Η Λαγκάρντ “ξηλώνει” το μύθο της διαγραφής του Ελληνικού χρέους

 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ Huffington Post είχε την μεγάλη (κακή για την Κυβέρνηση Τσίπρα) είδηση. Επισκιάστηκε, όμως, από μία κοινή διαπίστωση που έκανε η διευθύντρια του ΔΝΤ, και στην οποία δόθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ μεγάλη δημοσιότητα είτε διότι πιστεύουν ότι «εκθέτει» τρόπο τινά την κα Λαγκάρντ, είτε διότι έχει πετύχει «διάνα» σε ό,τι αφορά την ουσία της.

Ο λόγος για την φράση της ότι «Αυτό που καθιστά την Αθήνα ειδική περίπτωση στη Ε.Ε. είναι ότι υπάρχει μια κουλτούρα του να μην συνεισφέρεις στην κοινωνία πληρώνοντας φόρους».

Στη φράση αυτή επικέντρωσαν οι τίτλοι των περισσότερων Ηλεκτρονικών εφημερίδων. Αντιγράφουμε μερικούς:  Λαγκάρντ: Υπάρχει κουλτούρα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα www.protothema.gr/. Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα έχει κουλτούρα φοροδιαφυγής» sdna.gr/ Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα υπάρχει κουλτούρα μη πληρωμής φόρων» .newsbeast.gr/…

Ασφαλώς υπήρξαν και ΜΜΕ που εστίασαν στο «ζουμί» της συνέντευξης Λαγκάρντ με ένα τρόπο, όμως, «προστατευτικό» για την Κυβέρνηση. Παραθέτουμε ενδεικτικά:

Λαγκάρντ: Αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας… alterthess.gr/ “Την πεποίθησή της ότι είναι αναγκαία μία αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας εξέφρασε η διεύθυντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη …/ news.in.gr

Κι όμως, η συνέντευξη έκρυβε την (δυστυχώς) «κακή είδηση» για την ρητορική Τσίπρα. Τι είπε ξεκάθαρα η  Κριστίν Λαγκάρντ; ότι «δεν μιλάμε για διαγραφή αλλά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»… (Επιμήκυνση,επιτόκια κλπ.)

Αντιγράφουμε από την HUFFIGTON POST gr: “Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν μιλάμε για διαγραφή αλλά για ανάδιαρθρωση του ελληνικού χρέους”. Ιδού και οι συγκεκριμένες ερωτο-απαντήσεις:

(ΕΡΩΤΗΣΗ) IC: Το ΔΝΤ δημοσιοποίησε μία έκθεση, πριν μερικούς μήνες, στην οποία υποστηριζόταν ότι τα χρέη της Ελλάδας θα έπρεπε να αναδιαρθρωθούν ή να διαγραφούν, και ότι αυτό θα ήταν αναπόφευκτο.

(Λαγκάρντ) CL: Δεν είπαμε «να διαγραφούν». Είπαμε «να αναδιαρθρωθούν».

Οπότε η «απομείωση» του χρέους, όπως είναι η «εκλεπτυσμένη» λέξη που χρησιμοποιεί μετεκλογικά ο κ. Τσίπρας για το «διαγραφή» που έλεγε προεκλογικά ότι ζητάει επιτακτικά το ΔΝΤ, και η επωδός ότι «τη θέση αυτή αντιλαμβάνονται τώρα σ΄ όλο τον κόσμο», εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ισχύουν…

Αλλά στην «απομείωση» ή στην «διαγραφή» μέρους του χρέους έχει στηρίξει όλη την «ηρωική διαπραγματευτική του αντίσταση” ο Πρωθυπουργός και αυτήν επικαλείται ως «αντίβαρο» στα νέα επώδυνα βάρη του 3ου Μνημονίου…

Οπότε;