύγουν με την αλλαγή των εποχών», ένα από τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος.

«Αυτό σημαίνει ότι το νερό στον Αρη είναι αλμυρό. Αυτό είναι λογικό, καθώς τα άλατα χαμηλώνουν την θερμοκρασία στην οποία παγώνει το νερό. Ακόμη και αν είναι κάτω από την επιφάνεια, που είναι ακόμη πιο χαμηλή η θερμοκρασία, τα άλατα θα κρατούσαν το νερό σε υγρή μορφή και θα του επέτρεπαν να κινείται χαμηλότερα στις πλαγιές».