Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση με 155 ΝΑΙ

Με 155 ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σύσσωμη καταψήφισε η Αντιπολίτευση. Αρνητική ψήφο έδωσαν 144 βουλευτές, (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων). Απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος απέστειλε επιστολή στην οποία εκδήλωσε αρνητική πρόθεση ψήφου προς την κυβέρνηση, η οποία και δεν καταμετρήθηκε στο αποτέλεσμα (καθώς απουσίαζε σε προσωπικό ταξίδι στο εξωτερικό κι όχι σε αποστολή της Βουλής)

«Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της 4ετίας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η 4ετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια 4ετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Είπε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.

Έτσι, σημείωσε, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Τα αίματα είχαν “ανάψει” ήδη από το απόγευμα στη Βουλή, με την ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ίδιους και… υψηλούς τόνους ενώ οι δύο αρχηγοί πήραν ξανά τον λόγο με την ένταση να κορυφώνεται και τις εκατέρωθεν εκφράσεις να είναι σκληρές.

Για “πολιτική απάτη” που έστησε από κοινού με τον Πάνο Καμμένο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα κατρακυλά ξανά σε ύφεση και επιστρέφει σε πρωτογενή ελλείμματα, ενώ έκανε λόγο για “εγκληματική πολιτική” η οποία ουσιαστικά επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο του Grexit, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του πρωθυπουργού.

“Έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας για την χώρα”, εκτίμησε ο κ. Μεϊμαράκης, και κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις γυναίκες, αλλά και τη νέα γενιά, ενώ διεμήνυσε πως η ΝΔ θα σταθεί με συνέπεια και ευθύνη μπροστά στις ανάγκες της χώρας.

“Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κλπ., να προλάβετε τις περικοπές. Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου άρχισε να λέει άλλα. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλει προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευθείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί”, σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, και ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα και περικοπές, όμως διευκρίνισε πως είναι στο πλευρό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το χρέος.

“Το κούρεμα του χρέους όμως απορρίπτεται ρητά, μετά τη συμφωνία Τσακαλώτου”, επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της ΝΔ: “Εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ, εκφράζουμε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους”.

Κόντρα με Τσίπρα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο και σχολίασε πως ήταν μία “προεκλογική” ομιλία του προέδρου της ΝΔ, εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος, και επεσήμανε πως εκλογές έγιναν πριν από είκοσι μέρες και η Νέα Δημοκρατία έχασε με διαφορά 7,5 μονάδων. Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα του χρέους, υπερθεματίζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ξεκαθαρίζοντας πως “θα πετύχουμε σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, είτε τη στηρίξετε είτε όχι”.

Απαντώντας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σχολίασε πως “εγώ δεν έκανα εκλογές γιατί είχα πρόβλημα με τον Λαφαζάνη, εμείς θα το λύσουμε μεταξύ μας, μια παρέα είμαστε”, ενώ για το θέμα του χρέους επικαλέστηκςε στοιχεία του ΔΝΤ, με βάση τα οποία τον Νοέμβριο του 2012 το χρέος έβαινε προς το 110% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα είναι στο 170%, και τον κατηγόρησε ότι “φέσωσε” τη χώρα με 90 δισ. ευρώ.