Με 181 ψήφους νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης

Εψήφισαν 297 Βουλευτές

Έλαβαν:

Ν. Βούτσης 181

Λευκά 113

Άκυρα 3

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος απέστειλε επιστολή στο προεδρείο -την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης- σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία, θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση.

Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Βούτσης ζήτησε από τους βουλευτές να ψηφίσουν με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 151 τους Αντιπροέδρους της Βουλής “ώστε να μην έχουμε συνταγματικό πρόβλημα”.

Αυτήν την ώρα (12:48) ο κ. Βούτσης εκφωνεί τις προγραμματικές δηλώσεις του και στη συνέχεια θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων.

– Θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης παραλαβής από την Ζωή Κωνσταντοπούλου”

Η ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΤΣΗ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τόνισε στην ομιλία του:

“Σας ευχαριστώ για την τιμή.

Θέλω να καλέσω την πλειοψηφία, στην επόμενη συνεδρίαση για τους Αντιπροέδρους να τηρηθεί ο άτυπος κανόνας που προβλέπει περισσότερες από 151 ψήφους για να μην έχουμε συνταγματικό πρόβλημα.

Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την επικαιρότητα της περιόδου που διανύουμε. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας. Η Βουλή πρέπει να θέσει προς αξιοποίηση στην Κυβέρνηση χρήσιμους προβληματισμούς και συμπεράσματα, τόσο για την συμφωνία όσο και για την διευθέτηση του χρέους.

Χωρίς τυπολατρείες, αλλά και με την κατά το δυνατόν αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων. Κάποιοι δεν συνειδητοποιούν πως ό, τι αποφασίζουμε εδώ μέσα επηρεάζει τις ζωές των πολιτών.Η ελληνική Δικαισύνη έχει τον πρώτο λόγο ώστε να διαλευκανθούν υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής. Η κοινωνία το ζητάει και οι πολίτες το απαιτούν: Δεν επιτρέπεται να μένουμε στην επιφάνεια όσον αφορά στα σκάνδαλα. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για την απόδοση ευθυνών. Δεν πρέπει να μένουν σκιές και υπόνοιες. Όταν λέμε ότι θέλουμε η Βουλή να αναβαθμιστεί, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βασική προϋπόθεση είναι να συσχετίσουμε τους προβληματισμούς της κοινωνίας με τις δράσεις μας. Θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι διαβουλεύσεις με τους φορείς, με ομάδες πολιτών και κοινωνικές συλλογικότητες. Δεν μπορεί να αγνοούμε την σπουδαιότητα της αντιπαράθεσης που δημιουργούν θέματα όπως το προσφυγικό ζήτημα. Δεν μας αξίζει ένας ιδιότυπος επαρχιωτισμός. Πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες στους επιστήμονες. Η χώρα δεν θα πρέπει να φαντάζει στα μάτια των νέων ανθρώπων ένα μαυσωλείο ιδεών. Η λειτουργία του καναλιού έχει στόχο την αμεσότητα, την υποστήριξη πλήθους δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών των πολιτών. Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ και ινστιτούτα. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων. Η Βουλή πρέπει να είναι αρωγός και θετικό υπόδειγμα για την παραγωγή ήθους και ανθρωπιάς. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η κρίση δημιούργησε απόγνωση, ανήμπορη οργή, φόβο”.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

O νέος πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας τριών παιδιών.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.