Συντονίζει τις ενέργειές της η Ομογένεια Αυστραλίας

Ενωμένη η ελληνική παροικία συμμετέχει στην προσπάθεια της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για τη διοργάνωση μιας μεγάλης παμπαροικιακής εκδήλωσης-ετήσιου χορού με σκοπό την ενίσχυση του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού της Κοινότητας, ενός πολιτιστικού κέντρου που είναι για όλη την ομογένεια.

Η παμπαροικιακή εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 50 παροικιακοί οργανισμοί, διοργανώνεται στις 17 Οκτωβρίου, 7.00μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων Stars International Reception, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ελληνικά φαγητά και χορό, ενώ θα κληρωθούν την ίδια βραδιά και λαχεία με μεγάλης αξίας δώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο χορός αυτός διοργανώνεται για διάφορους λόγους. «Πρώτα απ’ όλα, είναι η αναβίωση του ετήσιου χορού της Κοινότητας, καθώς η τελευταία φορά που διοργανώθηκε ήταν πάνω από 30 χρόνια πριν. Είναι κάτι που το έχουν ζητήσει επανειλημμένα τα μέλη μας».

Ο κ. Παπαστεργιάδης επισημαίνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχει η εκδήλωση αυτή, καθώς διοργανώνεται σε συνεργασία με δεκάδες ομογενειακούς οργανισμούς, ενώ στην ερανική επιτροπή συμμετέχουν και εκπρόσωποι πολλών παροικιακών οργανισμών.

«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι παλιά ήταν απλώς ένας χορός της Κοινότητας, αλλά τώρα έχει ένα μεγαλύτερο ρόλο, καθώς αναδεικνύεται σε εκδήλωση όλης της παροικίας. Έχει παμπαροικιακό χαρακτήρα μια και συμμετέχουν περισσότεροι από 50 μικροί και μεγάλοι οργανισμοί. Με λίγα λόγια, η εκδήλωση αυτή ενώνει την παροικία μας και αποδεικνύει ότι όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Είμαι υπερήφανος ότι μέσα σε δύο εβδομάδες ανταποκρίθηκαν τόσες πολλές οργανώσεις και πωλήθηκαν 600 εισιτήρια. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταπόκριση που υπήρξε στην προσπάθεια αυτή, υπογραμμίζει και την εμπιστοσύνη που έχει η παροικία στην Κοινότητα και τα προγράμματά της.

Ο κ. Παπαστεργιάδης επισημαίνει, παράλληλα, ότι «αυτή η εκδήλωση έχει εξίσου και ένα ακόμα σημαντικό ρόλο, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε έναν διάλογο για το μέλλον της παροικίας. Για να συνεχίσουμε τη συζήτηση που ξεκινήσαμε νωρίτερα φέτος, όσον αφορά στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνουμε ως ομογένεια, όλοι μαζί, για το μέλλον μας. Να σημειώσουμε ότι φέτος καλέσαμε τρεις φορές τους οργανισμούς σε συνάντηση για μια τέτοια συζήτηση.

»Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στη συνεργασία και στην ενότητα, αλλά ως παροικία βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο και θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να συζητήσουμε διάφορα κρίσιμα θέματα. Η παμπαροικιακή αυτή εκδήλωση, ο ετήσιος χορός της Κοινότητας, θα μας δώσει την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί και να συνεχίσουμε το διάλογο για τα θέματα αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργιάδη απαιτείται ο συντονισμός των ενεργειών με τους παροικιακούς οργανισμούς για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομογένεια, με κυριότερο τη διατήρηση και προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας στις μελλοντικές γενιές, καθώς και το πρόβλημα επιβίωσης πολλών παροικιακών οργανισμών.

«Είναι άμεση ανάγκη να ασχοληθούμε το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη λειτουργία και ενίσχυση των Προγραμμάτων Νέων Ελληνικών στα πανεπιστήμια,» λέει ο κ. Παπαστεργιάδης, προσθέτοντας πως για να έχει επιτυχία αυτό, πρέπει να γίνει από κοινού με όλους τους οργανισμούς.

«H Kοινότητα είναι ένα μικρό κομμάτι της παροικίας μας και στόχος της είναι η στενή συνεργασία με τους παροικιακούς οργανισμούς για το καλό όλων,» τόνισε. «Θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί, να συνεργαζόμαστε και να δουλεύουμε για το μέλλον.»