ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΝΦΙΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού έχουν θορυβηθεί με τις ειδήσεις στα ΜΜΕ ότι η ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα εξωτερικού, που ανήκουν  σε Έλληνες.

Την επισήμανση έκανε στην Panhellenic Post, ο ομογενής αναγνώστης μας Νικόλαος Αλεξανδράτος (Nicholas Alexandratos) με το ερώτημα: «Μήπως θα πρέπει να γράψετε κάτι για αυτό το θέμα, γιατί ανησυχούν;»

Η ΡΗΡ μίλησε χθες με τον γνωστό φοροτεχνικό, συγγραφέα φορολογικών βιβλίων, διδάσκων στο μεταπτυχιακό τμήμα για την κτηματαγορά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ορέστη Σεϊμένη, ο οποίος και διευκρίνισε τα ακόλουθα.

  1. ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που ενδεχομένως διατηρούν στο εξωτερικό, θα πληρώσουν οι Έλληνες που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, όχι όσοι έχουν τη μόνιμη (φορολογική) κατοικία τους στο εξωτερικό. Όχι, δηλαδή, οι Έλληνες Φορολογικοί Κάτοικοι Εξωτερικού. (σ.σ. Φορολογικός Κάτοικος μπορείς να είσαι σε ΜΙΑ μόνον χώρα, εκεί όπου έχεις τα ζωτικά σου συμφέροντα).
  2. Οι Έλληνες που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, και παράλληλα, έχουν ένα ακίνητο π.χ. στο Λονδίνο (υπάρχουν 3.200 κατοικίες Ελλήνων στο εξωτερικό) αυτοί θα έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν φόρο οπωσδήποτε στο Λονδίνο και να τον αφαιρέσει μετά από τον ΕΝΦΙΑ που θα επιβάλει η ελληνική Κυβέρνηση.

Δηλαδή θα πληρώσει κανονικά φόρο στη χώρα όπου έχει το ακίνητο και, με τη νέα ρύθμιση, θα πληρώσει και ΕΝΦΙΑ στην Ελλάδα. Διότι ο Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του, στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα εάν θα πληρώνει ο Έλληνας δύο φορές φόρο για το ίδιο ακίνητο ο κ. Σείμένης διευκρίνησε στην ΡΗΡ: Εάν έχεις πληρώσει φόρο ακινήτου στη χώρα; Όπου το έχεις, ας πούμε 2 ευρώ και η Ελλάδα σου βάλει για το ίδιο ακίνητο ΕΝΦΙΑ 3 ευρώ,  θα πληρώσεις στην ελληνική εφορία το 1 ευρώ, δηλαδή τη διαφορά.

Αντίθετα, εάν στη χώρα που διατηρείς το ακίνητο πληρώσεις φόρο 3 Ευρώ και στην Ελλάδα ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ, δεν θα πληρώσεις τίποτα.

Βέβαια θέμα τίθεται για το πως και με ποια κριτήρια θα φορολογείται ένα ακίνητο στο εξωτερικό και γιατί θα πρέπει να του αναλογεί μεγαλύτερος φόρος από αυτόν που επιβάλλει η χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Στο κρίσιμο ερώτημα εάν είναι βέβαιο ότι δεν θα επεκτείνει η Ελλάδα το μέτρο αυτό και στους κατοίκους εξωτερικού, ο κ. Σεϊμένης απάντησε πως δεν είναι καθόλου βέβαιο. Υπάρχουν, είπε, δύο ειδών συμβάσεις. Η μία σύμβαση είναι Σύμβαση Αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο κρατών και η άλλη Σύμβαση, είναι Σύμβαση Συνεργασίας. Η σύμβαση Συνεργασίας είναι εκτός φορολογίας και αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Αυτό το πράγμα, μέσω του ΟΟΣΑ, (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως) έχει συνάψει και με άλλα Κράτη, η Ελλάδα.  Όπως π.χ. έχει υπογράψει τέτοια σύμβαση με την Ινδία. ΄Ετσι, μπορεί να πάρει από την Ινδία πληροφορίες, εφόσον υπάρχει Σύμβαση. Η Ινδία ζητάει πληροφορίες για τους δικούς της που έχει στην Ελλάδα και οι Ελλάδα για τους Έλληνες που ζουν στην Ινδία.  Αυτό θα επεκταθεί αργότερα και στα άλλα Κράτη εφόσον υπάρχει σύμβαση Συνεργασίας.

Κράτη μη συνεργάσιμα ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε., είναι: 1. Ανδόρα 2. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 3. Μπαχάμες 4. Μπαχρέιν 5. Μπαρμπάντος 6. Μπρουνέι 7. Νήσοι Κουκ 8. Ντομίνικα 9. Γρενάδα 10. Γουατεμάλα 11. Τζέρσεϋ 12. Λίβανος 13. Λιβερία 14. Λιχτενστάιν 15. Μαλαισία 16. Νήσοι Μάρσαλ Islands 17. Μαυρίκιος 18. Μονακό 19. Ναούρου 20. Ολλανδικές Αντίλλες 21. ΠΓΔΜ 22. Νιούε 23. Παναμάς 24. Φιλιππίνες 25. Αγία Λουκία 26. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 27. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 28. Σαμόα 29. Σεϋχέλλες 30. Σιγκαπούρη 31. Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ 32. Βανουάτου 33. Ουρουγουάη 34. Χόνγκ−Κόνγκ.

Να σημειωθεί ότι ο σχετικός Νόμος για την επιβολή ΕΝΦΙΑ και στην ακίνητη περιουσία Ελλήνων στο εξωτερικό, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, ενώ όπως δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά το πνεύμα είναι αυτό. Διευκρίνισε δε πως ο φόρος θα αναλογεί στη διαφορά μεταξύ του φορολογικού συντελεστή στην εκάστοτε χώρα του εξωτερικού και στο συντελεστή που ισχύει στην Ελλάδα.

Εκτίμησε δε πως η σχεδιαζόμενη επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό μπορεί να λειτουργήσει ως ισοδύναμο για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μιλώντας την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 στο MEGA, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ακόμα ότι στις 15 Οκτωβρίου θα σταλούν τα πρώτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενώ, όπως είπε, μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους θα ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές και εμπορικές αξίες των ακίνητων που θα ισχύσουν για τον ανανεωμένο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Πάντως, μία ανησυχία που υπάρχει είναι μήπως με την λογική αυτή μελλοντικά επιβάλλουν ΕΝΦΙΑ και στην ακίνητη περιουσία αλλοδαπών που μένουν στην Ελλάδα μετά την σύνταξη τους, όποτε θα τους κάνουμε να φύγουν να πάνε σε άλλες χώρες!