Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 06 Οκτωβρίου 2015

Η έξοδος της Κύπρου στις αγορές, τα ανταλλάγματα που ζητά ο Ερντογάν για να συνεργαστεί με την ΕΕ με στόχο τον τερματισμό της διοχέτευσης προσφύγων στην Ευρώπη, η πακετοποίηση και πώληση δανείων και οι καταγγελίες του ΝΑΤΟ για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από τη Ρωσία είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.


Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Γιατί βγαίνουμε στις αγορές!» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του στην «Α», επιβεβαιώνει και εξηγεί τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, που είναι η σταδιακή έξοδος στις αγορές, η οποία θα επιβεβαιώσει πλήρως την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου μέσα στα ευρύτερα σχέδια του κράτους για διαχείριση του δημοσίου χρέους. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τη νέα ηγεσία της ΡΑΕΚ να να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για το νέο μοντέλο ανταγωνιστικής αγοράς. Σε άλλο θέμα γράφει για τους χειρισμούς Ρίκκου στην υπόθεση Providencia.

Η «Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τριπλό στόχο έχει το ομόλογο» γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως η έκδοση ομολόγων θα επιτρέψει την εξόφληση ή επιμήκυνση υφιστάμενου χρέους, την ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους και την κάλυψη πολύ μικρού ελλείμματος του προϋπολογισμού. Σε άλλο θέμα γράφει «Ακκιντζί όπως Έιντε για εγγυήσεις και χρονοδιαγράμματα». Αλλού γράφει ότι στο ΔΗΚΟ «ετοιμάζονται για μάχες των μαχών ενόψει ψηφοδελτίων».

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Ανατολίτικο παζάρι με ΕΕ», γράφει ότι ανταλλάγματα αξίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συνεργαστεί με την ΕΕ και να τερματίσει τη διοχέτευση προσφύγων στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Σε άλλο θέμα γράφει πως με προεδρικούς μισθούς είναι πολλοί αξιωματούχοι και μάλιστα αρκετοί από αυτούς παίρνουν περισσότερα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει και για δεύτερο τάφο αγνοουμένων στον Τράχωνα.

«Στρώνουν χαλί στα επενδυτικά ταμεία», είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Χαραυγής», που γράφει για πακετοποίηση και πώληση δανείων χωρίς ο δανειολήπτης να έχει δικαίωμα να αγοράσει το δάνειο του στην τιμή την οποία θα το αγοράσει το επενδυτικό ταμείο. Αλλού γράφει πως «γυαλιά – καρφιά« τα έκαναν στις φυλακές και ότι αντί να δει την ουσία, βλέπει σκοπιμότητες ο Υπουργός. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ διεξάγει επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με σκοπό να κατατεθεί πρόταση για αναστολή του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι και το 2017.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «ΝΑΤΟ προς Ρωσία: `Σταματήστε και απέχετε`» γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ κατήγγειλαν τη Ρωσία για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία και η Άγκυρα απείλησε ότι θα απαντήσει εάν υπάρξει και άλλη πρόκληση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συγκεντρώσει χρήματα για τη λύση. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος ετοιμάζεται για την έκδοση ομολόγου πριν από το τέλος του 2015, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

 

ΚΥΠΕ